19.9.17

«Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους;»...

Οσο κι αν προσπάθησαν η Αστυνομία και μια μικρή μειοψηφία των διαδηλωτών να αμαυρώσουν την εικόνα, η...
χθεσινή βραδιά στη Δραπετσώνα ανήκε στον Παύλο Φύσσα, στην οικογένειά του και στους χιλιάδες αντιφασίστες που ένωσαν τις φωνές τους μαζί με πολλούς καλλιτέχνες (Magic de Spell, Υπόγεια Ρεύματα, μέλη των Last drive, Γ. Αγγελάκας, Π. Παυλίδης κα) σε μια εκδήλωση με τίτλο «Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους;».

Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, σε πείσμα των τηλεοπτικών ειδήσεων, που έκαναν λόγο για «σκηνικό πολέμου» στον Πειραιά. Από τις 8.30 το βράδυ, ο συγκεντρωμένος κόσμος στον συναυλιακό χώρο, στο Καστράκι της Δραπετσώνας δίπλα στην πύλη Ε2 του λιμανιού, ήταν εμφανώς πολλαπλάσιος της απογευματινής πορείας.

 
Ανθρωποι κάθε ηλικίας, μικρά παιδάκια με τις μητέρες τους αλλά και ηλικιωμένοι, έδωσαν το «παρών» για να τραγουδήσουν και να «μην ξεχάσουν», όπως κάποιοι έλεγαν. Η πλειονότητα βέβαια ήταν νέος κόσμος, αλληλέγγυοι, αριστεροί και μέλη του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» ακουγόταν συνέχεια από το πλήθος, ανάμεσα στα τραγούδια κόσμος συζητούσε μεταξύ άλλων για τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αίσθηση φαίνεται ότι προκάλεσε και η δημοσίευση του χθεσινού αποκαλυπτικού βίντεο της «Εφ.Συν.» («Η κυνική ομολογία των ναζιστών της Χ.Α.»). Στα δεξιά της σκηνής, με ένα πεισμωμένο γλυκό χαμόγελο, η Μάγδα Φύσσα παρακολουθούσε τη συναυλία μαζί με συγγενείς και φίλους του γιου της.

Λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, στα γύρω στενά μια ομάδα διαδηλωτών από το «μαύρο μπλοκ», νεαρά άτομα στην πλειονότητά τους, είχε ανοίξει μέτωπο με την Αστυνομία, η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών. Είχε προηγηθεί η επίθεση της ίδιας ομάδας ατόμων στα τοπικά γραφεία της Ν.Δ., στο δημαρχείο και σε μια τράπεζα. «Προσοχή, προσοχή, χρυσαυγίτες με στολή» φώναζαν και στην πορεία αρκετοί διαδηλωτές, αδυνατώντας να ξεχάσουν τον ρόλο της Αστυνομίας ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν.

Το σκηνικό για λίγη ώρα είχε από τη μία πέτρες και μολότοφ και από την άλλη πλευρά πολλά δακρυγόνα, τα οποία μπήκαν μέσα στα σπίτια των απορημένων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ενώ περίμεναν στις βεράντες τους να ακούσουν τραγούδια, άρχισαν να βήχουν και να κλαίνε. Το ίδιο συνέβη στις 9.30 το βράδυ και σε όσους ήταν μέσα στον συναυλιακό χώρο μετά την εμφάνιση των Magic de spell και την ώρα που στη σκηνή ήταν τα Υπόγεια Ρεύματα. Ο κόσμος, αν και δακρυσμένος για λίγη ώρα από τα χημικά, όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τον χώρο, αλλά πλήθυνε όσο περνούσε η βραδιά.

Σταδιακά η όποια ανησυχία και ο εκνευρισμός έδωσαν τη θέση τους στη χαρά, στο πείσμα και στα τραγούδια. «Εμείς, μαλάκες, δε χρειαζόμαστε δακρυγόνα για να δακρύσουμε» ακούγεται από τη σκηνή. Περίπου την ίδια ώρα επίθεση δέχεται το συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού Antenna, με αποτέλεσμα ένας δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στον «Ευαγγελισμό». Ελαφρύτερα τραυματίστηκαν και άλλοι τρεις πολίτες, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές.

«Τώρα που τελείωσαν τα μπαχαλάκια, ας μαζευτούμε και ας ζεσταθούμε με τη μουσική» λέει από τη σκηνή ο φίλος του Παύλου, Γιάννης Νιφάκος, λίγα λεπτά αργότερα. Μετά την εμφάνιση των Last Drive, στην οθόνη προβάλλονται διάφορα βίντεο, μεταξύ των οποίων εμφανίζονται ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής να αρνιούνται τον Ρουπακιά, μια δήλωση του Κασιδιάρη ότι δήθεν η Χ.Α. δεν έχει σχέση με το έγκλημα στο Κερατσίνι, η ανάληψη ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο και ένα βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία. Μετά τις 11 το βράδυ, κανείς δεν ασχολείται με όσα έχουν προηγηθεί και ο κόσμος περιμένει τον Γιάννη Αγγελάκα και τον Παύλο Παυλίδη στη σκηνή. «Σιγά μην κλάψουν»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: