4.8.17

Επίσημα ύποπτος για δωροδοκίες ο Νετανιάχου...

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου -Φωτογραφία: Amir Cohen/Pool Photo via AP)
Σε δύο έρευνες για απάτη και δωροδοκία βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως αποκαλύπτει για πρώτη φορά...
δικαστικό έγγραφο, που κατατέθηκε στο δικαστήριο, και  επιβεβαιώνει η ισραηλινή αστυνομία.

Οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον του «Μπίμπι», ο οποίος αρνείται κάθε κατηγορία, επανέρχονται στο προσκλήνιο την ημέρα που η σύζυγός του, η Σάρα, ανακρίθηκε από την αστυνομία σε άλλη υπόθεση που αφορούσε υποψίες για έξοδα στην πρωθυπουργική κατοικία.

Από την πλευρά του, το γραφείο του Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι πρόκειται για προσπάθεια των ερευνητών να ρίξουν την κυβέρνησή του. «Απορρίπτουμε εντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον του πρωθυπουργού. Η εκστρατεία αλλαγής της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά προορίζεται να αποτύχει, για έναν απλό λόγο: δεν θα υπάρξει τίποτα επειδή δεν υπήρχε τίποτα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στο επίκεντρο βρίσκεται πολύμηνη μυστική έρευνα του γενικού εισαγγελέα Αβιχάι Μέντελμπλιτ, η οποία χει βάλει στο μικροσκόπιο «δώρα» αξίας εκατοντάδων χιλιάδων σέκελ που φέρεται να έλαβε παράνομα ο Νετανιάχου από πλούσιους Ισραηλινούς και ξένους επιχειρηματίες, όπως και η συμφωνία για την αγορά υποβρυχίων από τη Γερμανία.

Στο μεταξύ ο πρώην επιτελάρχης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Άρι Χάροου διαπραγματεύεται με αρχές, ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας με στόχο να τύχει επιείκιας και μικρότερης ποινής για τις κατηγορίες εναντίον του.

Ο Χάροου υπήρξε επικεφαλής του γραφείου του Νετανιάχου για δύο χρόνια το 2008, όταν ο δεύτερος ήταν αντιπολιτευόμενος. Επέστρεψε το 2014, αλλά παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά, τις οποίες αρνήθηκε. Κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τους δεσμούς του με τον πρωθυπουργό για να προωθήσει τα ιδιωτικά του συμφέροντα. 

Οι έρευνες έχουν αρχίσει να επηρεάζουν το σκληροπυρηνικό κόμμα του «Μπίμπι», του οποίου οι ανώτεροι αξιωματούχοι εκφράζουν δημοσίως τις ανησυχίες τους για το κατά πόσον ο ηγέτης τους μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Άλλοι, έχουν αποδικιμάσει προτάσεις για αποχώρηση του σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να παραιτηθεί, αλλά μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: