22.9.17

Καταγγελίες για έλλειψη εμβολίων...


Τραγικό: Καταγγελίες για έλλειψη εμβολίων εν μέσω έξαρσης της ιλαράς!
...εν μέσω έξαρσης της ιλαράς...

Την έλλειψη εμβολίων για την ιλαρά εν μέσω έξαρσης της νόσου καταγγέλλει ο...
Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

«Δυστυχώς οι εκκλήσεις προς εμβολιασμό είναι προς το παρόν χωρίς περιεχόμενο λόγω σημαντικής έλλειψης των σχετικών εμβολίων, που αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ενώ γίνεται έκκληση στους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν άμεσα ώστε να αποκατασταθεί η επάρκεια των εμβολίων κατά της ιλαράς στην αγορά.

Η έξαρση της νόσου έχει προκαλέσει συναγερμό τόσο στο ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στις αρχές του υπουργείου Υγείας​. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου  από τα 100 κρούσματα τα 90 αφορούν σε παιδιά Ελλήνων, έτσι δεν μπορεί να συνδεθεί η νέα επιδημική έξαρση με την άφιξη μεταναστών ή τουριστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει στη χώρα μας δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Παρόμοιες δραστηριότητες έχουν γίνει και από άλλους φορείς υγείας.

Επίσης, έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.

Η έξαρση αποδίδεται σε μερίδα γονιών που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, επηρεασμένοι από το παγκόσμιο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Η άρνηση των γονέων να χορηγούν στα παιδιά τους το εμβόλιο MMR (κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς), έχει οδηγήσει σε παγκόσμια επιδημία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών:

«Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφεται έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας με δηλωθέντα 166 περιστατικά μέχρι 21/09/17 και μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ανιχνεύονται κρούσματα και σε επαγγελματίες υγείας, που καλούνται να εμβολιαστούν άμεσα.

Δυστυχώς οι εκκλήσεις προς εμβολιασμό είναι προς το παρόν χωρίς περιεχόμενο λόγω σημαντικής έλλειψης των σχετικών εμβολίων, που αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Παρακαλούνται οι αρμόδιοι φορείς (ΥΥΚΑ, ΕΟΦ) να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθεί η επάρκεια των εμβολίων κατά της ιλαράς στην αγορά και να προστατευθούν άμεσα οι επαγγελματίες υγείας και ο πληθυσμός των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που χρήζουν εμβολιαστικής προστασίας».

Τι απαντά το Θριάσιο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Θριάσιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής διευκρινίζει ότι από τις 4 Αυγούστου 2017 έως και 3 Σεπτεμβρίου 2017 εκδηλώθηκαν συνολικά έξι περιστατικά ιλαράς σε επαγγελματίες, χωρίς να έχουν μεταξύ τους επαφή, με σχετικά ελαφρά συμπτωματολογία και 2ημερη προληπτική νοσηλεία.

Όλοι οι επαγγελματίες που νόσησαν έχουν επιστρέψει από την αναρρωτική άδεια και εργάζονται κανονικά, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως από την 3η Σεπτεμβρίου 2017 κανείς άλλος εργαζόμενος του νοσοκομείου νόσησε.

«Η ενεργητική επιτήρηση συνεχίζεται και δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε μετάδοση στο περιβάλλον των πρωτογενών κρουσμάτων.

Ήδη έχει παρέλθει το ανώτατο χρονικό όριο επώασης της νόσου από την εμφάνιση του τελευταίου περιστατικού- ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στο υπόλοιπο προσωπικό και ασθενείς».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: