19.8.17

Επίσκεψη Μακρόν, ΔΕΘ και γ΄ αξιολόγηση...

Επίσκεψη Ε. Μακρόν, ΔΕΘ και γ΄ αξιολόγηση οι προτεραιότητες του Μαξίμου...οι προτεραιότητες του Μαξίμου...

Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες συσκέψεις του πρωθυπουργού με...
τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μπει στο τραπέζι ένα συνολικό πλάνο με τις κυβερνητικές προτεραιότητες για τον Σεπτέμβριο.

Τα σημειώματα από τα  υπουργεία έχουν φτάσει ήδη στο Μαξίμου με τις ανάγκες και τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων νομοθετημάτων ανά χαρτοφυλάκιο να σχεδιάζονται και τα πολύ στενά περιθώρια εξαγγελιών με κοινωνικό πρόσημο να μελετώνται προσεκτικά.

Μπορεί η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και η έξοδος στις αγορές να έχουν δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο η πίεση που δέχτηκε το Μαξίμου από τις πυρκαγιές επιβάλουν άμεση αλλαγή του κλίματος. Παράλληλα η "απειλή" της γ΄ αξιολόγησης δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμούς. 

Τρία είναι τα ζητήματα στα οποία θα εστιάσουν οι πρώτες συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο τις επόμενες ημέρες:

- Η επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στις 7-8 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου θα γίνει γνωστό την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο πέρα από τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν αποκλείεται να βρεθεί και στη Βουλή, όπως είχε πράξει και ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ τον Οκτώβριο του 2015.

Εκτός από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το ενδιαφέρον του Μαξίμου στρέφεται και στο επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει από τη γαλλική πλευρά και τη συνοδεία του κ. Μακρόν, με δεδομένο ότι  ο γαλλικός όμιλος της CMA CGM, μέσω της Terminal Link, είναι ένας από τους 3 εταίρους της κοινοπραξίας που αναμένεται να αναλάβει το management της ΟΛΘ Α.Ε. Το ενδιάφερον των Γάλλων είναι στραμμένο προς της Θεσσαλονίκη και για την περίπτωση της ΕΥΑΘ.

- Με γρήγορους ρυθμούς θα πραγματοποιηθεί και ο σχεδιασμός για την πολυήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να παραμείνει στη συμπρωτεούσα μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο του πρωθυπουργού για τη "νέα μέρα" και την "αλλαγή σελίδας" που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έναν αναλυτικό απολογισμό, το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο,  τις παρεμβάσεις που θα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων, τη στήριξη της αγοράς εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την δίκαιη ανάπτυξη.

- Η μεγάλη ανησυχία για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Ο σχεδιασμός θα αρχίσει από πολύ νωρίς με δεδομένο ότι δεν αποκλείεται στις αρχές του άλλου μήνα να πραγματοποιηθούν οι πρώτες συναντήσεις με τους Θεσμούς. Από το Μαξίμου επιθυμούν όλα τα ζητήματα να έχουν κλείσει το αργότερο μέχρι το νέο χρόνο προκειμενου να μην μπει σε κίνδυνο η πορεία εξόδου από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Στο Μαξίμου, παράλληλα με την Κουμουνδούρου, σχεδιάζουν με εντατικούς ρυθμούς και τα επόμενα αναπτυξιακά συνέδρια που απομένουν. Μετά την Κρήτη, οπου θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στις 20-21 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσουν η Θράκη και η Θεσσαλία...


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: