2.8.17

Εισαγγελέας: Ο Βαξεβάνης δεν συκοφάντησε τη σύζυγο του Στουρνάρα...


Την μετατροπή της κατηγορίας από συκοφαντική σε απλή δυσφήμιση δια του Τύπου πρότεινε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας, στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη με...
την κα Νικολοπούλου -Στουρνάρα, με το σκεπτικό ότι ο δημοσιογράφος είχε την πεποίθηση ότι αυτό που έγραψε ήταν αληθές.

Βασικός άξονας της εισαγγελικής εισήγησης, πάνω στον οποίο κινήθηκε ο εισαγγελέας για να μην ζητήσει την πλήρη απαλλαγή του δημοσιογράφου, είναι το γεγονός, όπως ισχυρίστηκε ότι «η νομιμότητα της επίμαχης σύμβασης μεταξύ της εταιρείας της κας Στουρνάρα και του ΚΕΕΛΠΝΟ διερευνάται ήδη και είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης».

Οπότε κατά τον εισαγγελέα «δεν μπορεί να συναχθεί με βεβαιότητα το αληθές ή το ψευδές αυτού που ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος, ότι παρανόμως δηλαδή διενεργήθηκε η καμπάνια (σ.σ για τον ...κολλητικό καρκίνο) και ανατέθηκε στην εταιρεία της μηνύτριας».

Όσο για την δημοσιογραφική κρίση αναφορικά με όσα τερατώδη αποκαλύπτονταν στο επίμαχο ρεπορτάζ για τα " έργα και τις ημέρες" του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κος εισαγγελέας τασσόμενος απόλυτα με τις δικαστικές ενώσεις που τον τελευταίο καιρό με πύρρειες ανακοινώσεις τους αποκηρύττουν μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε κριτική στις δικαστικές αποφάσεις αλλά και σε συμπεριφορές δικαστών, υποστήριξε ότι «υποκαθιστά την δικαστική εξουσία».

Η εισαγγελική αγόρευση

Υποστήριξε ειδικότερα στην αγόρευση του ο εισαγγελέας:

Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτό της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Ο κατηγορούμενος στις 26 Μαΐου 2016 στο Hot Doc ανήρτησε φωτό της μηνύτριας και του συζύγου της και παραπλεύρως λεζάντα που ανέφερε "στο ΚΕΕΛΠΝΟ βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό για να πάρει λεφτά η οικογένεια Στουρνάρα". Προκύπτει σαφώς ότι το επίδικο δημοσίευμα αφορά αποκλειστικά και μόνο την αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ να ασχοληθεί με τον καρκίνο που δεν υπάγεται στα λοιμώδη νοσήματα και να αναθέσει στη συνέχεια την καμπάνια στην εταιρεία της μηνύτριας.

Αποδείχτηκαν τα εξής :

Η επίμαχη σύμβαση ελέγχθηκε και από την ανάγνωση του πορίσματος των επιθεωρητών προκύπτει ότι στα πλαίσια του γενικότερου ελέγχου ερεύνησαν και το ζήτημα που αφορά την παρούσα δίκη, αν το ΚΕΕΛΠΝΟ δηλαδή είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει τέτοια καμπάνια σχετικά με τον καρκίνο και την ανάθεση αυτής στην εταιρείας της ενάγουσας.

Οι επιθεωρητές δεν λαμβάνουν σαφή θέση σχετικά με το ζήτημα αυτό, τη νομιμότητα δηλαδή της διενέργειας αυτής της καμπάνιας.

Η νομιμότητα της σύμβασης αυτής αλλά και των σχετικών δημοσιευμάτων που έλαβαν χώρα διερευνάται ήδη και είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν μπορεί να συναχθεί με βεβαιότητα το αληθές ή το ψευδές αυτού που ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος, ότι παρανόμως δηλαδή διενεργήθηκε η καμπάνια και ανατέθηκε στην εταιρεία της μηνύτριας.

Και αν είχαν επισυναφθεί όλα τα έγγραφα εκείνης της δικογραφίας δεν θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε ασφαλές συμπέρασμα .

Δημιουργούνται συνεπώς αμφιβολίες για το ζήτημα του ψευδούς ή αληθούς γεγονότος το οποίο ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος ο οποίος στηρίχτηκε κυρίως στο πόρισμα των ελεγκτών.

Δεν αποδείχτηκε το ψευδές του γεγονότος που ισχυρίστηκε οι κατηγορούμενος , η αμφιβολία όμως είναι πάντα υπέρ του κατηγορουμένου που είχε την πεποίθηση ότι αυτό που υποστήριζε ήταν αληθές, άρα δεν στοιχειοθετείται συκοφαντική αλλά απλή δυσφήμιση.

Ο κατηγορούμενος προβάλλει το δεδικαιολογημένο ενδιαφέρον, ισχυρισμός αβάσιμος και άρα απορριπτέος.

Δεν μπορεί να προβάλλει περιστατικά που είναι δεκτικά απόδειξης .

Προκύπτει σκοπός εξύβρισης της εγκαλούσας, η δημοσίευση των φωτογραφιών της με τον σύζυγό της δεν ήταν για ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού ...

Ουσιαστικά υποκαθιστά την δικαστική εξουσία στην κρίση του περί αν έχει διαπραχθεί αξιόποινη πράξη και ποιος είναι ο δράστης αυτής της πράξης.

Να κηρυχθεί ένοχος για απλή δυσφήμιση δια του Τύπου.

Πολιτική αγωγή 

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υποστήριξαν :

Σπύρος Μουζακίτης:

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είπε ποτέ ότι ο καρκίνος είναι μεταδοτικό νόσημα, είναι ιός»

«Έβαλε δύο ανθρώπους φωτογραφία και την λεζάντα, που είναι σαν να λέει ότι από τη μια μεριά έχουμε τους φυσικούς αυτουργούς που προέβησαν σε απιστία "βαφτίζοντας τον καρκίνο κολλητικό" για να κάνουν την ανάθεση και από την άλλη τους ηθικούς αυτουργούς που τους εμφανίζει ότι προέβησαν σε αυτή την ενέργεια για να βγάλουν εκατομμύρια». 

«Φανταστείτε το όφελος του από τους πολίτες που όταν βλέπουν κάτι τέτοιο αγοράζουν το έντυπο».

«Την καλόπιστη κριτική την θέλει όλος ο κόσμος ,αλλά άλλο αυτό και άλλο η συκοφαντία και το ψεύδος. Είναι κακουργηματικό... »

«Σχολιάζοντας την χθεσινή κατάθεση του Παύλου Πολάκη, είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής και πρώην δικαστής: Ακούσατε χθες το θράσος, "εντάξει εξουσία είμαστε" . Ακούσατε τα πάντα "πριν από εμάς όλοι ήταν απατεώνες και διεφθαρμένοι". Δεν λέει το πόρισμα ότι κάποιος βάφτισε τον καρκίνο κολλητικό. Δεν λέει ότι η κα Στουρνάνα είχε ιδιαίτερες διασυνδέσεις...ανευθυνότητα, ότι θέλουμε λέμε. Αφορισμοί γενικοί, κανένα στοιχείο δεν υπάρχει».

«Περίμενα να φέρει εδώ ο κ. Βαξεβάνης πέντε άτομα από την ΕΣΗΕΑ κι όχι εκπρόσωπο της εξουσίας.

«Η κα Στουρνάρα είναι όμηρος 12 μηνών μιας προκαταρκτικής εξέτασης, και που ακούστηκε έρευνα κατ΄ οίκον με 40 κανάλια απέξω. Δεν την ευνοεί όπως λένε αυτή η καθυστέρηση, πως την ευνοεί, που δεν μπορεί να πάρει ένα έργο;»

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: