31.8.17

Εκρήξεις στο πλημμυρισμένο εργοστάσιο χημικών στο Τέξας...

Εκρήξεις στο πλημμυρισμένο εργοστάσιο χημικών στο Τέξας - Τουλάχιστον δέκα άτομα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματαΤουλάχιστον δέκα άτομα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα...

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο εργοστάσιο χημικών της Αρκέμα στο Κρόσμπι του Τέξας, που είχε πλημμυρίσει τις...
προηγούμενες ημέρες λόγω της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ, ενώ εκφράζονται φόβοι και για άλλες εκρήξεις. 

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία τουλάχιστον δέκα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του χημικού νέφους.

Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως από το εργοστάσιο έβγαινε μαύρος καπνός, ενώ από το σημείο απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι εργάτες που παρέμεναν σε αυτό. Η ευρύτερη περιοχή είχε εκκενωθεί σε απόσταση μεγαλύτερη του ενάμιση μιλίου, όμως όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, άνθρωποι ακόμα και από αυτήν την απόσταση αναφέρουν συμπτώματα ζάλης και ναυτίας, λόγω του νέφους.

«Θέλουμε οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ενήμεροι ότι τα προϊόντα φυλάσσονται σε πολλούς χώρους του εργοστασίου και ότι παραμένει ο κίνδυνος για περισσότερες εκρήξεις», αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωσή της.

«Παρακαλούμε μην επιστρέφετε στην περιοχή εντός της ζώνης εκκένωσης μέχρι να ανακοινώσουν οι τοπικές αρχές διαχείρισης επειγουσών καταστάσεων ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και ημέρες, η εταιρεία είχε προειδοποιήσει ότι τα χημικά που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιο θα πάρουν φωτιά ή θα εκραγούν, εξαιτίας των πλημμυρών που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν ψύχονται.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 1,80 μέτρο νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», είχε δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Arkema Ρίτσαρντ Ρόου.

Ο Ρόου είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο εξαιτίας του όγκου νερού που είχε πλημμυρίσει το εργοστάσιο. «Η φωτιά θα μοιάζει μάλλον με μια μεγάλη φωτιά από βενζίνη», εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι ο μαύρος καπνός που θα εκλυθεί θα προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες.

Η εταιρεία απομάκρυνε τους εναπομείναντες εργαζόμενους την Τρίτη, ενώ η κομητεία Χάρις ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων σε μια ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο που παράγει οργανικά υπεροξείδια.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Ρόου δεν θέλησε να αποκαλύψει τον όγκο των χημικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, ούτε να προβλέψει το εύρος των ζημιών που ενδέχεται να υποστεί από μια πυρκαγιά. Ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε «μακροπρόθεσμα πρόβλημα ούτε θα είχε επιπτώσεις»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: