21.8.17

Πολιτικό unfair της Ν.Δ. στην Κεντροαριστερά...

Σε μια άκομψη παρέμβαση στις εσωτερικές διεργασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με φόντο την εκλογή αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς προέβη η Ν.Δ., εγείροντας ερωτήματα για...
τη μάλλον ασυνήθιστη -με βάση τις κομματικές παραδόσεις- πρωτοβουλία της.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες «γαλάζιες» πηγές, η σπουδή της Πειραιώς να εκδώσει ανακοίνωση (εν μέσω Δεκαπενταύγουστου), εφευρίσκοντας μάλιστα ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος (!) εξαιτίας ενός δευτερεύουσας σημασίας γεγονότος στη Λέσχη Αξιωματικών Ηρακλείου με παρόντα τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, προδίδει την αγωνία της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στον κεντροαριστερό χώρο.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του θέματος διαδραμάτισε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης.




Την ίδια στιγμή, παράγοντες της Ν.Δ. που έχουν γνώση των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαφωνώντας εμφανώς με τη στάση που τήρησε το κόμμα τους στο επίμαχο περιστατικό, εκτιμούν ότι υπέπεσε σε «πολιτικό unfair», αφού έστω και εμμέσως άφησε να φανεί η προτίμησή του στη Φώφη Γεννηματά αντί της γραμμής πολιτικής ουδετερότητας που θα όφειλε να ακολουθήσει.

Η Ν.Δ. ψηφίζει Φώφη

Οπως εξάλλου πληροφορείται η «Εφ.Συν.», ειδικά για τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά, έχει πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων το τελευταίο διάστημα στην Πειραιώς υπό τον κ. Μητσοτάκη, στις οποίες κυριαρχεί η άποψη ότι τυχόν επικράτηση της νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έναντι των υπόλοιπων αντιπάλων της, ευνοεί τη στρατηγική της Ν.Δ. να κυριαρχήσει στον πάντα κρίσιμο χώρο του Κέντρου και ως εκ τούτου τη διευκολύνει να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Κατά συνέπεια, η πολιτική σκοπιμότητα, που δεν αποκλείεται εκ του αποτελέσματος να αποδειχθεί εσφαλμένη, φαίνεται να οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση στην παραπάνω επιλογή άτυπης στήριξης στην υποψηφιότητα της κ. Γεννηματά.

Μια πρώτη γεύση αυτής της στρατηγικής, που εκδηλώθηκε με πολιτικά άγαρμπο τρόπο και πριν καλά καλά ζεσταθούν οι μηχανές στο ράλι των υποψηφίων για την αρχηγία στην Κεντροαριστερά, θέλησε να δώσει αυτές τις ημέρες η Ν.Δ.

Αφορμή αποτέλεσε μια κοινωνική συνάντηση που είχε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, την περασμένη Τετάρτη στη Λέσχη Αξιωματικών Ηρακλείου, στη διάρκεια των θερινών διακοπών στον τόπο καταγωγής του. Η σύναξη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης τριών απόστρατων αξιωματικών, είχε φιλικό χαρακτήρα και παρέστησαν επίσης ακόμη δύο αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής.

Aντισυνταγματικό τραπέζωμα

Για τη Ν.Δ. ωστόσο επρόκειτο για κομματική συνεστίαση σε στρατιωτική εγκατάσταση (!), η διεξαγωγή της οποίας αντιβαίνει στο Σύνταγμα, κάτι που όφειλε να γνωρίζει ο κ. Ανδρουλάκης, που χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου «φερόμενος για υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

«Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η πραγματοποίηση μίνι κομματικής συνεστίασης στελεχών του ΠΑΣΟΚ ή κοινώς Συμπαράταξης στη θερινή Λέσχη Αξιωματικών της Αεροπορίας (!), στην παραλία του Καρτερού», αναφέρει το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 18 Αυγούστου η «γαλάζια» νομαρχιακή επιτροπή κατόπιν έγκρισης των κεντρικών γραφείων της οδού Πειραιώς.

«Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δεχτούμε ότι δεν γνωρίζουν τα όσα ορίζει το Σύνταγμα για την κομματική ουδετερότητα των ενόπλων δυνάμεων και των εγκαταστάσεών τους! Ο φερόμενος για υποψήφιος πρόεδρος κ. Ανδρουλάκης δεν οφείλει να το γνωρίζει;», συμπλήρωνε η ανακοίνωση, που κατέληγε με επίκληση στο άρθρο 29 παρ. 3 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο:

«Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας».

Επιπλέον, τονίζεται ότι η Λέσχη Αξιωματικών του Στρατού δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικές συναθροίσεις και ότι με τέτοιες συμπεριφορές (οι παριστάμενοι) «πλήττουν τον θεσμό που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων».

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. για την «αντισυνταγματική κομματική συνάθροιση» των έξι ατόμων με μη πολιτικό περιεχόμενο θα παρέμενε στα όρια της φαιδρότητας, αν στην ανακίνηση του θέματος δεν εμπλεκόταν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Αυγενάκης, εκτός από τη συμβολή του στην έκδοση του κειμένου, το οποίο στη συνέχεια αναπαρήγαγε από το προφίλ του στο twitter, άρα το αξιολόγησε ως πολιτικά σημαντικό, προχώρησε σε μία ακόμη κίνηση που -αν μη τι άλλο- φανερώνει διάθεση να προστατευτεί συγκεκριμένη υποψηφιότητα και εν προκειμένω της κ. Γεννηματά.

Ο γραμματέας της Ν.Δ. με νέο tweet στον λογαριασμό του έδειξε να υιοθετεί δημοσίευμα κρητικής εφημερίδας («Νέα Κρήτη»), το οποίο υποστήριζε ότι η «μάζωξη» στη Λέσχη Αξιωματικών που «άναψε φωτιές» είχε «κυρίως πιάτο τη Φώφη», γεγονός που όμως απέχει από την πραγματικότητα και δεν επιβεβαιώνεται από τους παρευρισκόμενους. «Αραγε, τι ήθελε να σηματοδοτήσει ο κ. Αυγενάκης;», αναρωτήθηκαν όσοι είδαν την ανάρτησή του, διακρίνοντας τουλάχιστον ανησυχία για την κινητικότητα στην Κεντροαριστερά.

Εξυπακούεται πάντως ότι με τους σχεδιασμούς και τις πολιτικές μηχανορραφίες του ηγετικού επιτελείου της Ν.Δ. δεν έχει καμία ανάμειξη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού ήταν εκείνη που ανέδειξε -μέσω των δηλώσεων περί αβύσσου- τις διαχωριστικές γραμμές με τη δεξιά παράταξη, ενώ συν τοις άλλοις ήταν η πρώτη που δεσμεύτηκε για μια διαδικασία εκλογής αρχηγού με απολύτως διαφανείς όρους.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: