18.8.17

Ανθρωποκυνηγητό για τον οδηγό της κούρσας θανάτου στη Βαρκελώνη...

Σκόρπιζαν τον θάνατο επί 500 μέτρα...

Η Ισπανία ξεκίνησε μια τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση αφότου ένας ύποπτος ως ισλαμιστής μαχητής παρέσυρε με φορτηγάκι πλήθος στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας 13 άτομα προτού εξαφανιστεί, σε μια από...
πολλαπλές, όπως είπε η αστυνομία, συντονισμένες επιθέσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη  για την καταστροφή που άφησε πίσω του χθες ο δράστης κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου στην πόλη, η οποία ήταν γεμάτη τουρίστες που απολάμβαναν την απογευματινή βόλτα τους. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί με τους πλέον των 100 τραυματιών, δήλωσαν οι αρχές.

Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για το άτομο που οδηγούσε το φορτηγάκι, ο οποίος εθεάθη να απομακρύνεται πεζή, η αστυνομία δήλωσε ότι είχε σκοτώσει πέντε άτομα που είχαν επιτεθεί χθες βράδυ στο Καμπρίλς, μια κωμόπολη νότια της Βαρκελώνης, αποτρέποντας μια τρομοκρατική επίθεση, όπως την αποκάλεσαν, που θα περιελάμβανε ζώνες με εκρηκτικά.

Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση.Η αστυνομία είπε ότι οι ύποπτοι στην Καμπρίλς είχαν σχέση με την επίθεση του φορτηγού στην Βαρκελώνη.

Προτού μπει στον δενδρόφυτο πεζόδρομο Λα Ράμπλα ο οδηγός με το φορτηγάκι, ένα άτομο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε σπίτι σε ξεχωριστή κωμόπολη νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, είπε η αστυνομία. Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά.

Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι είχε συλλάβει δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν άνδρα από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μαλίγια, παρότι κανείς τους δεν ήταν ο οδηγός στο φορτηγάκι. Πρόσθεσαν ότι η κατάσταση στην Καμπρίλς είναι υπό έλεγχο.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσα άτομα εμπλέκονται στην πολύνεκρη επίθεση της Βαρκελώνης και στα άλλα επεισόδια.

Τρόμος στην κεντρική λεωφόρο

Μάρτυρες της μεγάλης επίθεσης στη Βαρκελώνη είπαν ότι το άσπρο φορτηγάκι είχε κάνει ζιγκ-ζαγκ, κατεβαίνοντας με αυξημένη ταχύτητα την Λα Ράμπλα, παρασύροντας για περίπου 500 μέτρα πεζούς και ποδηλάτες, με μερικά άτομα να εκτοξεύονται στον αέρα, και αφήνοντας σώματα διάσπαρτα στο διάβα του.

Το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε, "Οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και διεξήγαγαν την επιχείρηση σε ανταπόκριση στο κάλεσμα για την στοχοποίηση κρατών της συμμαχίας", αναφερόμενο σε μια συμμαχία εναντίον της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.


Η Ισπανία έχει αποστείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις εδάφους.

Η δήλωση του ΙΚ δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, προς το παρόν.

Η επίθεση στη Βαρκελώνη αποτελεί την αιματηρότερη από τον Μάρτιο του 2004, όταν ισλαμιστές μαχητές τοποθέτησαν βόμβες σε επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη, σκοτώνοντας 191 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.800.

Εικόνες-σοκ μετά την επίθεση: Νεκροί και τραυματίες στο δρόμο - Συγκλονιστικές μαρτυρίες – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη όταν ένα βαν έπεσε πάνω σε πεζούς.

Τα παρακάτω βίντεο δείχνουν τις πρώτες στιγμές μετά το χτύπημα με τους τραυματίες να βρίσκονται στο πεζοδρόμιο και δεκάδες περαστικούς να προσπαθούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες ενώ επικρατεί πανικός.

ΠΡΟΣΟΧΗ τα βίντεο περιέχουν ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ





Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελόνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας", είπε ένας μάρτυρας, ο Άμερ Ανουάρ.
Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας "τρομοκρατική επίθεση".
Ένας τουρίστας, ο Ίθαν Σπίμπεϊ, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι "επικράτησε χάος" και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.



Ο Στίβεν Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο. "Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω", πρόσθεσε.



Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.

Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν αμέσως μετά την επίθεση.




Η Ισπανία, ο τρίτος σημαντικότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε γλιτώσει τα τελευταία χρόνια από επιθέσεις σαν αυτές που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο, στη Μαδρίτη έχει σημειωθεί μια από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004 εξερράγησαν βόμβες μέσα σε τρένα, σκοτώνοντας 191 ανθρώπους.



Καταδίκη της επίθεσης

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαρίνο Ραχόι ανακοίνωσε τριμερές επίσημο πένθος για τα θύματα της "τζιχαντιστικής επίθεσης", όπως την αποκάλεσε.

Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, στο οποίο αναφέρει, "Είναι δολοφόνοι, τίποτα παραπάνω από εγκληματίες που δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη".

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε, "Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, και θα κάνουν ότι χρειάζεται για να βοηθήσουν", προσθέτοντας, "Να είστε σκληροί και δυνατοί, σας αγαπούμε!"

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας στην οποία έχουν γίνει μερικές από τις αιματηρότερες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια, είπε σε tweet του, "Όλες μου οι σκέψεις και η αλληλεγγύη της Γαλλίας στα θύματα της τραγικής επίθεσης στη Βαρκελώνη".

Η αστυνομία είπε πως οι δύο άνδρες που κρατούνται συνελήφθηκαν σε δύο διαφορετικές κωμοπόλεις, Ριπόλ και Αλκανάρ, και οι δύο στην περιοχή της Καταλονίας, της οποίας η Βαρκελώνη αποτελεί την πρωτεύουσα.

Η έκρηξη επίσης έλαβε χώρα στο Αλκανάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε στο επεισόδιο, είπε η αστυνομία.

Επίσης, η αστυνομία πρόσθεσε, είχαν σκοτώσει δια πυροβολισμού χθες Πέμπτη έναν άνδρα ο οποίος είχε οδηγήσει ένα αυτοκίνητο σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στη Βαρκελώνη, παρότι δεν έχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με την επίθεση με το φορτηγάκι.

Ο περιφερειάρχης, Κάρλες Πουιγκντεμόντ, είπε ότι πολίτες εισρέουν σε νοσοκομεία στη Βαρκελώνη να δώσουν αίμα.

Οι αρχές στην κωμόπολη Βικ έξω από τη Βαρκελώνη είπαν ότι βρέθηκε εκεί ένα φορτηγάκι που σχετίζεται με την επίθεση. Νωρίτερα, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ένα δεύτερο φορτηγάκι είχε ενοικιαστεί για απόδραση.

Πριν την χθεσινή επίθεση, στοιχεία της κυβέρνησης έδειχναν ότι η αστυνομία έχει συλλάβει 11 ύποπτους τζιχαντιστές στην περιοχή της Βαρκελώνης από την αρχή του χρόνου, περισσότερους από οπουδήποτε αλλού στην Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: