31.8.17

Η διάθεση υπάρχει, ο δρόμος όμως είναι μακρύς...

Νίκος ΚοτζιάςΣε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στα...
Σκόπια, με αμφότερες πλευρές να εκφράζουν τη βούλησή τους για συνεργασία και για δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, η συζήτηση όσον αφορά το ονοματολογικό, δεν εστίασε στην ουσία αλλά στη διαδικασία που θα μπορέσει να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ήταν ιδιαίτερα φιλικός απέναντι στον Έλληνα υπουργό. Μάλιστα, θυμήθηκε όταν προ μηνών, αμέσως μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν με την εισβολή στο κοινοβούλιο της χώρας, του είχε τηλεφωνήσει ο Νίκος Κοτζιάς για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του. «Μόνο φίλοι κάνουν κάτι τέτοιο», φέρεται να είπε ο Ζ. Ζάεφ στον Ν. Κοτζιά. 

Επίσης αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πορεία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία έχουν αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, διατυπώθηκε η σταθερή η επιδίωξη της Ελλάδος για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές.

Όπως αναφέρουν κύκλου του υπουργείου, «επιθυμούμε την πρόοδο προς την εκπλήρωση των ευρωατλαντικών της φιλοδοξιών αλλά υπό την προϋπόθεση εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, την επίλυση του ονοματολογικού και φυσικά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες».

Επίσης φέρεται να κατέστη για ακόμη φορά σαφές ότι Ελλάδα είναι πολύ καλός γείτονας, δεν έχει καμία βλέψη έναντι της βορείου γείτονος της, και είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων. Συνολικά, πηγές του υπουργείου τόνισαν ότι «η σκοπιανή πλευρά επέδειξε διάθεση συνεργασίας και σεβασμού των ευαισθησιών μας».
Ντιμίτροφ: Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Σημειώνεται ότι χθες (Τετάρτη) ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό οι δύο χώρες να καθιερώσουν μία ανοιχτή σχέση και η Ελλάδα να αναγνωρίσει και να στηρίξει τη νέα συγκυρία στην ΠΓΔΜ.

Ο Ντιμιτρόφ επανέλαβε το μήνυμα ότι για την Ελλάδα είναι σημαντικό να πετύχει η ΠΓΔΜ, ώστε να έχει έναν σταθερό γείτονα που ευημερεί. «Η Ελλάδα είναι παλαιότερη δημοκρατία από τη δική μας, είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και έχει πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στην περιοχή. Νομίζω ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση και την προώθηση όλης της περιοχής των Βαλκανίων. Σημαντικό είναι και για την Ελλάδα να αναγνωρίσει τη νέα συγκυρία στη "Μακεδονία" και να την στηρίξει», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο «MIA».

Όσο για τα ΜΟΕ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη είναι το πρώτο βήμα προς την εμπέδωση της φιλίας και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έχουμε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 15 εκπρόσωπους, οι οποίοι επιστρέφουν σήμερα από την Αθήνα. Στόχος είναι να διευρυνθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε περισσότερους τομείς, να καταστούν πιο ρεαλιστικά και να εφαρμοστούν».

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων «META» ανέφερε ότι ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, σχετικά με το θέμα του ονόματος, σημείωσε ότι «πρέπει να καθοριστεί τι είναι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα σε αυτό το ζήτημα, να εξηγήσουμε τι είναι το πιο σημαντικό για την "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Είναι σαφές ότι και από τυπική και από ουσιαστική άποψη η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ...»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: