4.8.17

Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων θέτουν και οι Πολωνοί...

Σκηνή από τη σφαγή στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1944Εβδομήντα δύο χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Βαρσοβία απαιτεί -όπως και η Ελλάδα- πολεμικές επανορθώσεις από τη...
Γερμανία για τις καταστροφές που υπέστη η Πολωνία στην περίοδο της γερμανικής κατοχής 1939-1945.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της πολωνικής βουλής εξετάζει ήδη τρόπους για το πώς θα εισπραχθούν τα οφειλόμενα από τους Γερμανούς για τις ζημιές που προκάλεσαν οι ναζί πρόγονοί τους και δίνει τη σχετική ανάλυσή της στη δημοσιότητα την επόμενη Παρασκευή.  

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια «ιστορική αντεπίθεση» της χώρας του, που μελετά τη νομική υπόσταση ενός τέτοιου αιτήματος έναντι της Γερμανίας. Το σχετικό πόρισμα θα παρουσιαστεί στις 11 Αυγούστου.

«Μιλάμε για τεράστια ποσά», είχε πει ο κ. Κατσίνκσι σε ραδιοφωνική συνέντευξη, «αλλά και για το γεγονός ότι η Γερμανία αρνούνταν για πολλά χρόνια να αναλάβει την ευθύνη για το B' Παγκόσμιο Πόλεμο». Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος των πολωνικών αξιώσεων. Μια παλαιότερη εκτίμηση που αφορούσε μόνο τις καταστροφές στη πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία έκανε λόγο για 45,3 δισ. δολάρια (38 δισ. ευρώ).

Από την πλευρά της, η Γερμανία, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, απορρίπτει τις πολωνικές αξιώσεις. Μπορεί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ να δηλώσει ότι «η Γερμανία αναγνωρίζει τις πολιτικές, ηθικές και οικονομικές της ευθύνες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Όμως, σχυρίστηκε ότι το ζήτημα «έχει ρυθμιστεί οριστικά στο παρελθόν - νομικά και πολιτικά» υπενθυμίζοντας ότι εκτός από γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις το 1953, η Πολωνία είχε συμφωνήσει ότι παραιτείται από περαιτέρω αξιώσεις.

Οι Πολωνοί αντιτείνουν ότι η χώρα τους ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ενωσης, όπως ακριβώς και η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπως επεσήμανε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Αντόνι Ματσιέρεβιτς. 

Ο ίδιος δήλωσε ότι ως το 1989 η Πολωνία ήταν ένα «κράτος μαριονέτα» που εξαρτιόταν από τη Μόσχα. Και αυτή ήταν που επέβαλε το 1953 στη Βαρσοβία την παραίτηση από της αξιώσεις έναντι της Γερμανίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Γερμανοί χρωστούν στην Πολωνία πολεμικές επανορθώσεις», τόνισε ο κ. Ματσιέρεβιτς.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ερευνητικών ινστιτούτων Max-Planck δήλωσε στη Deutsche Welle πως πρόκειται για απόφαση ενός και τότε διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους, η ρύθμιση του 1953 εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα - ανεξάρτητα από το αν το καθεστώς ήταν τότε κομμουνιστικό και σήμερα όχι...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: