3.8.17

Δήλωση Άιντε για το Κυπριακό...

Δήλωση-σοκ Άιντε: Το Κυπριακό πέθανε και κανείς δεν μπορεί να το αναστήσει - Media«Το Κυπριακό πέθανε και κανείς δεν μπορεί να το αναστήσει»...

Νεκρή θεωρεί, ο απερχόμενος για να πολιτευθεί στην Νορβηγία ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, την...
διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Αυτό συνάγεται από την δήλωση του ότι «η ανάσταση της διαδικασίας για το Κυπριακό, που έληξε στο Κραν Μοντανά, δεν μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά μέσω μιας συμφωνίας των δυο πλευρών και εάν αυτές συμφωνήσουν, τότε ο ΓΓ των ΗΕ είναι εκεί».

Ο κ. Άιντε είχε την τελευταία του συνάντηση με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Σε ερώτηση, αν τα ΗΕ πιστεύουν πως η διαδικασία που έληξε στο Κραν Μοντανά είναι νεκρή ή μπορεί να συνεχιστεί, ο κ. 'Αιντε είπε πως η διαδικασία, που οδήγησε στο Κραν Μοντανά έληξε εκεί, αλλά, σημείωσε αυτό δεν σημαίνει πως «δεν μπορεί να αναστηθεί».

Ανέφερε ότι κατά την εκτίμηση του αποτελεί μια συναντίληψη πως δεν μπορεί (η διαδικασία) να αναστηθεί από τα ΗΕ. «Η ανάσταση θα πρέπει να γίνει από εδώ και σε αρμονία και μέσω συμφωνίας των πλευρών». Ο κ. Άιντε είπε πως αυτή ήταν η τελευταία του συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη υπό την ιδιότητα του ως ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ. «Είχαμε μια καλή, φιλική συζήτηση για την κοινή μας εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

Είπε πως έχει ανάμεικτα αισθήματα για το γεγονός ότι φεύγει από την Κύπρο. «Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη και την υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από τους άλλους ηγέτες πριν από αυτούς».

Αλλά την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα». Επεσήμανε πως υπάρχουν «μεγάλα και περίπλοκα ζητήματα», σημειώνοντας πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, «αν θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε την συνάντηση «εξαιρετική». Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, πρόσθεσε ευχαρίστησε τον κ. Άιντε για όλες τις προσπάθειες, που κατέβαλε για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι ο κ. Άιντε και τα Ηνωμένα Έθνη θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα και το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, στην έκθεση που θα ετοιμαστεί...

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: