23.9.17

Είναι τελικά τόσα πολλά τα παιδιά εκεί έξω δίπλα στην Ηριάννα...

 Αν ξεκινούσαμε μουσικά θα σας ρωτούσα πόσες φορές έχετε την ευκαιρία να δείτε μαζί στη σκηνή, σαν ρεμπέτικη κομπανία (και φυσικά να παίζουν ρεμπέτικα!), τους...
Γιάννη Αγγελάκα, Θανάση Παπακωνσταντίνου,  Δημήτρη Αποστολάκη και Δημήτρη Μυστακίδη; 
Ξέρω, ποτέ. Μία και μοναδική. Χθες μόνο. Ωστόσο το ζητούμενο στη χθεσινή συναυλία δεν ήταν οι καλλιτέχνες, ούτε και οι περισσότερες από 20 χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν το πάρκο Γουδή. Το ζητούμενο ήταν το κορίτσι που έλειπε, η Ηριάννα. Το κορίτσι που παραμένει φυλακισμένo να αντέχει μεν, αλλά και να περνάει δύσκολα. Αθώα αλλά φυλακισμένη να προσπαθεί να το διαχειριστεί και μερικές φορές να μην μπορεί.
Ήταν βέβαια χθες όλος ο κόσμος μαζί της. όλα αυτά τα νέα παιδιά που βρέθηκαν σε μία συναυλία μοναδική. Σαν από εκείνες που μας διηγούνται οι παλιοί, της μεταπολίτευσης, με Μίκη Θεοδωράκη και άλλους. Και ήταν όλοι εκεί να παίζουν δωρεάν για την Ηριάννα. Δωρεάν ακόμα και οι μουσικοί (όχι μόνο οι τραγουδιστές), πράγμα εξαιρετικά σπάνιο να ξέρετε. 

Από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, από μισή ώρα περίπου ο κάθε καλλιτέχνης και με ένα θριαμβευτικό κλείσιμο με τους Villagers Of Ioannina City. Σπύρος Γραμμένος στην αρχή και Φοίβος Δεληβοριάς αμέσως μετά ιδανικοί για το ξεκίνημα. Ο Φοίβος «αφιέρωσε» την «Υβρεοπομπή» στο παραδικαστικό κύκλωμα, «ακόμα υπάρχουν λέξεις όπως δημοκρατία, ανθρωπισμός, ισότης, κράτος κοινωνικό. Κι αυτό το ψέλλισμα είν' το μόνο που δε θα σβήσει» τραγούδησε μετά. Εξαιρετικοί οι Social Waste στη συνέχεια, σούπερ χιπ χοπ με παραδοσιακά όργανα, εντυπωσιακοί θα έλεγα. Τη σκυτάλη πήρε η Ματούλα Ζαμάνη κάνοντας, θεωρώ, την καλύτερη εμφάνιση της βραδιάς. Διονυσιακή. Μαζί με τον Μυστακίδη έπαιξε επίσης το παραδοσιακό «Θεέ μου μεγαλοδύναμε» και με τον Εισβολέα τη «Μπανιστηρτζού». «Να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε», με τα λόγια αυτά ξεκίνησε το σετ της η Νατάσσα Μποφίλιου και ακολούθησε με την κιθάρα του, σόλο, ο Manu Chao. Γιάννης Χαρούλης με Κωνσταντή Πιστιόλη μετά και ο Μυστακίδης να λέει το «Τούτοι οι μπάτσοι που 'ρθαν τώρα» αφιερώνοντάς το και στην... Eldorado. Αγγελάκας, Θανάσης, Αποστολάκης και Μυστακίδης προς το τέλος με ρεμπέτικα, VIC στο φινάλε και η ώρα είχε πάει πλέον 3. 

Ήταν απολαυστικά χθες που καθόμασταν backstage και βλέπαμε όλους αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες να είναι μαζί, να αγκαλιάζονται και να χαίρονται σαν παιδιά. Και, μιλάμε, για μερικά από τα πιο εμπορικά ονόματα, όχι τίποτε τυχαίους.
Τα χρήματα που μαζεύτηκαν ήταν για τα δικαστικά έξοδα της Ηριάννας αλλά επειδή τελικά ήταν πολύ περισσότερα θα δοθούν κάποια στους πρόσφυγες και σε άλλους κρατούμενους. Α, ξέχασα να σας πω, είναι η πρώτη συναυλία που είδα οι σεκιούριτι να φορούν μπλούζες για τις Σκουριές, «Οχι στην εξόρυξη του χρυσού». Λαμπρά. Λαμπρά επίσης που ήταν τόσες χιλιάδες κόσμου να φωνάζει ενάντια στο φασισμό. 

Η χειρότερη στιγμή της βραδιάς; Όταν φεύγοντας για το σπίτι έπρεπε να περάσω έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Από το φως στο σκοτάδι.

 Δημήτρης Κανελλόπουλος

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: