19.8.17

Φθινοπωρινή... βροχή νομοσχεδίων...

Αποτέλεσμα εικόνας για νομοσχεδιο βουληΜπαράζ ν/σ από οκτώ υπουργεία με στόχο να «βγει μπροστά» το Μαξίμου...

Όσοι ζουν από κοντά τον μικρόκοσμο της Βουλής γνωρίζουν ότι τις δύο εβδομάδες πριν από το κλείσιμο για τα... «μπάνια του βουλευτή» οι «300» δούλεψαν και με το παραπάνω. Το...
νομοθετικό έργο που «στρίμωξε» σε αυτό το μικρό διάστημα η κυβέρνηση (το οποίο, σημειωτέον, κατά πλειονότητα δεν είχε τη μορφή του επείγοντος ή του κατεπείγοντος) κράτησε απασχολημένους τους βουλευτές και, γιατί όχι, αποτέλεσε ενός είδους... προπόνηση για το θερμό φθινόπωρο που έχουν μπροστά τους.

Διότι δεν είναι μόνο η καθιερωμένη άνοδος του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, ούτε οι επισκέψεις Μακρόν και Τζεντιλόνι, όπως έχει διαρρεύσει το Μαξίμου, που θα ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο. Στην πιο πάνω από την πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αναμένεται πολιτικός καύσωνας, και επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει την κυβέρνηση στη... γωνία, αλλά και διότι αναμένεται πλούσιο νομοθετικό έργο, με το οποίο το Μαξίμου θα προσπαθήσει να βγει μπροστά. 

Ο κοινοβουλευτικός «καύσωνας» που έζησε η Βουλή λίγο πριν πέσει η αυλαία της καλοκαιρινής ανάπαυσης χαρακτηρίστηκε από την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως αυτά για την Παιδεία και την Υγεία, και μάλιστα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ιδεολογικό φορτίο που συνόδευε τα νομοθετήματα. Στην Ολομέλεια ήρθαν αντιμέτωποι δυο φορές ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημείωνε το «Π» στις 3 Αυγούστου, είχε τον πιο ιδεολογικό χαρακτήρα από οποιαδήποτε άλλη εντός του 2017. 

Το πρώτο σημάδι στις πυκνογραμμένες σελίδες της κοινοβουλευτικής ατζέντας για την αρχή του φθινοπώρου μπήκε ήδη από την τελευταία ημέρα πριν από το ολιγοήμερο κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, διότι κατατέθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για την αγορά παιγνίων. 

Με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση δρομολογεί, σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί, την κατάθεση νομοσχεδίων από τα υπουργεία:

Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. 
Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας.
Αγροτικής Ανάπτυξης για αγροτικά προϊόντα. 
Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα. 
Ψηφιακής Πολιτικής για τη διαστημική εταιρεία. 

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να κατατεθούν νομοσχέδια των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Εξωτερικών. 

Έμφαση στην εργασία

Μεταξύ της ακολουθίας των νομοσχεδίων που θα φτάσουν στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση, όπως σημειώσαμε, ξεχωρίζει αυτό του υπουργείου Εργασίας. Λίγο πριν αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση και η καθιερωμένη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το υπουργείο σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή νομοθέτημα ευρύτατων αλλαγών στα ζητήματα της εργασίας. «Ένα μεγάλο νομοσχέδιο που προσπαθεί να καλύψει και εργασία και κοινωνικά ζητήματα», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη. 

Περιγράφοντας την κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου, η Αχτσιόγλου δήλωσε ότι αυτό θα εδράζεται σε τρεις πυλώνες με διατάξεις που θα σχετίζονται με ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία με εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά και την επίλυση χρόνιων ζητημάτων στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης. Ρυθμίσεις και διατάξεις που φέρουν «θετικό πρόσημο για την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας, εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπουργός. 

Η συγκεκριμένη παρέμβαση στον χώρο των ζητημάτων εργασίας είναι η δεύτερη συνεχόμενη. Οι επιμελείς αναγνώστες του «Π» θα θυμούνται ότι πριν από λίγες ημέρες, μέσα στον κοινοβουλευτικό «μαραθώνιο» της ψήφισης των επτά νομοσχεδίων, έγινε αποδεκτή κατά το ήμισυ τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την τηλεοπτική διαφήμιση, σύμφωνα με την οποία θεωρείται βλαπτική μεταβολή για τον εργαζόμενο η συστηματική καθυστέρηση πληρωμών. Κίνηση που λειτουργεί ενισχυτικά στα εργασιακά δικαιώματα και κοντράρει ευθέως πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για το ζήτημα. 

Έρχονται συγκρούσεις

Τα... ντεσιμπέλ της έντασης και της σκληρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «χτυπήσουν» κόκκινο με την αναμενόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης της Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις τηλεφωνικές επαφές του προέδρου των ΑΝΕΛΛ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη στην υπόθεση του «Noor 1». 

Η σχετική συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας του σεισμού στην Κω και αναμένεται να οριστεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Η σχετική πρόταση της Ν.Δ., εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα λάβει το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια της Βουλής λόγω της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το «γαλάζιο» στρατόπεδο πάντως φρόντισε πριν από λίγες ημέρες να δώσει το στίγμα των προθέσεών του για τη συγκεκριμένη συζήτηση. 

Με αφορμή τις διαφωνίες Βούτση - Καμμένου για το θέμα της ορθοδοξίας η Ν.Δ. «συνέστησε» στον Πάνο Καμμένο «να ασχοληθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες» – εν όψει της συζήτησης στη Βουλή – «με την απολογία που πρέπει να ετοιμάσει για τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες του με τον ισοβίτη κρατούμενο για εμπόριο ναρκωτικών». 

Ο Καμμένος πάντως θα βρεθεί απέναντι από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το σχετικό αίτημα του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη για ακρόαση του προέδρου των ΑΝΕΛΛ σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον ισοβίτη έτυχε της αποδοχής όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οπότε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του υπουργού Άμυνας. 

Στο ίδιο πεδίο, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η «γαλάζια» πλευρά θα προσπαθήσει να «παίξει μπάλα» με ένα ακόμη πολυσυζητημένο πρόσωπο της ειδησεογραφίας του τελευταίου διαστήματος, καθώς θα επιδιώξει να προσέλθει στην εν λόγω Επιτροπή ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας πως οι τελευταίες αποκαλύψεις τού τέως υπουργού Οικονομικών «επηρεάζουν την τρέχουσα κατάσταση και έχουν καταλάβει κεντρική θέση στον δημόσιο διάλογο». Η απόφαση για την κλήση του Βαρουφάκη θα ληφθεί ωστόσο μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής από την ολιγοήμερη θερινή διακοπή.
Σύγκρουση αναμένεται βεβαίως και για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: