12.9.17

Γιατί ο Τσίπρας έκανε «περίπατο» στη Συνέντευξη της ΔΕΘ;..

Μετά τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, είναι κοινή διαπίστωση ότι τέτοιος «περίπατος» Πρωθυπουργού στην Έκθεση, δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν. Και αυτό δεν...
έχει σχέση με τη στάση των Μέσων, που στην πλειοψηφία τους κάνουν σκληρή αντιπολίτευση αλλά με την ανεπάρκεια του τύπου συνολικά.

Καταρχάς, το νέο τοπίο στα ΜΜΕ και η απουσία παραδοσιακών ιδιοκτητών έχει ακρωτηριάσει αρκετούς δημοσιογράφους, που εμφανίζονται ως παρακολούθημα των συμφερόντων των ιδιοκτητών, δίπλα ή απέναντι σε κόμματα. Αλλά και το επίπεδο, δεν είναι στο καλύτερο σημείο, ούτε συγκρίνεται με την κατάσταση πριν 10 χρόνια όταν ακόμη και οι δημοσιογράφοι συμπολιτευόμενων μέσων «ξεσκόνιζαν» Πρωθυπουργούς. Ακόμη και κάποιοι που θεωρούντο «αντιπαθείς» ενέπνεαν σεβασμό όταν έπαιρναν το λόγο και δεν επέτρεπαν σε κανένα Πρωθυπουργό να τους υποτιμήσει.

Με εξαίρεση 1-2 ερωτήσεις, μια εκ των οποίων του κλειστού Mega, o Πρωθυπουργός δεν δυσκολεύτηκε πουθενά, παρότι υπάρχουν θέματα που θα μπορούσαν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση αν η ερώτηση ήταν διατυπωμένη κατάλληλα. Η μεγαλύτερη αποτυχία ήταν όσων ήθελαν να επιδείξουν την πολιτική τους αντίθεσή, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε αυτάρεσκες τοποθετήσεις και να χάνουν τελικά την ουσία στην οποία έπρεπε να καταλήξει το ερώτημα.

Τελικά, στις περισσότερες από τις «επιθετικές» ερωτήσεις η κατάληξη ήταν η αντίθετη καθώς η διατύπωση έδινε την ευκαιρία στον Τσίπρα, να μεταστρέψει τη συζήτηση και να πει αυτά που θέλει. Σαν πάσα σε ανοιχτή εστία. Άλλες πάλι, αυτοαναιρέθηκαν και μόνο από τη θεματολογία, προκαλώντας και κάποια θυμηδία.

Καταγράφηκαν 34 ερωτήσεις και η πιο εύκολη παρουσία Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, των τελευταίων δεκαετιών. Τόσο εύκολη που ήπιε δύο καφέδες, αντάλλαξε σημειώματα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και φάνηκε να το απολαμβάνει γιατί κατάφερε να πει αυτά που ήθελε και όχι αυτά που ήθελαν οι δημοσιογράφοι. Δεν κατάφεραν να του δημιουργήσουν καμία πίεση.

Θα μπορούσε μάλιστα να εκθέσει όλο τον κλάδο, κλείνοντας, αλλά το απέφυγε. Ήταν προφανές ότι θα μπορούσε να υπενθυμίσει πως η ευαισθησία για τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων ή όσους είναι απλήρωτοι έπαψε να απασχολεί τη Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ σε αντίθεση με το 2016, παρότι υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και άλλοι τόσοι σε επισφαλείς συνθήκες. Γιατί έπαψαν να κινδυνεύουν οι θέσεις των παρισταμένων ή τα συμφέροντα των αφεντικών τους.

Ευτυχώς δεν το είπε...

Γιάννης Σιδηρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: