23.8.17

Κρίσιμοι μήνες για το ελληνικό ποδόσφαιρο...

Την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να μην γίνουν δεκτές καταστάσεις που παραπέμπουν σε σκιώδεις εποχές ξεκαθάρισε σε...
συνέντευξή του στην ΝΟVA ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Αρχικά ο Υφυπουργός, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο έκανε λόγο για «αβλεψία της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της Ομοσπονδίας», αναφερόμενος στην εξαφάνιση των ποινών για εκτεταμένα ή μεμονωμένα επεισόδια στις κερκίδες από τους οπαδούς των ομάδων.

«Είναι μια αβλεψία, που νομικά κατά τη γνώμη μου είναι σαν να μην υφίσταται. Το άρθρο 14 μιλάει για τη βία στις εξέδρες ανάμεσα στους οπαδούς, για αντικειμενική ευθύνη, για τη φιλοξενούμενη ομάδα κτλπ. Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια μικρή αλλαγή στην διατύπωση. Μίλησα και με τον κύριο Γραμμένο και είδα και τις τοποθετήσεις του, αυτό θα διορθωθεί άμεσα. Τι έγινε; Σταμάτησε, ορθά κατά τη γνώμη μου, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εκτεταμένα και μεμονωμένα επεισόδια. Ήταν μια λεπτή γραμμή, που την όριζε στο τέλος αυτός που όριζε και το φύλλο αγώνα ή ο παρατηρητής, ενώ νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα ορίζει ο δικαστής με βάση τα πραγματικά γεγονότα που καταγράφονται από το αποδεικτικό υλικό.

Ενδεχόμενα χρειάζεται μια απλή αλλαγή εκεί, αλλά νομίζω είναι σαφές. Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη και τιμωρία, υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν τιμωρίες. Επίσης μην ξεχνάμε μια ιδιαίτερη αυστηροποίηση με το άρθρο 15 για όλα τα άλλα, λέιζερ, καπνογόνα, οτιδήποτε. Είναι μια μεγάλη αυστηροποίηση λογική και εφικτή να τηρηθεί, με δεδομένο ότι δεν μπορώ να καταλάβω πως Τετάρτη και Πέμπτη τα γήπεδα είναι εκκλησία και το Σάββατο και την Κυριακή αυτό αλλάζει. Να είμαστε σοβαροί, εκεί θα κριθεί το δικαστικό σύστημα, η κατάχρηση με τους αθλητικούς δικαστές και η ίδια η ΕΠΟ, αν θα καταφέρει να τηρήσεις του κανόνες τους νέος που θεσπίστηκαν. Κι αν δείξουν πυγμή και ισονομία νομίζω θα βγούμε κερδισμένοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από κει και πέρα ο Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε...

Για τη νέα σεζόν: «Είχαμε σοβαρότατα προβλήματα. Το θέμα είναι ότι έγινε μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές και από μας ως πολιτική ηγεσία να μπορέσουν να μπουν κάποιοι στέρεοι κανόνες και να γίνει η αρχή για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Νομίζω ότι αυτό το καταφέραμε. Ελπίζω ότι αυτό το καταφέραμε. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο και από τη σοβαρότητα όλων μας και κυρίως των ανθρώπων του ποδοσφαίρου θα φανεί αν τελικά πετύχαμε κάτι ή απλά μείναμε στις διακηρύξεις».

Για τους τέσσερις μεγάλους: «Θα έλεγα ότι κρατάω μικρό καλάθι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα κυρίως στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έχουν αντίκτυπο και στο ερασιτεχνικό, το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του και για μας είναι εξαιρετικά κομβικό και θέλουμε να βοηθήσουμε την ΕΠΟ να δουλέψει πάνω στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με υποδομές. Φαίνεται ότι το κλίμα είναι κάπως καλύτερο αλλά πάντοτε κρατάω μικρό καλάθι. Το σίγουρο είναι και αυτό θέλω να περνάει από τούτο εδώ το υπουργείο , από αυτή τη γενική γραμματεία ότι εμείς τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο. Προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις και είμαστε δίπλα σε όποια θεσμική αλλαγή είναι προς το καλό του αθλήματος και προς το καλό του ποδοσφαίρου και του ερασιτεχνικού αλλά και του προϊόντος, που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν πρόκειται να κάνουμε χάρες σε κανέναν, δεν πρόκειται να κάνω τα στραβά μάτια, θα στηλιτεύσουμε ότι προβληματικό μπορεί να υπάρξει. Δεν θα γίνουν ανεκτές από την πολιτική ηγεσία, ούτε χαλιφάτα, ούτε εμιράτα, ούτε νέες καταστάσεις, που παραπέμπουν σε σκιώδεις εποχές.Για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η πολιτεία μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό προϊόν. Είναι κάτι που τα περιθώρια παρέμβασής σου, ορθά, είναι περιορισμένα. Εσύ θες να υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες από κει και μετά αν οι ίδιοι οι παίκτες δεν ενδιαφέρονται για το πώς μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί να φέρει χρήματα και να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας, εάν οι ίδιοι δεν ενδιαφερθούν γι αυτό εσύ δεν μπορείς να τους το επιβάλεις. Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια της ευμάρειας να πέφτει πακτωλός χρημάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Που πήγαν όλα αυτά; Έγιναν επενδύσεις; Δεν έχουμε γήπεδα, δεν έχουμε προπονητικά κέντρα, όλες οι ομάδες, πέραν των τεσσάρων μεγάλων, και αυτές ανά διαστήματα και ανά ιδιοκτήτη πολλές φορές δεν είναι στάνταρ όλες σε πολύ υψηλό επίπεδο, φυτοζωούν και πολλές φορές ξεκινάμε τα πρωταθλήματά μας, φέτος μάλλον αυτό δεν υπάρχει τουλάχιστον στη Σουπερ Λιγκ, γνωρίζοντας ότι στο τέλος της χρονιάς δεν θα είναι όσες ομάδες ξεκινάνε. Εάν οι ίδιοι δεν καθίσουν να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του ποδοσφαίρου, φοβάμαι ότι θα μας προλάβουν οι εξελίξεις, φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο και αυτό πάλι δεν θα είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξουν όλοι σοβαρότητα και να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζεται για την επόμενη μέρα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: