7.8.17

Γιατί η Ηριάννα δεν έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή...


Διάβασα με μεγάλη προσοχή την απόφαση του δικαστηρίου και μέρος της δικογραφίας για την υπόθεση της Ηριάννας. Ξεκινώ τονίζοντας, με όση έμφαση μπορώ, ότι η...
απόφαση δεν είναι καθόλου πειστική. Η Ηριάννα δεν έπρεπε να βρίσκεται σήμερα στη φυλακή. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη δεν αποδεικνύουν σε καμία περίπτωση την ενοχή της. Το γεγονός ότι αυτή η κοπέλα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη ως ενεργό (και μάλιστα ιδρυτικό) μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς είναι απαράδεκτο για ένα Κράτος Δικαίου. Διαβάστε τη συνέχεια για να καταλάβετε γιατί είμαι τόσο απόλυτος και τόσο εξοργισμένος.

Καταρχάς να σημειώσω δύο πράγματα που θέλω να τα λάβετε υπόψη σας καθώς διαβάζετε ό,τι ακολουθεί:

α) Αποφεύγω να γράφω για συγκεκριμένες περιπτώσεις και δίκες. Σπάνια ασκώ κριτική σε δικαστικές αποφάσεις και όταν το κάνω η κριτική αφορά ζητήματα αρχών και κανόνων δικαίου, όχι ζητήματα απόδειξης (πραγματικά περιστατικά) σε μια δίκη και μάλιστα ποινική. Όμως η περίπτωση αυτή είναι τόσο εξωφρενική, που όχι μόνο δεν μου επιτρέπεται να σιωπήσω, αλλά μου επιβάλλεται να φωνάξω. Έτσι αναζήτησα την απόφαση, διάβασα το βούλευμα και μερικά άλλα έγγραφα της δίκης και συζήτησα με μερικά από τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση πριν γράψω αυτό το κείμενο.

β) Είμαι φιλελεύθερος. Απεχθάνομαι κάθε μορφής βία και την τρομοκρατία κάθε χρώματος και θρησκεύματος. Πιστεύω ότι όσοι συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για πράξεις βίας, ιδιαίτερα τρομοκρατικές ενέργειες, σε μια φιλελεύθερη συνταγματική δημοκρατία, θα πρέπει να τιμωρούνται με βάση τους κείμενους νόμους για τις εγκληματικές τους πράξεις, χωρίς να ισχύουν ελαφρυντικά λόγω του «πολιτικού» χαρακτήρα των πράξεων. Όμως με μία προϋπόθεση. Ότι τα δικαιώματά τους (σε κάθε φάση της διαδικασίας) θα γίνονται απολύτως σεβαστά και η ενοχή τους θα αποδεικνύεται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. Στην περίπτωση της Ηριάννας αυτό δεν συνέβη.

Η Ηριάννα είναι 29 ετών, υπ. διδάκτωρ στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (με πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα από την ίδια σχολή). Είναι αριστούχος, διδάσκει ελληνικά στο Διδασκαλείο του ΕΚΠΑ σε ξένους φοιτητές και πρόσφυγες, μετέχει ενεργά σε ερευνητικά προγράμματα και έχει ήδη συμμετάσχει σε δύο διεθνή συνέδρια παρουσιάζοντας επιστημονικές εργασίες της ερευνητικής ομάδας στην οποία ανήκει. Τονίζω (επειδή είμαι μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στο ΕΚΠΑ) ότι δεν τη γνωρίζω προσωπικά και δεν είχα καμία γνωριμία, σχέση ή συνεργασία με την ίδια ή με άλλα μέλη της ερευνητικής της ομάδας, ούτε με τις καθηγήτριές της, ούτε με τις συναδέλφους της (που την αγαπούν και τη στηρίζουν) στο Διδασκαλείο και στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Εμαθα για την υπόθεση από τις εφημερίδες...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Αριστείδη Χατζή πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: