7.8.17

ΗΠΑ – Ν. Κορέα συμφώνησαν να πρεσάρουν τον Κιμ...

Ντόναλντ ΤραμπΈνα ισχυρό μήνυμα για τις προθέσεις της διεθνούς κοινότητας στέλνει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της...
Βόρειας Κορέας αναφορικά με τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζε-ιν συμφώνησαν να εφαρμόσουν τη μέγιστη πίεση και κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα σε τηλεφωνική συνομιλία τους.

Κατά την προσφιλή του συνήθεια ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο twitter το εξής: «Μόλις ολοκλήρωσα μια τηλεφωνική συζήτηση με τον πρόεδρο Μουν της Νότιας Κορέας. Πολύ χαρούμενος και εντυπωσιασμένος με τις ψήφους 15-0 των Ηνωμένων Εθνών με κυρώσεις για τη Βόρεια Κορέα».

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί μια σοβαρή και αυξανόμενη άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, καθώς και με τις περισσότερες χώρες του κόσμου».

Η νέα δέσμη κυρώσεων, που στοχοποιεί τις εξαγωγές σιδήρου και άνθρακα και τον κλάδο της αλιείας, σφίγγει ακόμη περισσότερο τον βρόχο στον λαιμό τής ήδη ημιθανούς βορειοκορεατικής οικονομίας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα «στοιχίσει» έσοδα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Τίλερσον: Υποστηρίζουν Κίνα - Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των κυρώσεων θα παρακολουθείται στενά σχετικά με την τήρησή τους από τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά και ότι υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Βόρεια Κορέα, προκειμένου να ομαλοποιούνται οι καταστάσεις έντασης.

Ακόμη, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει η Πιονγιάνγκ για το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών, είναι να σταματήσει τις δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις.

Η υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας δείχνει ότι ο κόσμος αναμένει από τις δύο χώρες να βοηθήσουν την Βόρεια Κορέα να αποδεχτεί την πραγματικότητα, τόνισε ο Τίλερσον.

Στο μεταξύ το Πεκίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα μπορέσουν να ανακτήσουν την επικοινωνία σύντομα.

Η στάση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με το ψήφισμα δείχνει ότι αναγνωρίζει τη βαρύτητα της απειλής που συνεπάγονται οι δοκιμές πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, δήλωσε Αμερικανή αξιωματούχος την Κυριακή.

«Ήταν πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές να κάνουν διάλογο για την αποκλιμάκωση της κρίσης, και ήταν επίσης σημαντικό για την Κίνα να διασφαλίσει ότι θα επιβληθούν πλήρως οι κυρώσεις στη Β. Κορέα», τόνισε η Σούζαβ Θόρντον, εκτελούσα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, για ζητήματα νοτιοναταλικής Ασίας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: