4.8.17

Κόντρα για το νομοσχέδιο των ΜΜΕ...

Νίκος ΠαππάςΑντιπαράθεση ξέσπασε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία συνεχίζεται σήμερα, ενώ θα...
ακολουθήσει ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τίτλο: «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις, δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Ο Νίκος Παππάς κάλεσε την αντιπολίτευση να υπερψηφίσουν την τροπολογία για την αδειοδότηση των καναλιών σταθμών, όπως ζήτησε το ΕΣΡ. «Πρέπει να ξεπεράσετε το σοκ από την απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι απεριόριστος ο αριθμός των αδειών και ότι θα πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες» είπε και έκανε λόγο για «άναρθρες κραυγές» των κομμάτων για το ζήτημα.

Από την δική του πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ισχυρίστηκε πως ο υπουργός θα έπρεπε «να ντρέπεται για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που φέρνει στη Βουλή».

Οι κυβερνητικές τοποθετήσεις

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά από καινοτομίες, με άξονα τη διαφάνεια στο χώρο της ενημέρωσης και θέτει τέρμα στην αδιαφάνεια και τη διαπλοκή.

Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ταυτίσεις με τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα, και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί πώς το ΕΣΡ αποφάσισε ότι οι άδειες θα έχουν ως τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια και αποδέχθηκε ότι το φάσμα είναι περιορισμένο.

Τόνισε πως η πλατφόρμα για τη διαφήμιση θα είναι συνδεδεμένη με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να διασφαλιστεί η διαφάνεια υπό την εποπτεία του ΕΣΡ, και τόνισε πως πλέον η διαφημιστική δαπάνη θα είναι διαφανής μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής στην πλατφόρμα.

Για τον περιφερειακό Τύπο, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που φέρνει, βάζει τέρμα στις αδιαφανείς πρακτικές διανομής της διαφήμισης του παρελθόντος. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του «barcode» για τις πωλήσεις των εφημερίδων, είπε πως ήδη πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου, υπήρξαν αλλαγές στις ανακοινώσεις για την κυκλοφορία εφημερίδας, άλλες άλλαξαν πρακτορεία, ενώ συγκεκριμένο πρακτορείο διανομής ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει μόνο του το σύστημα του γραμμωτού κώδικα. Τέλος, ανέφερε πως ήδη υπάρχει θετικό κλίμα στη ρύθμιση για παραγωγή οπτικοακουστικού έργου και σημείωσε πως το αρχικό σχέδιο για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προβλέπει επένδυση 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ έδειξε με την απόφασή του ότι θα πρέπει να καταβληθούν 245 εκατομμύρια για τις άδειες, ενώ πριν από 10 μέρες πολλά κανάλια έλεγαν ότι «τις άδειες θα τις πάρουν τσάμπα και με μία αίτηση». Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μικρό βήμα σε μια σειρά από άλλα, καθώς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή και να εμπεδωθεί η διαφάνεια, «δεν τελειώνουν εδώ». Πρότεινε τέλος, να παρέμβει η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τις ψεύτικες δημοσκοπήσεις μετά από συνάντηση με τους δημοσκόπους.

Τα αντιπολιτευτικά πυρά

Η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου υποστήριξε πως η κυβέρνηση έκανε «κυβίστηση» και μετά τις προειδοποίησεις της αντιπολίτευσης για αντισυνταγματικότητα στην υποχρεωτικότητα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τις θέσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων. Μίλησε για προχειρότητα, ιδεοληψία, κομματικές σκοπιμότητες και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, και σημείωσε πως ο κ. Παππάς επιχείρησε διά της πλαγίας οδού να ελέγξει την ενημέρωση παρεμβαίνοντας στα διαφημιστικά έσοδα.

Είπε χαρακτηριστικά, πως τελικώς η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ορίζει τις τιμές δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Μόνο η καταγραφή των συναλλαγών θα είναι υποχρεωτική, επισήμανε.

Η κ. Ασημακοπούλου σημείωσε επίσης, πως στο νομοσχέδιο έγιναν 22 νομοτεχνικές βελτιώσεις σε 12 άρθρα, και θα έπρεπε να αποσυρθεί αφού υιοθετήθηκαν σχεδόν όλα τα αιτήματα των καναλαρχών και της ένωσης διαφημιζομένων. Καταλόγισε κομματική σκοπιμότητα στις παρεμβάσεις για τον περιφερειακό Τύπο, με στόχο «να φτιάξει η κυβέρνηση δικά της μέσα».

Σε ό,τι δε, αφορά το barcode για τις εφημερίδες, είπε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της διαφάνειας στην καταγραφή της κυκλοφορίας των εφημερίδων, αλλά έχει επιφυλάξεις για τον τρόπο που επιδιώκει να την εφαρμόσει η κυβέρνηση. Για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, υποστήριξε πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους παραγωγούς. Ανέφερε πως η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ κάλεσε τον υπουργό ΨΗΦΠΕ να αναγνωρίσει ότι έκανε πολιτικό λάθος με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Να προσέχετε τις πολιτικές λακκούβες» απάντησε στην εισηγήτρια της ΝΔ ο κ. Παππάς και έκανε λόγο για «δομικές αντιφάσεις» στη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων. Έκανε λόγο για «άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης» για την πλατφόρμα, αφού καθιερώνει τελικώς μόνον προαιρετική καταγραφή των συναλλαγών.

«Με άλλο νομοσχέδιο ξεκίνησε η κυβέρνηση και άλλο θα ψηφίσει», είπε χαρακτηριστικά. Για τον περιφερειακό Τύπο διατύπωσε την άποψη πως θα πρέπει να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις πιστοποίησης και εγγραφής στο μητρώο των εντύπων της Περιφέρειας και πληθυσμιακά κριτήρια για τον αριθμό των εργαζομένων δημοσιογράφων και τεχνικών. Δήλωσε πως συμφωνεί επί της αρχής στο barcode για τις εφημερίδες, αλλά σημείωσε πως είναι ασαφές το πώς θα εφαρμοστεί η ρύθμιση. Σε ό,τι αφορά τις οπτικοακουστικές παραγωγές, εξέφρασε την απορία του γιατί δεν συνυπογράφει το νομοσχέδιο η υπουργός Πολιτισμού.

ει η Ένωση Κεντρώων, όπως δήλωσε ειδικός αγορητής της Ι. Σαρίδης, καθώς συμφωνεί με τις ιδέες του νομοσχεδίου, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής τους. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, καλωσόρισε τις προτάσεις του ΕΣΡ και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο.

Τέλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψίες και απόπειρα ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Για την εν μέρει αποδεκτή τροπολογία

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «Όχι» επί της αρχής στο σχέδιο νόμου, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσιώτης, που μίλησε για προσπάθεια αναδιανομής της διαφημιστικής πίτας εκ μέρους της κυβέρνησης και για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά.

Ο ίδιος κάλεσε στην υπερψήφιση του συνόλου της τροπολογίας που έχει καταθέσει για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους, αλλά έγινε εν μέρει αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό η Έφη Αχτσιόγλου παρέπεμψε στην απάντηση του αρμόδιου υπουργού μόνο για το πρώτο μέρος, που έχει γίνει δεκτό, ότι δηλαδή η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών για αξιόλογο χρονικό διάστημα συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. 

Η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι πρόκειται για ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο που μένει απλήρωτος να θεωρήσει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ισοδυναμεί δηλαδή με απόλυση και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση.

Συνέχισε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο εργαζόμενος αποκτά ένα δικαίωμα, μια διέξοδο από μια κατάσταση που σε πάρα πολλές περιπτώσεις παραμένει εγκλωβισμένος για πάρα πολύ καιρό σε επιχειρήσεις που δεν τον πληρώνουν και δεν θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει τη νόμιμη αποζημίωση και να φύγει από την εργασία.

Υπενθυμίζουμε ότι το δεύτερο μέρος της τροπολογίας, που δεν έγινε δεκτό, προβλέπει ότι οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν στην ώρα τους τα δεδουλευμένα τιμωρούνται με φυλάκιση έως έξι μηνών και χρηματική ποινή, ενώ προβλέπεται ότι η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα γίνεται με τη διαδικασία του Αυτόφωρου. 

Πράσινο φως από την Επιτροπή Θεσμών

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η εισήγηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, για την τοποθέτηση του Χρήστου Λεοντή και Γ. Θαλασσινού στο Δ.Σ. της ΕΡΤ.

Κατά την διαδικασία ακρόασης των προτεινόμενων, ο κ. Θαλασσινός τόνισε ότι δεν θα υπάρχει αντίφαση μεταξύ ποιότητας και εμπορικότητας στο πρόγραμμα και δήλωσε ότι θα υποστηριχθεί ένα κράμα μοντέρνου και παραδοσιακού ελληνικού προγράμματος, το οποίο και θα προσφέρει δουλειές σε χιλιάδες νέους παραγωγούς, μουσικούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς κλπ.

«Να κάνουμε μοντέρνο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα με τη δουλειά χιλιάδων νέων στις μουσικές σκηνές, θέατρα και αλλού. Θέλουμε να δώσουμε δουλειά σε Έλληνες παραγωγούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, παράγωγους. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δυνατότητα να κάνουμε εσωτερικές παραγωγές γιατί δεν έχουμε κόσμο. Δεν γίνεται να έχεις μόνο εξωτερικές παραγωγές και καθόλου εσωτερικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θαλασσινός.

«Ηρθα για να βοηθήσω, δεν ήρθα εδώ ως άπραγος. Αν δω ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω, μόνος μου θα σας πω "γεια"», είπε κ. Λεοντής, επισημαίνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα Μουσικά Σύνολα, και τον τομέα της μυθοπλασίας. «Μου κάνει εντύπωση ότι στα 77 μου χρόνια μου δίνεται η ευκαιρία να συμβάλω στην επίσημη πολιτεία. Επειδή έχω γράψει πολύ θέατρο έχω μια άποψη, μια γνώση του χώρου. Υπάρχει καταπληκτική νεοελληνική λογοτεχνία απ' όπου θα μπορούσαν να γίνουν καταπληκτικές σειρές», ανέφερε...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: