6.9.17

Το σενάριο της 6ης Μαΐου 2018...

Στις 6 Μαϊου γιορτάζει ο Ιώβ, εκείνος της υπομονής. Επίσης είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης. Καμιά φορά, εδώ που ζούμε, μπορεί να...
βοηθήσει και αυτή στην υπομονή. Και είναι η μέρα που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τη διεξαγωγή εκλογών το 2018. Οχι, μην το ψάχνετε με το Πάσχα. Πέφτει νωρίς του χρόνου, αρχές Απριλίου.

Ωστόσο ο Απρίλιος του 2018 έχει και διπλό Γολγοθά, πάλι για την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2017. Αν τα στοιχεία δεν είναι εκείνα που προβλέπονται στα μνημόνια Τσίπρα, τότε αυτομάτως θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης» δαπανών που θα πέσει πάνω σε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου.

Θυμάστε τι προβλέπεται; Μέχρι τις 10 Μαϊου ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να έχει συντάξει ειδική έκθεση για τη δημοσιονομική επίδοση του προηγούμενου έτους. Αν η απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι μεγαλύτερη από το 0,25% του ΑΕΠ, τότε από την 1η Ιουνίου πέφτει ο «κόφτης» και λαμβάνονται μέτρα. Υπάρχει και κάτι ακόμα, ίσως πιο σημαντικό: η άνοιξη του 2018 θα είναι η περίοδος κατά την οποία οι δανειστές θα μπορούν να συζητήσουν τα του χρέους. Ομως διευθέτηση χρέους δεν γίνεται χωρίς νέα μέτρα και εγγυήσεις, απαίτηση που, λογικά, προϋποθέτει νέα λαϊκή εντολή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, τότε το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάει σε εκλογές πριν τις 10 Μαϊου. Εντάξει και τι γίνεται με τα νούμερα; Βρίσκονται εντός των στόχων. Ωστόσο η καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις και η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών δημιουργεί «τρύπες» στα έσοδα.

Τι μένει στο τέλος; Πιθανότατα εκλογές (ίσως και διπλές, με τις Δημοτικές) για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Αν η κυβέρνηση χάσει τους στόχους στα έσοδα, θα τρέξει στις κάλπες για να αποφύγει τον «κόφτη». Αν τους πετύχει, τότε ίσως πρέπει να προσφύγει στο λαό λόγω των μέτρων που θα ζητήσουν οι δανειστές προκειμένου να διευθετήσουν το χρέος. Και ναι, η 6η Μαϊου δείχνει, τελικά, μια χαρά...

Κώστας Γιαννακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: