6.8.17

«Οδηγός» για την κυβέρνηση...

http://avgi.gr/documents/10179/0/%CE%A4%CE%A3%CE%99%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%A3+%CE%A4%CE%96%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A3+2017/6a7f378c-0597-44ce-b645-0f7d4551f77d?t=1500547929169&imageThumbnail=3η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη...

Τι κι αν βρισκόμαστε εν μέσω θερινής ραστώνης; Ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να διαψεύσουν τον Ουμπέρτο Έκο, που υποστήριζε πως «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Όπως φαίνεται, όταν...
ο πρωθυπουργός προειδοποιούσε τους υπουργούς του μετά το Eurogroup να «σηκώσουν τα μανίκια» και να «ξεχάσουν τις διακοπές», το εννοούσε απόλυτα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως το φετινό καλοκαίρι αποκτά στοιχεία ιστορικά. Εξηγούμαστε: Για πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στους μηχανισμούς στήριξης και στην επιτροπεία, η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμιστικές τομές που όχι απλώς βρίσκονται εκτός των μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά έχουν κατεύθυνση στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας και ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους.

Με λίγα λόγια, έναν χρόνο πριν την έξοδο από το πρόγραμμα και τη σκληρή επιτροπεία, το κυβερνητικό επιτελείο χαράζει τη ρότα για την «επόμενη μέρα» με πολιτικές που προσπερνούν και υπερβαίνουν το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο.

Οι μεταρρυθμίσεις

Στην κυβέρνηση θεωρούν εμβληματική τη μεταρρύθμιση στην Υγεία, καθώς θεσπίζεται το ΕΣΥ δεύτερης γενιάς, με τη δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την ίδρυση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας και την καθολική πρόσβαση. Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ο υγειονομικός αποκλεισμός των οικονομικά αδύναμων αποτελούν πλέον παρελθόν.

Παράλληλα, η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται να γιατρέψει τις πληγές που άνοιξε στο δημόσιο πανεπιστήμιο ο νόμος Διαμαντοπούλου. Ένας νόμος που στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς κρίθηκε αναποτελεσματικός από την ίδια την ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Έτσι, το ν/σ Γαβρόγλου απαντάει σε καίρια αιτήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως η κατάργηση των, ανεφάρμοστων, συμβουλίων διοίκησης αλλά και την αναγνώριση ως Master των πενταετών τίτλων σπουδών. Παράλληλα, επαναφέρεται το ακαδημαϊκό άσυλο, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους οικονομικά αδύναμους να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Επιπλέον, με το ν/σ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής μπαίνει τέλος στην αδιαφάνεια και τις γκρίζες ζώνες στη διαφήμιση καθώς πλέον όλες οι συναλλαγές θα αναρτώνται δημόσια και έτσι επιχειρείται να μπει τάξη σε έναν χώρο που υπήρξε πεδίο κερδοφορίας και στρεβλώσεων στη διαφημιστική αγορά.

"Ανάπτυξη από τα κάτω"

Και βέβαια έπεται συνέχεια, αφού ο στόχος για τη δίκαιη ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης παραμένει «οδηγός» για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, η ανάπτυξη για την Αριστερά δεν θα έχει ένα γενικό νόημα αλλά αντίθετα θα έχει κοινωνικό πρόσημο. «Ανάπτυξη από τα κάτω», όπως την περιγράφει στη συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

«Βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με όρους ‘ανάθεσης’, με την κοινωνία σε ρόλο θεατή. Χρειάζεται η καταλυτική ενεργοποίηση και συνέργεια της κοινωνίας», αναφέρει ο Γ. Δραγασάκης, που εξηγεί πως «αυτή τη συνέργεια θα την καταστήσουμε εφικτή με παλιές και νέες μορφές, με πρωτότυπους θεσμούς συμμετοχής της κοινωνίας στη διαδικασία, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανάπτυξης».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, τα οποία θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

"Ανάσα" σε επιχειρήσεις

Η έναρξη του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Την Πέμπτη, μάλιστα, ανακοινώθηκε η πρόσβαση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης υπαγωγής των επιχειρήσεων στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους.

Πρόκειται για νόμο που δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Στην διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν από 150.000 έως και 400.000 επιχειρήσεις.

Τα capital controls

Την ίδια στιγμή, ο Ευ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε νέα χαλάρωση στα capital controls. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα ATM θα μπορούν να βγάζουν έως και 1.800 ευρώ με μια κίνηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ δίνεται σήμα και σε όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό να τα φέρουν πίσω στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο το ύψος των καταθέσεων που επέστρεψαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα άγγιξε το 1 δισ. ευρώ.

Η τρίτη αξιολόγηση

Βέβαια, παρά την ανακούφιση και τα θετικά μηνύματα που ακολούθησαν το Eurogroup του Ιουνίου, στην Αθήνα δεν ξεχνούν πως έχουν μπροστά τους την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος που έχει τεθεί στο κυβερνητικό και το οικονομικό επιτελείο είναι να έχει προετοιμαστεί η πλειοψηφία (πάνω από 90) των 113 προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του 2017.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές να αρχίσει να συζητείται το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Φαίνεται, πως ο απολογισμός για τον ρόλο του ΔΝΤ συγκεντρώνει αρκετές αρνητικές απόψεις, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θέλει να ληφθούν οι αποφάσεις σε άμεσο χρόνο και ο ρόλος του Ταμείου να ξεκαθαριστεί σύντομα, πάντα μετά τις γερμανικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η κυβέρνηση θέλει σταδιακά να προσηλωθεί στον στόχο της οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια, επιδιώκοντας έτσι να αποφύγει τυχόν εμπλοκές και καθυστερήσεις...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: