31.8.17

Γαλλία: Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις...

http://avgi.gr/documents/10179/8353584/32A.jpg/ebda175a-09e2-46a6-b2bc-1c4397420a46?t=1503319766917&imageThumbnail=3μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις...

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα θέσει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και...
θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς, στο πλαίσιο μιας εργατικής μεταρρύθμισης που το μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο χαρακτήρισε απογοητευτική.

Η μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί το πρώτο μείζον πολιτικό μέτρο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά την εκλογή του τον Μάιο, αποτελεί επίσης την πρώτη μεγάλη δοκιμασία των σχεδίων του να μεταρρυθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Επί δεκαετίες κυβερνήσεις της αριστεράς και της δεξιάς προσπαθούσαν να μεταρρυθμίσουν την αυστηρή εργατική νομοθεσία της Γαλλίας, όμως πάντα έβαζαν νερό στις μεταρρυθμίσεις τους καθώς βρίσκονταν αντιμέτωποι με μαζικές διαδηλώσεις.

Η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις ως «αλλαγή των εργατικών κανόνων σε κλίμακα άνευ προηγουμένου».

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να καταπολεμηθεί η επίμονα υψηλή ανεργία.

«Η αλήθεια είναι πως για τα αφεντικά, ιδιαίτερα μικρών εταιρειών, και για τους ξένους επενδυτές, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία θεωρείται τροχοπέδη για τις προσλήψεις και την επένδυση», δήλωσε ο Φιλίπ.

Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε συνδικάτα.

Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.

Η κυβέρνηση, η οποία είχε ήδη τη στήριξη του κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση, διεξήγε επί εβδομάδες διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα.

«Όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT, αφού η κυβέρνηση παρουσίασε τα διατάγματα στα συνδικάτα και τους εργοδότες.

Ο ίδιος δήλωσε πως το συνδικάτο του θα προχωρήσει στα σχέδιά του να οργανώσει διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο, η μεταρρυθμιστική CFDT, ανακοίνωσε πως είναι απογοητευμένη απ' αυτή τη «χαμένη ευκαιρία» για τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, όμως δήλωσε πως δεν θα καλέσει σε απεργία εναντίον των μεταρρυθμίσεων.

«Η μεταρρύθμιση αυτή δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της CFDT Λοράν Μπερζέ, αλλά πρόσθεσε: «Το να βγούμε στους δρόμους δεν είναι ο μόνος τρόπος δράσης για τα συνδικάτα».

Η μεταρρύθμιση θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία ιδιαίτερα στις μικρές εταιρείες, καθώς επιτρέπει σε εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους να διεξάγονται άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργοδότες και έναν αντιπρόσωπο του προσωπικού ο οποίος δεν θα είναι απαραίτητο να είναι μέλος συνδικάτου.

Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις είναι ένα τεστ της πρόθεσης του Μακρόν να πιέσει για μεταρρυθμίσεις που έχουν διχάσει τους γάλλους ψηφοφόρους, αλλά τις οποίες παρακολουθούν από κοντά επενδυτές και χώρες όπως η Γερμανία, που θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται καθώς η δημοτικότητα του 39χρονου προέδρου σημειώνει σημαντική πτώση.

Οι πρώτες ανακοινώσεις του περιλάμβαναν μια μεταρρύθμιση του φόρου μεγάλης περιουσίας και περικοπές στα επιδόματα στέγασης, με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να αισθάνονται πως οι πολιτικές του Μακρόν ευνοούν τους πλούσιους, αναφέρουν υπεύθυνοι εταιρειών δημοσκοπήσεων...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: