1.8.17

Προκαταρκτικά για νέο ψυχρό πόλεμο...

Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντόναλντ ΤραμπΕνας νέος Ψυχρός Πόλεμος ξεκινά μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας; Ισως ναι, αν λάβουμε υπόψη τα σχόλια αρκετών διεθνών ΜΜΕ, αλλά και τις...
εκατέρωθεν δημόσιες τοποθετήσεις μετά την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης το βράδυ της Κυριακής ότι θα μειώσει κατά 755 άτομα το διπλωματικό προσωπικό της στις ΗΠΑ ως αντίποινα για την ψήφιση νέων κυρώσεων εναντίον της από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Τα «προκαταρκτικά», που ξεκίνησαν προς το τέλος της περυσινής χρονιάς με τις «αποκαλύψεις» σχετικά με την προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, παίρνουν τη μορφή ενός σκληρού μπρα ντε φερ με άγνωστη διάρκεια και ακόμα πιο άγνωστες συνέπειες.

Παρά την επιθετική απάντηση της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε χθες ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για μελλοντική συνεννόηση.

Είπε ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν πολύ χρόνο ώσπου να θεραπευτούν από την «πολιτική σχιζοφρένεια», όπως τη χαρακτήρισε, και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε στη σταθερή ενίσχυση των δεσμών μας. Δυστυχώς, απέχουμε ακόμα πολύ από κάτι τέτοιο».

Xθες πάντως, στο Ταλίν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς χρησιμοποίησε μια καθαρά ψυχροπολεμική γλώσσα παλαιότερων δεκαετιών σε συνέντευξη Τύπου με τους προέδρους της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

«Ενα ισχυρό και ενωμένο ΝΑΤΟ είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητο απ’ ό,τι ήταν σε οποιαδήποτε στιγμή μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού πριν από ένα τέταρτο του αιώνα και καμιά μεγαλύτερη απειλή δεν υποβόσκει για τις χώρες της Βαλτικής από το φάσμα της επίθεσης από την απρόβλεπτη γείτονά σας προς Ανατολάς», δήλωσε.

«Υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», συνέχισε, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά το Αρθρο 5 για αμοιβαία άμυνα. Μια επίθεση εναντίον ενός από εμάς είναι επίθεση εναντίον όλων μας».

Σαφές το μήνυμα προς τη Ρωσία, η οποία προγραμματίζει για τον ερχόμενο μήνα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με τη σύμμαχό της Λευκορωσία.

Ακόμη πιο σαφές το στίγμα της ευρωπαϊκής περιοδείας του Πενς, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μαυροβούνιο, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, και θα πραγματοποιήσει σταθμό στη Γεωργία, η οποία φιλοδοξεί να εισέλθει στο κλαμπ των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Δεμένα χέρια...

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει την επιθυμία του για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα, ενώ δεν είχε κρύψει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπολόγιζε όμως χωρίς το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο, το οποίο δεν είναι καθόλου διατεθειμένο να επιτρέψει τέτοιου είδους ανοίγματα, αν υποθέσουμε ότι υπήρχε πραγματική πρόθεση εκ μέρους του προέδρου.

«Εάν το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο έστειλε κάποιο μήνυμα στη Μόσχα, το μήνυμα αυτό είναι ότι τα χέρια του προέδρου Τραμπ είναι πλέον δεμένα για την πορεία των σχέσεων με το Κρεμλίνο κατά τα επόμενα χρόνια», σχολίαζαν χθες οι New York Times.

Ο νέος αμερικανορωσικός «Ψυχρός Πόλεμος» εντείνεται ακριβώς τη στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

«Η Ουάσινγκτον έχει τελειώσει με τα λόγια σχετικά με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, στην οποία η Ουάσινγκτον απάντησε με πτήσεις βομβαρδιστικών αεροπλάνων πάνω από την κορεατική χερσόνησο.

«Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, θα πρέπει να αυξήσει την πίεση», δήλωσε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τραμπ.

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον τόνισε ότι το Πεκίνο όπως και η Μόσχα φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη» στην επιδείνωση της βορειοκορεατικής απειλής.

«Θεωρούμε αδικαιολόγητες τις απόπειρες των εκπροσώπων των ΗΠΑ κι ενός αριθμού άλλων χωρών να επιρρίπτουν την ευθύνη όσων συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα στο Πεκίνο και τη Μόσχα», ήταν η απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία, πάντως, αφήνει να εννοηθεί ότι θα «απαντήσει» στις ΗΠΑ πολλαπλώς. «Η Ρωσία δεν διαθέτει τόσους οικονομικούς και στρατιωτικούς πόρους για να απαντήσει με κυρώσεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP ο Νικολάι Πετρόφ, της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας της Μόσχας. «Ομως, η Ρωσία μπορεί να βλάψει τις ΗΠΑ στον τομέα της διεθνούς πολιτικής».

Αυτό άρχισε ήδη να γίνεται εμφανές, με τη Γερμανία να είναι η πρώτη χώρα που απειλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ για το θέμα των κυρώσεων. Μετά τον ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την περασμένη εβδομάδα, τη σκυτάλη πήρε χθες η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις.

«Θεωρούμε ότι (οι κυρώσεις) παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός στον όμιλο ΜΜΕ Funke Mediengruppe.

Η γερμανική κυβέρνηση και η πανίσχυρη Συνομοσπονδία Γερμανών Βιομηχάνων φοβούνται ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα βλάψουν τις εταιρείες που συνεργάζονται με τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα.

Το μεγαλύτερο διακύβευμα αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II, ο οποίος θα διασχίζει τη Βαλτική και θα καταλήγει στη Γερμανία.

«Φυσικά, δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο», συνέχισε η Τσίπρις. «Είναι όμως σημαντικό να εξετάσει τώρα η Κομισιόν το ενδεχόμενο για αντίμετρα». Νταούλια...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: