23.9.17

«Διεκδικώ να εκλεγώ πρόεδρος, όχι να γίνω αντιπρόεδρος του Κ. Μητσοτάκη»...

Μεσημέρι Πέμπτης στο Σύνταγμα. Η επιλογή του τόπου για τη συνέντευξη με τον Γιάννη Ραγκούση δεν...
έγινε τυχαία. Πριν από περίπου έξι χρόνια η ιστορική πλατεία αποτέλεσε σημείο συνάντησης για τους αγανακτισμένους.

Σήμερα η κατάσταση έχει επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς και το Σύνταγμα έχει καταστεί ξανά χώρος κοινωνικής και πολιτικής ειρήνης. Αυτή τη διαφορά ήθελε να καταδείξει ο υποψήφιος αρχηγός στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, όπως μου εξήγησε ο ίδιος, πέρα από τον αυτονόητο συνειρμό για τον συμβολισμό, που έκανα από την πλευρά μου, με φόντο το Κοινοβούλιο.

«Ή θα επιλέξουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη ή θα γίνουμε υπουργοί του κ. Μητσοτάκη», μου λέει κατηγορηματικά, ενώ για όσους από τους διεκδικητές της ηγεσίας υποβαθμίζουν το στρατηγικό ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης στη Ν.Δ., δεν αποκλείει να έχουν κρυφή ατζέντα.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια νέα, ισχυρή προοδευτική παράταξη. Για να συμβεί αυτό, πρέπει η παράταξη να απελευθερωθεί από την πολιτική διαπλοκή με την ηγεσία της Ν.Δ.

• Πρόσφατα σημειώσατε ότι η διαδικασία ανάδειξης αρχηγού δεν πρέπει να εκληφθεί από κανέναν από τους υποψηφίους ως συμμετοχή σε «πολιτικό Survivor». Ανησυχείτε για την ενότητα και ιδίως για την επόμενη ημέρα;

Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει είναι η απαρχή αναγέννησης της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης που ιστορικά υπήρξε η παράταξη των μεγάλων αλλαγών προς όφελος των πολλών. Αυτή η διαδικασία υπερβαίνει πλέον τα συγκεκριμένα πρόσωπα όλων μας και καθημερινά γίνεται υπόθεση των προοδευτικών πολιτών.

Με αυτό το δεδομένο δεν ανησυχώ. Θεματοφύλακες της ενότητας μετά την εκλογή αρχηγού θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Οσο μεγαλύτερη η συμμετοχή τόσο πιο διασφαλισμένη και η ενότητα του νέου φορέα.

• Σας προβληματίζει η τελευταία εξέλιξη με την απάντηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας; Πόσο σημαντική για την κινητοποίηση των πολιτών θεωρείτε την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τη διεξαγωγή ανοιχτών συζητήσεων με όλους τους διεκδικητές της αρχηγίας;

Η απάντηση της Vodafone δημιουργεί ξαφνικά νέα δεδομένα, όχι θετικά. Την ίδια στιγμή βέβαια προκαλεί και ερωτήματα, όταν είναι γνωστό ότι η ίδια εταιρεία διεξήγαγε τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τώρα πρέπει να αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου και για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και για τη συμβατική. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν εκλέγουμε μόνο πρόεδρο, χτίζουμε νέα πολιτική παράταξη.

Θεωρώ μεγάλης αξίας για την πολιτικοποίηση της διαδικασίας και την κινητοποίηση των πολιτών την άμεση επαφή και τον διάλογο μαζί τους σε όλη την Ελλάδα. Εχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε με ανοιχτά χαρτιά τις απόψεις μας μαζί τους. Δεν μπορούμε με γενικολογίες, αναμασήματα και υπεκφυγές να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

• Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα που πρέπει να έχει η υπό συγκρότηση παράταξη; Αλλοι μιλούν για το προοδευτικό Κέντρο, άλλοι για την Κεντροαριστερά, έναν χώρο στον οποίο πλέον επενδύει πολιτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Προσωπικά πιστεύω στη μεγάλη προοδευτική παράταξη που περιλαμβάνει τις επιμέρους συνιστώσες, της Κεντροαριστεράς, του Κέντρου, της Σοσιαλδημοκρατίας και της φιλοευρωπαϊκής Αριστεράς.

Οι πολιτικές και εκλογικές μας επιδιώξεις πρέπει να ανάγονται στη μεγάλη παράταξη του ΠΑΣΟΚ του 2009 του 43% κι όχι στο ηττημένο «ναι» του δημοψηφίσματος. Η εκλογική ήττα του «ναι» ήταν απολύτως αδικαιολόγητη, αφού αυτό δικαιώθηκε πολιτικά. Ηταν αποτέλεσμα και πολλών και διακομματικών λαθών που παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στην ολική καταστροφή της.

• Εχετε δηλώσει κατηγορηματικά ότι εφόσον εκλεγείτε επικεφαλής, δεν θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στη Ν.Δ. και δεν θα δεχτείτε πιθανή πρόταση υπουργοποίησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρα αποκλείετε εκ των προτέρων τη σύμπραξη με τη Ν.Δ.;

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια νέα, ισχυρή προοδευτική παράταξη. Για να συμβεί αυτό, πρέπει η παράταξη να απελευθερωθεί από την πολιτική διαπλοκή με την ηγεσία της Ν.Δ.

• Αυτό όμως σημαίνει νέες εκλογές με απλή αναλογική, την οποία προσωπικά υποστηρίξατε, αλλά καταψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Θα προκύψει ακυβερνησία ή ένα σχήμα με συνεργασία Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων;

Το Σύνταγμα προβλέπει τη λύση για να μην προκύψει ακυβερνησία. Προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης με λιγότερους από 151 βουλευτές. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν επιλέξει τη συνταγματικά προβλεπόμενη λύση, τότε με αποκλειστικά δική του ευθύνη θα πραγματοποιηθούν εκλογές με απλή αναλογική.

• Γιατί επιμένετε τόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Ολοι συμφωνούμε σε μια παράταξη «νέα, όμορφη, πλούσια και υγιή». Το θέμα είναι τι απάντηση δίνουμε στο ερώτημα «θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη εάν δεν κερδίσει αυτοδυναμία;».

Είναι στρατηγικής σημασίας το συγκεκριμένο ερώτημα. Οσοι προσπαθούν να το προσπεράσουν ή να το υποβαθμίσουν, ίσως έχουν κρυφή ατζέντα. Προσωπικά δεν έχω κρυφή ατζέντα, κ. Κουκλουμπέρη. Λέω λοιπόν, δημόσια και καθαρά, ή θα επιλέξουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη ή θα επιλέξουμε να γίνουμε υπουργοί του κ. Μητσοτάκη. Διεκδικώ να εκλεγώ πρόεδρος για να φτιάξουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, όχι για να γίνω αντιπρόεδρος του κ. Μητσοτάκη.

• Ποια είναι η γνώμη σας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα; Την πρόταση περί προοδευτικής διακυβέρνησης πώς την κρίνετε;

Η γνώμη μου για τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται από την ταύτισή τους με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο. Από την ιστορική τους απόφαση να υποθάλψουν τους πραγματικούς υπαίτιους που η χώρα χρεοκόπησε το 2009. Από την επιλογή τους για τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την άθλια αντιπολίτευση που έκαναν μαζί με τον κ. Σαμαρά το 2010-2011. Μας σταύρωσαν γιατί υπογράψαμε το 1ο Μνημόνιο, όταν η χώρα είχε 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα το 2009. Δηλαδή δεν είχε χρήματα ούτε για μισθούς, ούτε για συντάξεις, ούτε καν για τα καύσιμα των πολεμικών αεροσκαφών.

Αυτοί το 2015 υπέγραψαν το 3ο Μνημόνιο, όταν η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή, αυτοί υπέγραψαν το 3ο Μνημόνιο ενώ η χώρα είχε χρήματα και για μισθούς και για συντάξεις και για τα καύσιμα των πολεμικών αεροσκαφών. Προσωπικά δεν τους κατηγορώ που αναγκάστηκαν να υπογράψουν το 3ο Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν έχει αισθανθεί ακόμη την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για όσα έλεγε κι έκανε τότε.

• Το 2012 είχατε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Μετανιώσατε;

Οχι, δεν μετάνιωσα που, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, αποχώρησα από εκείνο το ΠΑΣΟΚ. Ενα ΠΑΣΟΚ που δυστυχώς στη συνέχεια ταυτίστηκε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Μπαλτάκο.

Από τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησα από παιδί δεν αποχώρησα ποτέ. Ούτε εγώ, ούτε τα εκατομμύρια των πολιτών που αντέδρασαν με παρόμοιο με εμένα τρόπο εκείνη την εποχή. Ομως τώρα είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Στην επόμενη Ελλάδα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: