4.8.17

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για τα capital controls...

Πιο πρακτική για τους πολίτες είναι η αναπροσαρμογή του σωρευτικού μηνιαίου ορίου ανάληψης στα 1.800 ευρώ, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, καταλογίζοντας «άγνοια της...
ουσίας του ζητήματος και της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε» σε όσους αντέδρασαν σχετικά με την υπουργική απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αυτή η νέα χαλάρωση είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την πλήρη απελευθέρωσή τους, όπως έχει ήδη περιγραφεί στον οδικό χάρτη που έχει ανακοινώσει το υπουργείο στις 15 Μαΐου 2017. Παράλληλα, είναι αποτέλεσμα της αλλαγής κλίματος στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και των θετικών εξελίξεων που ακολούθησαν.

Ωστόσο, αναφέρεται πως «αναγκαζόμαστε για μία ακόμα φορά να θυμίσουμε ορισμένα βασικά πράγματα, τόσο για τη μέχρι σήμερα πορεία χαλάρωσης, όσο και για τα βήματα που απομένουν για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών».

Όπως, π.χ. «για την ανάληψη 1.800 ευρώ ανά μήνα και κωδικό πελάτη- ένα σταθερό ποσό, που δεν αυξομειώνεται ανάλογα με τις ημέρες που έχει ο κάθε ημερολογιακός μήνας- καθώς κρίθηκε ότι αυτό θα ήταν πιο εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη από ένα συνεχώς αυξομειούμενο μηνιαίο ποσό».

Και «η αναπροσαρμογή του χρονικού διαστήματος σωρευτικού ορίου ανάληψης μετρητών σε μηνιαία βάση, έγινε με σκοπό να προσαρμοστούν οι επιτρεπόμενες αναλήψεις μετρητών με τον μηνιαίο κύκλο της οικονομίας, δεδομένου ότι οι καταβολές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων γίνονται συνήθως σε μηνιαία βάση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: