14.9.17

Περιμένοντας να πουν το «ναι» οι καναλάρχες για νέο ΕΔΟΕΑΠ...

Αυτό που συμβαίνει με την ασφάλιση των δημοσιογράφων και υπαλλήλων των ΜΜΕ δεν έχει προηγούμενο. Από...
τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι, αφού δεν πληρώνουν για αυτούς εισφορές ούτε οι εργοδότες ούτε το κράτος. Το ότι ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, αν και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ τού χρωστάει ακόμη περί τα 60 εκατ. ευρώ, δεν συγκινεί περιέργως κανέναν, ούτε την κυβέρνηση ούτε τους συνδικαλιστές. Αμφότερες οι πλευρές συζητούν εδώ και έναν χρόνο με τους εργοδότες για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, με το υπουργείο Εργασίας, τόσο επί Κατρούγκαλου όσο και επί Αχτσιόγλου, να θέτει ως προαπαιτούμενο τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών (καναλαρχών και εκδοτών) για οποιαδήποτε θεσμική παρέμβαση. Σε πλήρη αντίθεση, δηλαδή, με ό,τι πράττει η κυβέρνηση για όλους τους άλλους επιχειρηματίες της χώρας!

Σε συνδικαλιστικό επίπεδο, η ηγεσία των Ενώσεων των δημοσιογράφων και της ΠΟΕΣΥ είχε επαφές με το υπουργείο Εργασίας, αποκλείοντας όμως από αυτές τους συνδικαλιστές που διαφωνούν με το προτεινόμενο σχέδιο για τη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο (σχέδιο Στ. Καπάκου – Μ. Αντωνιάδου). Οι δύο πλευρές, που πολιτικά αναφέρονται σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, προσδοκούν πως στη ΔΕΘ θα καταστεί δυνατή μια πολιτική συμφωνία όλων των κομμάτων ώστε να θεσμοθετηθεί ένας πόρος της τάξεως του 4% για τον ΕΔΟΕΑΠ (ένα νέο αγγελιόσημο, δηλαδή) και οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Στην τελευταία συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Τετάρτη μετείχαν, κατά πληροφορίες, τρεις υπουργοί και συμφωνήθηκε να γίνει η θεσμική αυτή παρέμβαση, με τον όρο να συμφωνήσει και ο Πάνος Κυριακόπουλος της ΕΙΤΗΣΕΕ! Μόνο τότε θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής για να καταλήξει στο σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Στο μεταξύ, στη ΔΕΘ έχουν προσκληθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Δ. Κουμπιάς και Γ. Σαββίδης, οι πρωτεργάτες, δηλαδή, της ετήσιας και χωρίς κανένα αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης για τον ΕΔΟΕΑΠ. Η καθυστέρηση που εξασφάλισαν οι συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και το υπουργείο Εργασίας οδήγησε το ασφαλιστικό ταμείο των ΜΜΕ στην πλήρη κατάρρευση...


typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: