31.8.17

Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας προς τα Τίρανα για τα γεγονότα στη Χειμάρρα...

Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας προς τα Τίρανα για τα γεγονότα στη ΧειμάρραΜε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τα γεγονότα στην περιοχή της Χειμάρρας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που...
μίλησε στο Newsbeast.gr η Ελλάδα ενημερώνει συνεχώς την ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη ξεχωριστά.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση των τοπικών αρχών της Χειμάρρας ως προς το σχέδιο οικιστικής ανάπλασης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Να θυμίσουμε πως η αλβανική κυβέρνηση έχει στήσει πογκρόμ κατά της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, με μαζικές προσαγωγές ομογενών στη Χειμάρρα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη δήμευση των περιουσιών τους.

Στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθερίας του Τύπου», επικρατεί ένταση καθώς δεκάδες προσαχθέντες υποβάλλονται σε πολύωρες ανακρίσεις. Η κλιμάκωση της έντασης ξεκίνησε όταν 200 άτομα ελληνικής καταγωγής επιχείρησαν να παραστούν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα επικυρώνονταν κυβερνητικές αποφάσεις για την «ανάπλαση» της περιοχής.

Οι Βορειοηπειρώτες θέλησαν να διαμαρτυρηθούν γιατί η δήθεν ανάπλαση έχει ως πραγματικό στόχο τη δήμευση των περιουσιών τους και τις κατεδαφίσεις των ακινήτων τους, ώστε αφενός να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφετέρου να εξοντωθούν οικονομικά και να αλλάξει και ο χάρτης της επιχειρησιακής δραστηριότητας, καθώς πολλά κτίρια αφορούν επαγγελματική τουριστική χρήση.

Ο δήμαρχος κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των κατοίκων, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνεδρίαση...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: