23.8.17

Σειρά συναντήσεων στο Μαξίμου εν όψει γ' αξιολόγησης και ΔΕΘ...

Το κλείσιμο εκκρεμοτήτων πριν από την έναρξη των διαπραγμάτευσεων εν όψει της τρίτης αξιολόγησης και η προετοιμασία της ΔΕΘ ήταν το αντικείμενο διαδοχικών συσκέψεων του πρωθυπουργού με τον...
αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Οι συναντήσεις με υπουργούς θα συνεχιστούν αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται η συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα - Τσακαλώτου εν όψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την υπουργό Εργασίας ο πρωθυπουργός συζήτησε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος Αυγούστου στη Βουλή με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σχέδιο νόμου που θα θωρακίζει την εργατική νομοθεσία και θα διορθώνει ζητήματα που διαπιστώθηκαν κατά την υλοποίηση των τελευταίων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για διατάξεις με θετικό πρόσημο, εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων, που δεν αφορούν τις παρεμβάσεις σε εργασιακά και πρόνοια, που αποτελούν προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης από τους δανειστές.

Στο σχέδιο νόμου αναμένεται να διαχωρίζεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι-επαγγελματίες, ρύθμιση που αναμένουν οι συγκεκριμένοι κλάδοι, καθώς τα μέλη τους καλούνται χωρίς εισόδημα να καταβάλλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αναμένεται, επίσης, να περιλαμβάνονται εργασιακές διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων και τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη. Θα προβλέπονται ακόμα μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης έως και τρεις ημέρες σε περίπτωση που έπειτα από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία.

Αναμένεται διάταξη που θα προβλέπει τον αποκλεισμό των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και διάταξη κατά την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στη συνάντηση με τον κ. Δραγασάκη ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπου κυβερνητικές πηγές δίνουν εικόνα επίσπευσης της διαδικασίας, αλλά δεν είναι σε θέση να τοποθετήσουν χρονικά την ίδρυσή της και την έναρξη της λειτουργίας της. 
Από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την προετοιμασία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς καθώς και για την προωθούμενη μεταρρύθμιση των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση που ακολούθησε, «είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου», ενώ «υπήρξε αναλυτική συζήτηση για τη νέα δομή του Λυκείου, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων τάξεων, όπου  το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια θα προκύπτει αυτομάτως από τη νέα δομή του Λυκείου»...     

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: