31.8.17

Τι καταλαβαίνουμε από ένα φεικ γράφημα...



Κυκλοφορεί από ΝΔ μεριά κι έχει γίνει viral, ένα πλαστό γράφημα δήθεν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γράφημα απεικονίζει σε...
τρεις πίτες, μία για κάθε Μνημόνιο την κατανομή των μέτρων σε μείωση δαπανών και αύξηση φορολογίας.

Χωρίς να μπει κανείς στη διαδικασία να ελέγξει τα νούμερα, αφού το γράφημα ως πλαστό στερείται αυτομάτως εγκυρότητας, μπορεί ωστόσο να παρατηρήσει ότι στο μυαλό των εμπνευστών του γραφήματος φαίνεται τελείως αφύσικο μετά από δύο περιόδους βίαιης και βαριάς μείωσης των δαπανών του κράτους, να επιχειρείται εξισορρόπηση με -μοιραία- αύξηση της φορολογίας.


Διότι, τους φαίνεται ως ιδέα παράλογο το να προσπαθείς να συντηρήσεις ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές επίπεδο στις συντάξεις, στις δαπάνες για τα νοσοκομεία. Ή για τη συντήρηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων και την ύπαρξη πυροσβεστών, για να σταθούμε στη συζήτηση των ημερών για τις πυρκαγιές. Και μάλιστα, μετά  από την κατακρήμνιση που έχουν ήδη υποστεί και στα χαμηλά απόλυτα μεγέθη που έχουν φτάσει οι δαπάνες αυτές τα τελευταία χρόνια.

Το αν η κατανομή των φόρων είναι περισσότερο ή λιγότερο δίκαιη, ή ποιες δαπάνες περικόπηκαν σε σχέση με ποιες, αυτά είναι ζητήματα δεν μπαίνουν στο γράφημα.

Η ΝΔ διαλαλεί ότι όταν έρθει στα πράγματα θα μειώσει κι άλλο τις δαπάνες του κράτους και ταυτόχρονα και τη φορολογία. Βολικά όμως δεν διευκρινίζει ποιες δαπάνες προς ποιους θα κόψει προκειμένου να μειώσει τη φορολογία ποιών.

Είναι απορίας άξιον όμως τι είδους κοινωνικό κράτος θα απομείνει στην Ελλάδα, όταν μετά από τρία Μνημόνια η αντιπολίτευση έχει πρόγραμμα να μειωθούν κι άλλο οι δαπάνες του κράτους.

Αν είναι Τραμπ πλέον η ιδεολογία τους, να το πουν, γιατί αν κρίνουμε και από τις θέσεις τους και τα λόγια τους στα μεγάλα ζητήματα δημοκρατίας, τον θυμίζουν πολύ.

Γιώργος Κυρίτσης 

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: