19.9.17

Τα αναπάντητα ερωτήματα του ναυαγίου...

που «μαύρισε» τον Σαρωνικό (βίντεο)...

Αναπάντητα ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι έως τώρα χειρισμοί που αφορούν το ναυάγιο που έμελλε να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στο Σαρωνικό.

Υπενθυμίζεται ότι...
το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II» σημειώθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η οποία απόφαση για την ανάθεση της απορρύπανσης και τις εργασίες ανέλκυσης του δεξαμενόπλοιου ελήφθη μετά τις 10:00το πρωί, διαψεύδοντας τα λεγόμενα τόσο του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, όσο και λοιπών κυβερνητικών στελεχών περί άμεσων ενεργειών.

Στις οχτώ ώρες που μεσ​ολάβησαν η ρύπανση είχε επεκταθεί μόνο έως τα ν.α άκρο της Ψυττάλειας, ωστόσο δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμη τα φράγματα, γεγονός που επέτρεψε στην πετρελαιοκηλίδα να επεκταθεί. Τελικά στις 10:30 και αφού έχει σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος τοποθετείται το πρώτο φράγμα και ξεκινά σταδιακά η στεγανοποίηση του πλοίου.

Η ζημιά ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων έχει ήδη γίνει, με την ρύπανση στο τέλος της ημέρας να έχει φτάσει στην Σαλαμίνα. Σημειώνεται πως την ίδια ώρα ο υπουργός Ναυτιλίας βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, στις Σπέτσες για την Αρμάτα.

Τα παράδοξα ωστόσο δεν σταματούν εδώ, ένα εικοσιτετράωρο αργότερα με δελτίο Τύπου, το ΥΕΝ ενημερώνει ότι η στεγανοποίηση του δεξαμενόπλοιου θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας. Για να συμβεί αυτό όμως βασική προϋπόθεσή ήταν ο γερανός να γυρίσει το δεξαμενόπλοιο για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ρωγμές. Παρότι το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ρωγμές, γεννάται το εύλογο ερώτημα από πού λοιπόν διέρρευσαν οι τόνοι πετρελαίου και μαζούτ.

Φτάνει Τρίτη και ο κ. Κουρουμπλής από το Λονδίνο δηλώνει ότι έχει επιτευχθεί κατά 95% στεγανοποίηση, κάνοντας λόγο για 3.200 τόνους, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τον αριθμό που έδωσε στο δελτίο Τύπου του το υπουργείο. Στο μεταξύ η ρύπανση εξαπλώνεται φτάνοντας πλέον στην Πειραϊκή.

Την Τετάρτη και αφού η εικόνα της ρύπανσης φαίνεται να έχει υποτιμηθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, η εταιρία ενημερώνει ότι το πλοίο δεν φέρει καμία ρωγμή (!!!) , ενώ παράλληλα συγκαλείτε σύσκεψη χωρίς την παρουσία των κ.κ Κουρουμπλή και Σαντορινιού. Ταυτόχρονα η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στο Π. Φάληρο και την Γλυφάδα, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα την καταστροφική της πορεία και φτάνοντας στην Σαρωνίδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: