23.8.17

Ο πράσινος «πόλεμος των τριών ημερών»...

Ευάγγελος Βενιζέλος - Φώφη Γεννηματά
«Αναψαν τα αίματα» για ακόμη μία φορά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με την πλευρά του τέως προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου να αμφισβητεί δημοσίως και με λίαν επιθετικό τρόπο τις επιλογές της Φώφης Γεννηματά.

 Αφορμή για...
την αναζωπύρωση της «φωτιάς» στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, λίγο πριν από την τελική ευθεία για την εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο, αποτέλεσε η άρνηση της προέδρου του Κινήματος να ταυτιστεί με την αντικομμουνιστική υστερία της Ν.Δ. και των φιλικών προς αυτήν Μέσων Ενημέρωσης, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην παραστεί σε εκδήλωση της εσθονικής προεδρίας της Ε.Ε. που εξισώνει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. 

Η «δεξιά» πτέρυγα του κόμματος αντέδρασε έντονα και πήρε σαφείς αποστάσεις, με τον Ε. Βενιζέλο να εκδίδει μακροσκελή ανακοίνωση που καταγγέλλει -μονομερώς- την κυβέρνηση, τον Ανδρέα Λοβέρδο να καταθέτει ερώτηση στη Βουλή και τον «βενιζελικό» πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα να επικρίνει δημοσίως μέσω facebook τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη ότι… συγκαλύπτει τα εγκλήματα του σταλινισμού με μια «εξαιρετικά ανεπαρκή δήλωση που προκαλεί αβάστακτη ντροπή». 

Δημήτρης Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης ΚούρκουλαςΠερίπου προαναγγελθείσα ήταν η σύγκρουση της Φ. Γεννηματά με την δεξιά τάση του ΠΑΣΟΚ αφου Βενιζέλος και Λοβέρδος συνεχώς γέρνουν προς την ΝΔ ενώ και ο Δ Κούρκουλας που είναι του κλίματος Βενιζέλου δεν δίστασε να επιτεθεί δημόσια στον εκπρόσωπο τύπου Π. Χρηστίδη (αριστερά) ότι με την δήλωσή του συγκαλύπτει τα εγκλήματα του Σταλινισμού
Θέλοντας να βάλει φρένο στην εσωστρέφεια και ταυτόχρονα να δώσει ηχηρή απάντηση στα «φάλτσα» που ακούστηκαν και θόλωσαν το στίγμα του κόμματος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέδωσε χθες επίσημη ανακοίνωση, με την οποία εξακολουθεί να επικρίνει σφόδρα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τις διχαστικές αντιπαραθέσεις με λογικές Εμφυλίου και ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση: 

«Η ταύτιση κομμουνισμού και ναζισμού είναι ανιστόρητη. Ομως τα ιστορικά αποδεδειγμένα εγκλήματα και του ναζισμού και του σταλινικού καθεστώτος βρίσκουν όλους μας αντίθετους». 

Είχαν προηγηθεί μία ημέρα πριν αντίστοιχες τοποθετήσεις του κ. Χρηστίδη για «επικίνδυνα παιχνίδια διχασμού όσων δεν έχουν ιδέες για το σήμερα και συγκρούονται μόνο για το χθες». 

Στελέχη του ηγετικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν -για την ώρα- να ανεβάσουν τους τόνους και δηλώνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως παρακολουθούν τις εξελίξεις, τις δηλώσεις, αλλά και τα «ρεπορτάζ» ορισμένων ΜΜΕ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για τυχόν «αστοχίες» ή συμβαίνει κάτι άλλο που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Αναλυτικά το χρονικό του «πολέμου των τριών ημερών»: 


 Την Κυριακή (20/8) η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιλέγει συνειδητά να απέχει από την «ανιστόρητη» αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. για το συνέδριο της Εσθονίας. Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (μαζί με τη Ν.Δ. και τον Δημήτρη Καμμένο των ΑΝ.ΕΛΛ.) εκδίδει «πύρινη» ανακοίνωση, με την οποία κατακεραυνώνει την κυβέρνηση ότι με τις ιδεοληψίες της οδηγεί τη χώρα στο «περιθώριο των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και ιστορικών προσλήψεων». 

 Την ίδια ημέρα, η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της (Realnews) στέλνει σαφή προειδοποίηση προς τον προκάτοχό της, λέγοντας ότι θεωρεί «αυτονόητο πως δεν θα κρατήσει αποστάσεις από τη νέα μεγάλη πρόκληση της παράταξης και δεν θα συμβάλει στην αποδυνάμωση του κοινού εγχειρήματος». 

 Τη Δευτέρα, με ανάρτησή του στο facebook, o πρώην υφ. Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, εκφράζοντας το βενιζελικό μπλοκ, δηλώνει δημοσίως ότι συμφωνεί με την ανακοίνωση της Ν.Δ. και επιτίθεται κατά του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τι επιδιώκει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, να είμαστε ενωμένοι στην κάλυψη των εγκλημάτων του σταλινισμού; Προσωπικά δεν θέλω τέτοια εθνική ενότητα. Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν τις χειρότερες εποχές του ΠΑΣΟΚ, που θέλαμε να ξεχάσουμε. Σήμερα όμως η ντροπή για τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε ένα τέτοιο θέμα αρχής είναι αβάσταχτη».
Η ανάρτηση αναπαράγεται από πολλά «βενιζελικά» στελέχη, ενώ συντάσσεται μαζί της και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. 


 Χθες Τρίτη, ο Παύλος Χρηστίδης απαντά στον Δημ. Κούρκουλα, παραπέμποντάς τον στη δήλωσή του, με τον τελευταίο να κάνει ένα βήμα πίσω και το μεσημέρι να αναγνωρίζει ότι «μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους». 

 Η «εκεχειρία» δεν κράτησε πολύ όμως, καθώς το απόγευμα ο κ. Κούρκουλας επανήλθε δριμύτερος, επιμένοντας να χαρακτηρίζει την αρχική δήλωση Χρηστίδη ανεπαρκέστατη και να προσθέτει ότι «δεν πήρα τίποτα πίσω, το ΠΑΣΟΚ έβγαλε καθυστερημένα μια σωστή ανακοίνωση». 

 Νωρίτερα είχε εκδοθεί η επίσημη ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που χαρακτήριζε ανιστόρητη την εξίσωση ναζισμού - κομμουνισμού και σημείωνε την αυτονόητη καταδίκη των ναζιστικών και σταλινικών εγκλημάτων. 

 Παράλληλα με αυτό, αλλά σε άλλο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος κατέθετε ερώτηση στη Βουλή, ρωτώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αν η απόφαση Κοντονή είναι της κυβέρνησης ή προσωπικά του υπουργού και τόνιζε μεταξύ άλλων: «Οι κατά κυριολεξία ή οι δήθεν θεωρητικές πολιτικές συζητήσεις περί καλών και κακών εγκλημάτων όχι μόνο δεν σχετίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και της προκαλούν ζημία». 

 Ενώ εξελίσσονταν όλα αυτά, η φιλονεοδημοκρατική ενημερωτική ιστοσελίδα iefimerida.gr που ανήκει στον Χρήστο Ράπτη και στην οποία διευθυντικό ρόλο έχει η πρώην σύζυγός του, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και «βενιζελικών» αποχρώσεων, Σοφία Γιαννακά, αναρτά προβοκατόρικο δημοσίευμα με έναν τραγελαφικό τρόπο: Δημοσιεύει την ανακοίνωση της ΔΗΣΥ, η οποία αναφέρει επί λέξει ότι «τα ιστορικά αποδεδειγμένα εγκλήματα και του ναζισμού και του σταλινικού καθεστώτος βρίσκουν όλους μας αντίθετους» και βάζει τίτλο: «Συνεχίζεται το φλερτ της Φώφης με τον ΣΥΡΙΖΑ - Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν καταδικάζει τον Σταλινισμό».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: