11.8.17

Αυγουστιάτικη κόντρα για την αξιολόγηση...Με τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσιών υπαλλήλων να λαμβάνονται μετά τον Δεκαπενταύγουστο, κόντρα ξέσπασε μεταξύ του...
αρμόδιου υπουργείου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αποτυχία να εφαρμόσει την αξιολόγηση» καταλογίζει στην κυβέρνηση το κόμμα της Πειραιώς. «Ο νέος εφιάλτης Μητσοτάκη στη Δημόσια Διοίκηση θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός» απαντά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε καν αυτά που η ίδια τώρα εξαγγέλλει»

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία αφού επισημαίνει πως οι προθεσμίες έχουν παρέλθει και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν έγινε, σχολιάζει πως «η κυβέρνηση σκόνταψε στις αντιλήψεις που εξέφραζε, απέτυχε παταγωδώς και, τώρα, πελαγοδρομεί χωρίς να ξέρει τι πρόκειται να κάνει».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως για το θέμα έχει εκφράσει ξεκάθαρες θέσεις και επικαλείται συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρόταση για πάγιο σύστημα αξιολόγησης που είχε καταθέσει από τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρόεδρός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιελάμβανε:

"- Σύνδεση της αξιολόγησης με συγκεκριμένα και συμφωνημένα παραδοτέα
- Αυτοαξιολόγηση του υπαλλήλου
-Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας
- Επιβράβευση των καλύτερων με ταχύτερη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή
- Θεσμοθέτηση ατομικού πλάνου ανάπτυξης των αδύναμων υπαλλήλων με έμφαση στην επιμόρφωση."

Υιοθετώντας αυτήν την πρόταση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «θα αποτελέσει και τη βάση της πολιτικής που θα ακολουθήσει η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε καν αυτά που η ίδια τώρα εξαγγέλλει. Δεν μπορεί και δεν θέλει να προωθήσει καμιά μεταρρύθμιση, που βελτιώνει το Κράτος και υπηρετεί ολόκληρη την κοινωνία».

«Υπουργός των απολύσεων» ο Κυρ. Μητσοτάκης

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αφορμή την κριτική της ΝΔ. «Ο ελληνικός λαός θυμάται την απαξίωση της Δημόσιας Διοίκησης επί υπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο, βεβαιώνει ότι «η Δημόσια Διοίκηση θα αναβαθμιστεί και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει πράξη, μετά φυσικά και την απολύτως αναγκαία διορθωτική θεσμοθέτηση κανόνων αξιοκρατίας, δικαίου και διαφάνειας».

Σημειώνει επίσης ότι «ξεκάθαρες θέσεις» της ΝΔ για την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, είναι αυτές «που έκανε πράξη ο σημερινός Πρόεδρος της, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός των απολύσεων της συγκυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ».

«Χαιρόμαστε, που παρά τις προσπάθειες αναβάπτισής του σε ''μεταρρυθμιστή'', ο κ. Μητσοτάκης με παρρησία ομολογεί ότι θα επαναλάβει το ίδιο ''μεταρρυθμιστικό'' του έργο, δηλαδή τις τυφλές απολύσεις, την καρατόμηση δημοσίων υπαλλήλων με υψηλά τυπικά προσόντα, τη διαθεσιμότητα και τόσα άλλα, με μοναδικό γνώμονα την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και την απαξίωση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του ανθρώπινου δυναμικού της», προσθέτει στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πλήθος σεναρίων

Η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με τη μορφή τροπολογίας, μετά το άνοιγμα της Βουλής, αποτελεί προς το παρόν την πιθανότερη επιλογή του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο να κινητοποιήσει τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης. Στο τραπέζι βρίσκεται πλήθος σεναρίων και σκέψεων για τη θέσπιση κινήτρων ή αντικινήτρων που αποβλέπουν στο να κάμψουν τη διάθεση αποχής στις τάξεις των εργαζομένων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: