23.9.17

Αλλαγές δρομολογεί η κυβέρνηση...

στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά...

Αλλαγές επιχειρεί να επιτύχει η κυβέρνηση στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε μια προσπάθεια να...
αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του.

Ήδη ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης έχει ξεκινήσει συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς (νομικούς, δικαστές, καταναλωτικές οργανώσεις, Συνήγορο του Καταναλωτή) σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τα αιτήματα και τις επισημάνσεις όσων ασχολούνται με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου και να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν.

Στην λίστα των προβλημάτων που έχουν καταγράφει περιλαμβάνονται ζητήματα όπως οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εκδίκαση υποθέσεων από ορισμένα Ειρηνοδικεία, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις αρκετών ετών. Παράλληλα έχει διατυπωθεί από νομικούς ότι υπάρχει παρερμηνεία από δικαστές αναφορικά με την έννοια «του δόλου δανειολήπτη» και ενδεχομένως απαιτείται διευκρίνιση, ενώ σημαντικές είναι οι καθυστερήσεις και αναφορικά με την έκδοση παραβολών που απαιτούνται για τις διαδικασίες των ρυθμίσεων αυτών.

Οι παρεμβάσεις που θα επιχειρήσει τη Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δεν θα αλλάξουν -εφόσον πραγματοποιηθούν- την ουσία και τα κριτήρια του νόμου αλλά θα είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της διαδικασίας.

Πάντως, κυβερνητικές πήγες σημειώνουν ακόμα δεν έχει ανοίξει καμία συζήτηση αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την ουσία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς είναι ιδιαίτερα νωρίς αφού ο νόμος παύει να έχει ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η παράταση του σχετικού νόμου κάτι το οποίο αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης με τους θεσμούς από την ερχόμενη χρονιά...



in.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: