3.8.17

Η Αννα πορτ παρόλ του Βαγγέλη...


Πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με πήρε χθες τηλέφωνο για να μάθει τη γνώμη μου για τα όσα είπε η Διαμαντοπούλου. Έτσι έμαθα ότι της Ώρας Αποφάσεων η επικεφαλής (μαζί με τον...
Φλωρίδη, αλλά όχι τον Ραγκούση, όστις γοητεύθηκε από τη Φώφη) ανέλαβε ουσιαστικά πορτ παρόλ του Βενιζέλου.

Γιατί τι άλλο κάνει όταν δηλώνει πως ο Βενιζέλος θα φύγει από το ΠΑΣΟΚ και ό,τι από το Σεπτέμβριο θα συμπορευθούν με τον Θεοδωράκη προκειμένου στο τέλος να μπουν σε μια μελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη; Μόνον ένας πορτ παρόλ θα μπορούσε να πει τι ακριβώς θα κάνει ένας άλλος πολιτικός, ο οποίος μάλιστα, τουλάχιστον προσώρας, βρίσκεται σε άλλο κόμμα, στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια δήλωση η Διαμαντοπούλου χωρίς να έχει την εξουσιοδότηση του Βενιζέλου. Θα ήταν αδιανόητο ή για γέλια. Και δεν νομίζω η πρώην επίτροπος να έχει απωλέσει τη σοβαρότητά της.

Όπως αδιανόητο άμα και γελοίο είναι και για τον Βενιζέλο να μην ανακοινώνει ο ίδιος την δρομολογούμενη αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ και να  το αναθέτει στη Διαμαντοπούλου.

Ομολογώ ότι εξεπλάγην. Κατ' αρχήν από τον Βενιζέλο. Θεωρώ πως ο αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σαμαρά εκτός από ευφυής  είναι και σοβαρός πολιτικός και τις μέλλοντικές του ενέργειες, ιδίως την αποχώρησή του από ένα κόμμα στο οποίο, έστω και για λίγο, υπήρξε Πρόεδρος, θα έπρεπε να τις ανακοινώσει ο ίδιος. Το ίδιο και για τη συνεργασία του αρχικά με τον Θεοδωράκη και στη συνέχεια με τον Μητσοτάκη.

Κατά δεύτερον εξεπλάγην από τη Διαμαντοπούλου. Θεωρούσα πως η εκ Κοζάνης ορμωμένη πολιτικός είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Η συμπεριφορά και τα λεγόμενά της τον τελευταίο ιδίως χρόνο έδειχναν ότι ήθελε να πρωταγωνιστήσει και πάντως δεν σε οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως το όνειρό της  ήταν να τεθεί υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εκτός κι αν έχουμε κάτι χειρότερο. Η Διαμαντοπούλου να θέλει να είναι αυτή ο αρχηγός και δημοσίως να συμβουλεύει τον Βενιζέλο για το τι πρέπει να πράξει. Πρώτα να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο "δεν έχει πλέον καμμία θέση", μετά να συνεργαστεί μαζί της και με τον Θεοδωράκη για τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ο οποίος θα στηρίξει τον Μητσοτάκη για να γίνει ή όταν γίνει πρωθυπουργός. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο -που μου είναι αδύνατο και να το σκεφθώ όχι να το πιστέψω- τότε περιμένω την οργίλη αντίδραση του Βενιζέλου.

Σε κάθε πάντως περίπτωση είναι λυπηρό μία γυναίκα, όπως η Διαμαντοπούλου, στην οποίαν το ΠΑΣΟΚ προσέφερε τα πάντα (νομάρχης, γενικός γραμματέας, βουλευτής, υπουργός, επίτροπος) να γυρίζει την πλάτη στην Κεντροαριστερά και να προτιμά να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Να προτιμά την μελλοντική κατάληψη μιας κυβερνητικής ή κρατικής  θέσης από την ανάληψη τώρα της ευθύνης να ανασυνταχθεί ο ενδιάμεσος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χώρος.

Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ είναι ήκιστα ελκυστικά. Και ο καθένας έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποστάσεις. Δεν είναι όμως σοβαρό να παραδέχεσαι, όπως η ερίτιμος κυρία Διαμαντοπούλου, ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης με τη ΝΔ και επειδή καταλαβαίνεις ότι μπορεί να παρεξηγηθείς να συμπληρώνεις ότι "σημεία σύγκλισης υπάρχουν με όλα τα κόμματα".

Δηλαδή; Υπάρχει σύγκλιση με τη ΔΗΣΥ; Μα, στη συνέντευξη που έδωσε υποστηρίζει ότι "προέκυψαν βαθύτατες διαφορές". Υπάρχει μήπως με τον ΣΥΡΙΖΑ; Μα, αυτοί "είναι κομμουνιστές, ιδεοληπτικοί και καταστρέφουν τον τόπο". Μήπως υπάρχει με το ΚΚΕ; Αυτοί κι αν είναι κομμουνιστές. Υποθέτω ούτε με τους ΑΝΕΛ ή τη Χρυσή Αυγή υπάρχει σύγκλιση.

Τότε ποιά είναι τα άλλα κόμματα με τα οποία υπάρχει σύγκλιση της Διαμαντοπούλου, του Βενιζέλου, του Θεοδωράκη και του Μητσοτάκη; Εκτός κι αν όλα τα άλλα κόμματα είναι ο Λεβέντης. Σίγουρα πάντως δεν (μπορεί να) είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής, η ΛΑΕ του Λαφαζάνη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το DIEM25 του Βαρουφάκη. Α, ξέχασα υπάρχει και ο Τζήμερος με τη Δράση του.

Επομένως, όλα τα κόμματα στα οποία αναφέρεται η Διαμαντοπούλου ότι υπάρχει μεταξύ τους σύγκλιση είναι η ΝΔ, το Ποτάμι, ο Βενιζέλος, η Ώρα Αποφάσεων, ο Λεβέντης και ο Τζήμερος. Μάλιστα, μια χαρά συμμαχία μου φαίνεται. Και πάνω απ' όλα προοδευτική.

Πολύ φοβάμαι πως με τα μυαλά που κουβαλάνε κάποιοι μεταρυθμιστές του προοδευτικού κέντρου το μόνο που τελικά θα καταφέρουν θα είναι να πολώσουν τα πράγματα ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα πλήξει τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, θα παραχωρήσει ζωτικό χώρο στις αντισυστημικές δυνάμεις και κυρίως θα  βοηθήσει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να πετάξουν ψηλά στις εκλογές. Η μεν ΝΔ να κερδίσει ενδεχομένως και την αυτοδυναμία, το δε ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει σίγουρα τον αριθμό 2 μπροστά.

Προφανώς, οι λανθασμένες επιλογές γίνονται από πολιτική αβελτηρία και όχι από προσωπική ή άλλη ιδιοτέλεια. Προφανώς...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ας με συγχωρέσουν οι αναγνώστες μου που δεν ασχολήθηκα με σοβαρά θέματα, όπως η Παιδεία ή με την πρόκριση του Θρύλου στα πλέι οφ των ομίλων του Τσάμπιονς Λινγκ. Είμαι βλέπετε διακοπές και είπα να καταπιαστώ με κάτι πιο ανάλαφρο. Πάντως, και εν κατακλείδι, η πρόβλεψή μου για τα λεγόμενα της Διαμαντοπούλου είναι ότι αυτά θα αποδειχθούν μια ακόμη δροσερή "καρπουζάδα" του καλοκαιριού. Από τις τόσες πολλές που σερβίρουν οι πολιτικοί όταν αναζητούν ρόλο. Και είναι κρίμα για την Άννα γιατί και μυαλό έχει και ικανότητες, ενδεχομένως και μεγαλύτερες από πολλούς που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στον ενδιάμεσο, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, χώρο...

Φελνίκος (matrix24)

Δεν υπάρχουν σχόλια: