26.9.17

Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Παύλο Μπακογιάννη...

Επίκαιρη όσο ποτέ η παρακαταθήκη του για εθνική συμφιλίωση...

Σαν σήμερα, πριν από 28 χρόνια, δολοφονήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, έξω από...
το γραφείο του από τους εκτελεστές της «17 Νοέμβρη» ο Παύλος Μπακογιάννης.

Τιμώντας την μνήμη του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter πως «η παρακαταθήκη του για εθνική συμφιλίωση» είναι «πιο επίκαιρη παρά ποτέ». «Μας λείπεις», πρόσθεσε σε πιο προσωπικό τόνο ο κύριος Μητσοτάκης.

Φόρο τιμής μέσω Twitter απέτισαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Κικίλιας και ο Μακάριος Λαζαρίδης.
 
 

«Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε πριν 28 χρόνια από τους τρομοκράτες της 17Ν, αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι πάντοτε επίκαιρος. Επίκαιρη παραμένει και η μάχη που έδωσε ο αείμνηστος πολιτικός και δημοσιογράφος κατά του διχασμού της ελληνικής κοινωνίας. Η προσήλωση του Π. Μπακογιάννη στην εθνική ενότητα και οι φιλελεύθερες ιδέες του είναι η μεγάλη πολιτική κληρονομιά του», έγραψε ο Νίκος Δένδιας.

«28χρόνια πριν δολοφονείται ο Παύλος Μπακογιάννης. Αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση υπηρετώντας την παράδοση της μεγάλης κεντροδεξιάς», έγραψε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.


Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Παύλος Μπακογιάννης (10 Φεβρουαρίου 1935 - 26 Σεπτεμβρίου 1989) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος με αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και πολιτικός, εκλεγμένος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Η καταγωγή του ήταν από το Καρπενήσι, όπου σήμερα στη μνήμη του έχει στηθεί αδριάντας.

Ενώ ζούσε στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και την οποία και παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.

Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη το πρωί της Τρίτης 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του. Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά. Την ημέρα που δολοφονήθηκε συνέπεσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει.

Ο Μπακογιάννης πέθανε λίγα λεπτά μετά το χτύπημα και κηδεύτηκε στο Καρπενήσι, στις 29 Σεπτεμβρίου 1989 παρουσία πολύ κόσμου, που φώναζαν συνθήματα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη Βουλή για την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Εκπομπή αφιέρωμα στον Παύλο Μπακογιάννη
Δήλωση του Παύλου Μπακογιάννη σε τηλεοπτική συνέντευξη
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: