6.8.17

Μάχη με τις φλόγες για τρίτη μέρα στα Κύθηρα...

Δύσκολη νύχτα στα Κύθηρα: Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη μετά τις αναζοπυρώσειςΣε έκτακτη ανάγκη το νησί (BINTEO)...
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν όλη νύχτα οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να κατασβέσουν την πυρκαγιά που καίει για τρίτη μέρα στα Κύθηρα και...
οδήγησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο νησί.

Σήμερα, με το πρώτο φως της μέρας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα: τρία καναντέρ έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις νερού, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς συνδράμει και ένα ελικόπτερο σινούκ.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων. Οι οικισμοί Μυλοπόταμος, Αραιοί και Φράτσια εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, ενώ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο άλλο μέτωπο, η φωτιά απειλεί τους οικισμούς Πιτσινιάνικα, Καλοκαιρινές και τη δίοδο προς Καρβουνάδες. 

Στο νησί, αυτή τη στιγμή, επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα και 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αναμένεται στο νησί πλοίο που θα μεταφέρει ακόμη 9 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ θα υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση.

Χωρίς ρεύμα παραμένει το νότιο τμήμα του νησιου. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει, καθιστώντας ευκολότερο το έργο των πυροσβεστών.

Την ίδια στιγμή στο νησί χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα για αντιμετώπιση της φωτιάς, ακόμη και αγροτικά αυτοκίνητα, τα οποία μετέφεραν υδροφόρες..



Παρέμβαση του πρωθυπουργού για την πυρκαγιά

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες σειρά τηλεφωνικών επαφών, ζητώντας την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.




Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

«Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», ανέφερε η κ. Δούρου και διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

Μιλώντας στο Α Πρόγραμμα, ο Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης έκανε λόγο για μια από τις πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους πυρκαγιές , καθώς ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις ενώ επισήμανε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται , ακόμη και από την ήπειρο και από τη βορ. Ελλάδα.



Ανάλογη θέση διατυπώνει και η Πυροσβεστική, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές – αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: