14.9.17

Σύμφωνος ο Σόιμπλε με το σχέδιο Γιούνκερ...

Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν για την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με...
πιο στενή ολοκλήρωση που θα βασίζεται σε μια διευρυμένη ευρωζώνη συνάδει σε αδρές γραμμές με το όραμα του Βερολίνου για την Ε.Ε.

Αυτό δήλωσε χθες βράδυ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε συζητήσει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πριν από την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία περιέγραψε το όραμά του για την Ε.Ε. μετά το 2019 βάσει του οποίου περίπου 30 κράτη θα ανήκουν στην ευρωζώνη.
Τι ακριβώς προτείνει ο Γιούνκερ

► Υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τα οικονομικά ο οποίος θα προεδρεύει του Εurogroup, πρόταση που επανέφερε από την Πνύκα την προηγούμενη εβδομάδα και ο Εμ. Μακρόν, καθώς και κοινό προϋπολογισμό, όπως ακριβώς και ο Γάλλος πρόεδρος. Συμπίπτουν επίσης στο να συσταθεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ως αντίπαλο δέος του ΔΝΤ, μόνο που ο Γιούνκερ το βλέπει ως μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κάτι που και ο Μακρόν δεν αποκλείει.

► Συγχώνευση της θέσης του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

► Κοινές ευρωπαϊκές λίστες υποψηφίων από όλες τις χώρες, αλλά και τη δυνατότητα οι επίτροποι να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

► Κοινό νόμισμα για όλους, κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας με τη δημιουργία μάλιστα κοινού ταμείου, για το οποίο, όπως είπε, συμφωνεί και το ΝΑΤΟ.

► Ένταξη των πάντων στη Σένγκεν, αρχής γενομένης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και στη συνέχεια την Κροατία, μόλις εκπληρώσει τις προϋποθέσεις.
Το σχόλιο Σόιμπλε

«Είναι καλό το ότι ασκεί πίεση για να διευρυνθεί η ευρωζώνη, αλλά οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εκπληρώνονται», είπε ο Σόιμπλε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Στην πραγματικότητα είναι κανόνας της Συνθήκης της Λισαβόνας ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις πριν γίνουν μέλη της ευρωζώνης», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες της Ε.Ε. που θέλουν να ενταχθούν στην οικονομική ένωση δεν πρέπει να το κάνουν πριν τα δημοσιονομικά τους και οι οικονομίες τους είναι στέρεα, διότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως αυτά της Ελλάδας, η οποία χρειάστηκε ένα πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ το 2010...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: