21.9.17

Μια σοσιαλδημοκρατική τραγωδία...

Θα μπορούσε να είναι μια συναρπαστική προεκλογική εκστρατεία. Μια αντιπαράθεση σχετικά με την πολιτική πορεία της...
Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, μια ψηφοφορία για μια πραγματική στροφή. Και κάπως έτσι φάνηκε στις αρχές του χρόνου. Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD είχαν εισέλθει στην προεκλογική εκστρατεία με ηγέτη ένα νέο πρόσωπο και ο Μάρτιν Σουλτς προκαλούσε σε πολλούς απ’ αυτούς ενθουσιασμό με τη σαφή κοινωνική του στόχευση.

Ξαφνικά, ακούστηκε η αυτοκριτική του για την πολιτική των τελευταίων ετών, με τις κοινωνικές περικοπές και τη νεοφιλελεύθερη πίστη στην αγορά. Ο Σουλτς τόνισε με σαφείς δηλώσεις την τοποθέτησή του ενάντια στην αυξανόμενη ανισότητα, ενάντια στις επισφαλείς θέσεις εργασίας, ενάντια στο ανερχόμενο ακροδεξιό κόμμα AfD. Χιλιάδες -κυρίως νέοι- εντάχθηκαν στο SPD, και στις δημοσκοπήσεις το κόμμα έφτασε σε ποσοστά τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο ίδιος ο Σουλτς απολάμβανε αυξανόμενη δημοτικότητα. Αλλά στη συνέχεια ήρθαν οι εκλογές της άνοιξης σε ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη. Το SPD δεν τα πήγε καλά - και έχασε το καινούργιο αριστερό του θάρρος.

Το αν αυτό οφειλόταν και στην επιρροή της συντηρητικής πτέρυγας των Σοσιαλδημοκρατών, είτε στο γεγονός ότι πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης ασκούσαν πίεση κατά μιας ενδεχόμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης με τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς, είναι ζωτικής σημασίας. Ο Σουλτς δεν αντέδρασε και το SPD κατρακύλησε πάλι στις δημοσκοπήσεις.

Με μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία δεν υπάρχει ελπίδα για μια πραγματική αλλαγή πολιτικής, δεν μπορεί κανείς να κερδίσει τις εκλογές απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ.

Η σοσιαλδημοκρατική τραγωδία δεν είναι ότι το SPD πρέπει και πάλι να υπολογίζει σε ένα ιστορικά κακό αποτέλεσμα. Η σοσιαλδημοκρατική τραγωδία συνίσταται στο γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πρέπει και πάλι να περιμένουν για μια πιο κοινωνική πολιτική αποτελεσματικής αναδιανομής. Είναι εκείνοι που θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη την πολιτική αλλαγή, αυτοί που θα είναι οι χαμένοι σ’ αυτές τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: