14.9.17

Κοντά σε συμφωνία -και χωρίς το τείχος- για τους «ονειροπόλους»...

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον των «ονειροπόλων» είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με...
ανακοίνωση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος φαίνεται ότι υποχωρεί από τη αρχική του θέση ότι πρέπει να συνδεθεί με την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους ο ίδιος πιστεύει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε πλήρη ασφάλεια των συνόρων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με εκπροσώπους των Δημοκρατικών για το θέμα της DACA, δηλαδή της νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία από την απέλαση των παιδιών που ήρθαν στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά με τους μετανάστες γονείς τους και τώρα είναι ενήλικοι, φαίνεται ότι δεν συνδέει πλέον το μέτρο με το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο ήταν κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής τους εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι πρέπει να τεθεί τέλος στο πρόγραμμα DACA και ότι αν δεν προχωρούσε σε αναθεώρησή του το ίδιο το Κογκρέσο, τότε θα αναλάμβανε δράση ο ίδιος.

Ωστόσο, σήμερα δήλωσε ότι «το τείχος θα κατασκευαστεί αργότερα, η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί αργότερα».

Μάλιστα, με σειρά από tweets, είπε ότι δεν επιθυμεί να απελαθούν οι «ονειροπόλοι» .

«Υπάρχει κανείς που να επιθυμεί να διώξει καλούς, μορφωμένους και με προσόντα νέους, που εργάζονται και υπηρετούν στον στρατό;» αναρωτήθηκε. και συμπλήρωσε: «Βρίσκονται στη χώρα τόσα πολλά χρόνια παρόλο που δεν ήταν δικό τους σφάλμα -τους έφεραν οι γονείς τους σε νεαρή ηλικία. Αλλά θα αυξήσουμε την ασφάλεια των συνόρων».


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Φλόριντα, είπε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει να δοθεί αμνηστία σε νέους που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, ούτε θα τους δοθεί υπηκοότητα, αλλά θα εξασφαλιστεί ένας τρόπος να μείνουν στις ΗΠΑ με νόμιμο τρόπο.

Επίσης, είπε ότι έχει επιτευχθεί μια συμφωνία, ώστε να εξασφαλιστεί στο μέλλον χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ωστόσο, η απόφαση Τραμπ να μη συμπεριλάβει στη συμφωνία τη χρηματοδότηση για το τείχος έχει προκαλέσει την αντίδραση των πιο ακραίων υποστηρικτών του, διότι θεωρούν ότι δεν τηρεί τις εξαγγελίες του. Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα ήθελε να χάσει την υποστήριξη των περίπου 800.000 νέων, που θα στραφούν προς τους Δημοκρατικούς.

Την επίτευξη συμφωνίας είχαν ήδη ανακοινώσει από το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ και η επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, μετά το δείπνο εργασίας που είχαν με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, αρχικά ο Λευκός Οίκος διέψευδε ότι υπήρχε συμφωνία για τη χρηματοδότηση του τείχους...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: