6.8.17

O εφιάλτης συνεχίζεται στα Κύθηρα...

Συνεχείς αναζωπυρώσεις…

Αναμένεται μία ακόμη νύχτα αγωνίας...

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο που κατακαίει για τρίτο εικοσιτετράωρο τα Κύθηρα, με την νύχτα να αναμένεται δύσκολη για του Πυροσβέστες και τους κατοίκους του νησιού.

Όπως...
αναφέρουν πληροφορίες οι τοπικές αρχές για λόγους ασφαλείας έδωσαν εντολή για άμεση εκκένωση της μονής της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας. Σύφωνα με νεότερη ενημέρωση, η φωτιά έφτασε πέντε μόλις μέτρα από την μονή, ωστόσο λόγω της τιτάνιας προσπάθειας των ανδρών της Πυροσβεστικής, στο παρά πέντε αποφεύχθησαν τα χειρότερα.

Παρότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ευελπιστούσε μέχρι το βράδυ η εικόνα της πυρκαγιάς να είναι καλύτερη δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν νέες αναζωπυρώσεις. Κάτοικοι και τοπικές αρχές ζητούν την άμεση αποστολή εναερίων μέσων καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε δυσπρόσιτες και δύσβατες περιοχές.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα στο νησί έφτασαν επιπλέον οχήματα τόσο της Πυροσβεστικής όσο και του στρατού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα έχουν ενισχυθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο πρώτος, πρόχειρος, απολογισμός από το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν έχουν ήδη καεί 20.000 στρέμματα!
Β. Αποστόλου: Όλος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης στη μάχη με τη φωτιά στα Κύθηρα

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου​, που έχει μεταβεί στο νησί.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου, ο οποίος σε λίγη ώρα θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.
Στάχτη το 1/3 του νησιού

Τα δύο μεγάλα μέτωπα είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης δήλωσε το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ ότι οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη το 1/3 του νησιού.

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: