26.9.17

Η Αθήνα περιμένει τις διαπραγματεύσεις...

στο Βερολίνο...

Στάση αναμονής υιοθετεί το Μαξίμου μετά τις γερμανικές εκλογές, περιμένοντας να διαπιστώσει στην πράξη πως...
θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση και που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Στην Αθήνα πάντως εκλαμβάνουν το αποτέλεσμα ως το χειρότερο δυνατό για τις ελληνικές επιδιώξεις αφού στις δύο πιθανές αρνητικές παραμέτρους που είχαν λάβει υπ’ όψη τους, δηλαδή την είσοδο των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση και την άνοδο της ακροδεξιάς ήρθε να προστεθεί και μια Τρίτη, με την οποία δεν υπολόγιζαν και αυτή είναι η αποδυνάμωση της καγκελαρίου Μέρκελ.  


Η καγκελάριος κατάφερε μεν να διατηρήσει την πρώτη θέση και το αξίωμα της, ωστόσο αυτό το πέτυχε μόνον επειδή οι σοσιαλδημοκράτες υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό, αναμένεται να έχει συνέπειες κατ’ αρχάς στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Χριστιανοδημοκρατίας όπου η καγκελάριος θα είναι σε σχέση με το παρελθόν λιγότερο σε θέση να επιβάλλει τη γραμμή της, τόσο στο αδελφό κόμμα της Βαυαρίας όσο και στους βουλευτές της. Είναι παράδοση στη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία, ηγέτες που δεν οδηγούν το κόμμα σε εκλογικές νίκες να αμφισβητούνται. Το τι πρακτικές συνέπειες θα έχει αυτό θα φανεί στην πράξη.

Στην Αθήνα γνωρίζουν πως θα πρέπει να περιμένουν ως τις εκλογές στην κάτω Σαξονία, στις 15 Οκτωβρίου, για να αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, να ανοίξουν τα κόμματα τα χαρτιά τους και να αρχίσουν τα παζάρια.

Εκεί, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, θα κριθούν πολλά αφού τα τέσσερα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να είναι εφικτή η συνεργασία τους.

Το ζητούμενο για την Αθηνα είναι να καταλάβει τι θα βγάλει αυτό το παζάρι και που θα υποχωρήσει η κ. Μέρκελ. Θα υποχωρήσει η κ. Μέρκελ στο προσφυγικό, με αποτέλεσμα μια ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, κάτι που μπορεί να σημαίνει νέα προσφυγικά κύματα και ένταση; Θα υπάρξει συμβιβασμός στο ελληνικό ζήτημα και αν ναι, τι θα σημαίνει για την παραμονή του ΔΝΤ και την απομείωση του χρέους.

Για όλα αυτά στο Μαξίμου θεωρούν πως θα έχουν εικόνα όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο συνασπισμό, δηλαδή όχι νωρίτερα από τρεις εβδομάδες. Ως τότε, στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραμένει έντονος ο προβληματισμός, τόσο για τα δικά μας, όσο και για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ιδιαίτερο πονοκέφαλο προκαλεί η συμμετοχή του FDP στην κυβέρνηση που έχει πολύ σκληρές θέσεις για την Ελλάδα και διεκδικεί από τον Β. Σόιμπλε το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η είσοδος του AfD στη βουλή, αφού για να αποδυναμώσει το ακροδεξιό κόμμα είναι πιθανόν η ίδια η Χριστιανοδημοκρατία να κινηθεί σε σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τέλος, η συμμετοχή Πράσινων και Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση δεν δημιουργεί θετικές προοπτικές...



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: