21.8.17

Τα επόμενα βήματα της νέας διοίκησης...

Στάση λεωφορείων ΟΑΣΘΩς τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναμένεται να...
αποφανθεί η τριμελής επιτροπή του ΣτΕ για τη διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία του ΟΑΣΘ, που προβλέπεται από το άρθρο 25 του νόμου 4482/2017 με τον οποίο πέρασαν στην ευθύνη του Δημοσίου οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, η νέα διοίκηση, που ανέλαβε ήδη καθήκοντα υπό τον Στέλιο Παππά, οφείλει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή ελεγκτικής εταιρείας, η οποία μέσα σε έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης θα καταθέσει την έκθεσή της για την αξία του ΟΑΣΘ.

Ως τότε θα πρέπει να έχουν υπολογιστεί και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να καθοριστεί το τίμημα εξαγοράς.

Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Η απόφαση του Β' Τμήματος Διακοπών του ακυρωτικού δικαστηρίου κάνει λόγο για «προσωρινό μέτρο» ώς την έκδοση της απόφασης για την εκκρεμή αίτηση αναστολής που έχουν υποβάλει τρία μέλη της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΣΘ.

Με την απόφαση της περασμένης Παρασκευής, το ΣτΕ απέρριψε τα υπόλοιπα αιτήματα της προσφυγής, επικυρώνοντας βασικές διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου και νομιμοποιώντας τη νέα διοίκηση αλλά και το πρακτικό της πρώτης γενικής συνέλευσης του νέου φορέα συγκοινωνιών, του ΟΣΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόφαση του Οργανισμού («Εφ.Συν.» 18/8) ήταν η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με την επίδειξη της σχετικής κάρτας του ΟΑΕΔ, μέτρο που ισχύει εδώ και έναν χρόνο στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

Με το προηγούμενο καθεστώς, όπως έχει καταγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, οι ελεγκτές του ΟΑΣΘ επέβαλλαν πρόστιμα σε ανέργους και διεκδικούσαν από το Δημόσιο αποζημιώσεις με βάση τον προβλεπόμενο 60πλασιασμό του κομίστρου!
Διαξιφισμοί

Η απόφαση του ΣτΕ προβλήθηκε από ορισμένα ηλεκτρονικά μέσα ως «χαστούκι» προς την κυβέρνηση και στάθηκε αφορμή για έντονους διαξιφισμούς ανάμεσα στο υπουργείο και τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη, στην οποία γίνεται λόγος για παρερμηνεία της δικαστικής απόφασης.

«Συντρίβει ολοκληρωτικά τον ρουσφετολογικό ΟΑΣΘ», αναφέρει χαρακτηριστικά και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στηρίζει «τα χαϊδεμένα παιδιά» του κρατικοδίαιτου φορέα.

Ακολούθησε μπαράζ συνεντεύξεων του υπουργού (ΑΠΕ-ΜΠΕ, εφημερίδα Axianews και στο ραδιόφωνο «24/7»), στις οποίες επανέλαβε ότι η εκκαθάριση θα προχωρήσει κανονικά και προανήγγειλε νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τα οικονομικά του ΟΑΣΘ.

«Θα πιείτε το ποτήρι των αποκαλύψεων ώς την τελευταία σταγόνα», είπε απευθυνόμενος προς τη Ν.Δ. και την κατηγόρησε ότι τόσα χρόνια έδινε κρατικές επιδοτήσεις προς τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ χωρίς να κάνει ελέγχους.

Στην πρώτη του δήλωση, ο Κώστας Αχ. Καραμανλή κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νομικές ακροβασίες» στον ΟΑΣΘ και έσπευσε να χαρακτηρίσει «πρόχειρο», «νομικά έωλο» και «οικονομικά επιζήμιο» τον τρόπο που χειρίζεται τον Οργανισμό.

Πρόσθεσε επίσης ότι η νέα διοίκηση «ξεκίνησε την πελατειακή παροχολογία», αναφερόμενος εμμέσως στο μέτρο για τους ανέργους της Θεσσαλονίκης.

Μετά τη ρητή τοποθέτηση του υπουργού ότι ο έλεγχος θα προχωρήσει, ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. επιστράτευσε τον... Λένιν.

Υποστηρίζει ότι είχε πει πως «η αλήθεια είναι μια μικροαστική συνήθεια», για να καταλήξει ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι «αριστερή»!...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: