4.8.17

Το παρασκήνιο για το κόψιμο της πρωινής προσευχής από τα δημοτικά...

Το παρασκήνιο για το κόψιμο της πρωινής προσευχής από τα δημοτικάΤην πρωινή προσευχή στα σχολεία αποπειράθηκε να καταργήσει η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα που έστειλε προς...
υπογραφή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το σχετικό έγγραφο, που αποτυπώθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα για την κλήρωση της σημαίας στην ΣΤ' Δημοτικού, περιλάμβανε και την κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος της κυβέρνησης στη δεύτερη προσπάθεια, αφού η πρώτη απόπειρα το Σεπτέμβριο του 2016 δεν είχε θετική κατάληξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθερίας του Τύπου», το Προεδρικό Διάταγμα που εστάλη προς υπογραφή και επικύρωση στο Προεδρικό Μέγαρο, προέβλεπε ρητά την κατάργηση της προσευχής, αλλά υπήρχαν παρατηρήσεις ως προς την αντισυνταγματικότητα του μέτρου αυτού από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέπεμψε το ΠΔ πίσω στο Υπουργείο Παιδείας και στην επαναφορά του είχε μείνει μόνο η κατάργηση της αριστείας για την ελληνική σημαία, όπου δεν υπήρχε τέτοιο κώλυμα και πέρασε κανονικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Real FM επισήμανε πως «το κουμπί σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο ΠΔ ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το ΣτΕ».

Πρόσθεσε δε με νόημα: «Τα μέλη της κυβέρνησης εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει» και συνέχισε «Σε ανύποπτο χρόνο εγώ είχα προβλέψει ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή όπου μη έχοντας πλέον η συγκεκριμένη κυβέρνηση κανένα αριστερό αφήγημα, θα έκανε μια επίθεση θεσμικού τύπου».

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το ΣτΕ παρατήρησε πως το σχετικό έγγραφο με την κατάργηση της πρωινής προσευχής από τα σχολεία εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που προσκρούουν στο άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η Παιδεία έχει σοπό πλην των άλλων, και την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: