15.8.17

Απομακρύνονται οικογένειες απο το Καπανδρίτι...

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική 

Βίντεο και φωτογραφίες...

Ώρες αγωνίας ζουν για τρίτη ημέρα οι κάτοικοι της ανατολικής Αττικής, όπου συνεχίζει να βρίσκεται σε...
εξέλιξη η καταστροφική πυρκαγιά. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι αυτή την ώρα η κατάσταση στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου, όπου εκκενώνονται σπίτια.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης, ανέφερε ότι τρεις οικογένειες έχουν ήδη αποχωρήσει και γίνεται προσπάθεια να υπάρξει επικοινωνία και με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν. Όπως ανέφερε επίσης στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται ανατολικά, προς την Εθνική Οδό, αν και ακόμα απέχει αισθητά από τον δρόμο.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στην αναχαίτιση του κυρίου μετώπου, που μαίνεται μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου. Το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι, όπου προσπαθούν να το κρατήσουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με τη συνδρομή εναέριων μέσων. Το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη από τη νύχτα και μάλιστα κάποια στιγμή πέρασε το δρόμο προς Καπανδρίτι.

Το βάρος της προσπάθειας πέφτει στο να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η πυρκαγιά σε περίπτωση που αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι' αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

py 
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πυρκαγιάς, τις δυνάμεις πυρόσβεσης απασχολούν κυρίως μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Καλάμου, ενώ βελτιωμένη λίγο είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό. Ωστόσο οι δυνάμεις, ακόμα και σε έλεγχο της πυρκαγιάς, θα παραμείνουν για μέρες στην περιοχή.

Στο πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, 3 αεροσκάφη CANADAIR και 6 ελικόπτερα.

Κλειστή είναι η παλαιά και η νέα εθνική οδός Καλάμου – Καπανδριτίου. Εκτροπή κυκλοφορίας γίνεται στα εξής σημεία:

    Στην Πλατεία Καλάμου προς τους Αγίους Αποστόλους
    Στον Κόμβο Μικροχωρίου προς Κάλαμο

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν μάχη με τις φλόγες στη διάρκεια της νύχτας ακόμη και μέσα στις αυλές, και συνεχώς αυξάνονταν με στόχο να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο που κατάκαιγε ολόκληρη την πλαγιά του βουνού. Οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σταμάτησαν λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας, ενώ η ανεξέλεγκτη φωτιά έκοψε στα δύο τον δρόμο Καπανδριτίου-Καλάμου, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το σημείο όσοι βρίσκονταν εκεί.

a1 Από τα μεσάνυχτα και μετά όλο το βάρος των επιχειρήσεων της πυροσβεστικής έπεσε στο Μικροχώρι και στο Μετόχι, για να μην περάσει η πυρκαγιά προς Καπανδρίτι. Για τις αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις στη δασική έκταση προς Μικροχώρι Καπανδριτίου και Καπανδρίτι έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης. Όπως ανέφερε έχουν καεί πολλά σπίτια στην περιοχή. «Αυτή η φωτιά είναι πιο πίσω από το Μετόχι και τον Κάλαμο», εξήγησε.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς. Τα πρώτα εναέρια που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην πυρκαγιά ήταν τέσσερα ελικόπτερα.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.


a2 
Τόσκας: Είναι η ώρα της πράξης

Είναι η ώρα της πράξης, της αντιμετώπισης της καταστροφής και όχι η ώρα των ύβρεων και της απαξίωσης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας κατά την ευρεία σύσκεψη στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

a3 
Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε στον κύκλο της υστερίας και των απαξιωτικών-υβριστικών εκφράσεων που χρησιμοποιούν κάποια κόμματα, διότι δεν πιστεύουμε ότι είναι ώρα να μιλάμε έτσι. Είναι η ώρα της πράξης, της αντιμετώπισης της φυσικής καταστροφής, χωρίς να σκεφτόμαστε κόπους και οικονομικό κόστος για τη χρησιμοποίηση των μέσων. Προέχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων, προσπαθούμε να δούμε και τα σφάλματά μας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης.

Ο κ. Τόσκας επισήμανε ότι «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημερώνουμε και από τον οποίο παίρνουμε κατευθύνσεις» ενώ υπογράμμισε τη συντονισμένη προσπάθεια των συναρμόδιων υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων. Η προσπάθεια γίνεται με συντονισμό είπε ο κ. Τόσκας ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του υπουργείο Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων που παρέχουν τα μέσα τους, ενώ ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που προσπάθησε από χθες με υπεράνθρωπες προσπάθειες και τεράστιο κόπο να μειώσει και να ελέγξει τη φωτιά (στην Αττική).

a4 
Απευθυνόμενος δε στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε: Είμαι εδώ μαζί σας από χθες, βλέπω με πόση προσπάθεια ενεργείτε και έχετε φέρει σε ελέγξιμη κατάσταση την πυρκαγιά, που άλλες χρονιές, είχε κάψει περίπου 150 χιλ στρέμματα το 2009, και είχε προκαλέσει πολλές καταστροφές είπε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: Παρά τα όσα λέγονται, το ΠΣ με τα δικά του και τα μισθωμένα μέσα ενήργησαν μέσα σε 20 λεπτά, χρόνος απόλυτα αποδεκτός. Μίλησε μάλιστα για την ιδιαιτέρως κοπιαστική μάχη που δίδεται από τα ίδια σχεδόν άτομα.
Προβληματισμός για εμπρησμούς

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα αρκετές από τις πυρκαγιές δεν μπορεί παρά να είναι έργο εμπρηστών. Υπήρξαν χθες 91 πυρκαγιές και σήμερα άλλες 31. Υπήρξαν πολλές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο (19) στην Αμαλιάδα, την Ολυμπία, την Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη

Εμείς προβληματιζόμαστε και για εμπρησμούς που σίγουρα έγιναν. Οι 19 στη Ζάκυνθο σίγουρα ήταν εμπρησμοί. Οι απόπειρες στο άλσος Βεδικού, στο Κορωπί και την Καισαριανής σίγουρα ήταν προσπάθειες, που με τις ενέργειες της ΠΟΥ και της ΕΛΑΣ απετράπησαν είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος επανέλαβε ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνονται ούτε με ευχές ούτε με εύκολα λόγια που λένε κάποιοι...


a5 
a6 
a7 
a8 
a9 
a11 
a12 
a14 
a16 
prrkgmetx8 
prrkgmetx9 
rlktra14 
rlktra15
rlktra4 
rlktra20 
rlktra19 
rlktra17 
 newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: