8.8.17

Απολύθηκε εργαζόμενος της Google λόγω σεξιστικών σχολίων...

GoogleΜετά τη διεθνή κατακραυγή, η Google απέλυσε εργαζόμενό της που έκανε σεξιστικά σχόλια για τις γυναίκες, ενώ πολλοί άλλοι υπάλληλοι της...
εταιρείας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την απομάκρυνση του συναδέλφου τους, σύμφωνα με την αρμόδια υπεύθυνη του κολοσσού. 

Από την πλευρά του, ο απολυθείς Τζέιμς Ντέιμορ επιβεβαίωσε τo γεγονός στο Reuters και έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά για να αποζημιωθεί, αφού απολύθηκε επειδή έγραψε σε εσωτερικό έγγραφο ότι στη Google εργάζονται λιγότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες λόγω των βιολογικών διαφορών τους.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ικανότητες ανδρών και γυναικών διαφέρουν εν μέρει λόγω βιολογικών αιτιών και αυτές οι διαφορές μπορεί να εξηγήσουν γιατί δεν βλέπουμε ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην τεχνολογία και στις ηγετικές θέσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι οι διαφορές των δύο φύλων υποδηλώνουν σεξισμό».

Ο Ντέιμορ, ο οποίος έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και έλαβε γρήγορα υποστήριξη από συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορεί την διοίκηση της εταιρείας ότι προσπάθησε να τον ωθήσει στη σιωπή και ότι εμπόδισε την ειλικρινή συζήτηση για την ποικιλομορφία.

Το υπηρεσιακό σημείωμα με τις επίμαχες αναφορές αντιβαίνει στον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας και αναπαράγει μία αντίληψη, που «προωθεί επιβλαβή στερεότυπα για το φύλο στο εργασιακό περιβάλλον μας», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σουντάρ Πιτσάϊ σε email προς το προσωπικό.

Ο Πιτσάι υποστήριξε πως Google προστατεύει την ελευθερία του λόγου στο εσωτερικό της και πρόσθεσε ότι «πολλά από αυτά που περιέχει το υπηρεσιακό σημείωμα, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, άσχετα από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων μας διαφωνούν με αυτά».

Όμως, επεσήμανε ότι «το να λες πως οι συνάδελφοί μας έχουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν βιολογικά λιγότερο κατάλληλους για τη δουλειά τους, αυτό είναι προσβλητικό και δεν είναι ok. 

»Είναι αντίθετο στις κεντρικές αξίες μας και στον κώδικα συμπεριφοράς μας, ο οποίος περιμένει από κάθε εργαζόμενο στη Google να κάνει το παν, ώστε να δημιουργήσει μια εργασιακή κουλτούρα, που θα είναι ελεύθερη από παρενόχληση, εκφοβισμό, προκατάληψη και παράνομες διακρίσεις».

Το θέμα της αναλογικά μικρότερης παρουσίας των γυναικών, σε σχέση με τους άνδρες, στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ αποτελεί «καυτό» θέμα συζήτησης και διαμάχης στη Σίλικον Βάλεϊ και έξω από αυτή.

Μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google, έχουν δεσμευτεί δημόσια να διαφοροποιήσουν το εργατικό δυναμικό τους, αν και το ποσοστό των γυναικών, που είναι μηχανικοί ή διοικητικοί παραμένει χαμηλό σε πολλές εταιρείες. 

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για το κατά πόσο ο αμερικανικός κολοσσός έχει πληρώσει παράνομα γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες. Η εταιρεία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες... 

efsyn με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: