20.9.17

Οξεία κόντρα Κουρουμπλή - Μητσοτάκη...

για το ναυάγιο στο Σαρωνικό...

Δείτε το βίντεο...

Οξεία αντιπαράθεση είχαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με...

τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο EMSA ενημερώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου και ο Π. Κουρουμπλής του απάντησε ότι το πλοίο του EMSA βρισκόταν σε αποστολή και έφτασε στον Πειραιά το απόγευμα της Τρίτης.
«Ακούγοντας τους υπουργούς να δίνουν τις εξηγήσεις τους για την οικολογική καταστροφή σκέφτηκα ότι ή δεν έχουν συναίσθηση του μεγέθους της καταστροφής ή συνειδητά προσπαθούν να την υποβαθμίσουν», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης και έθεσε ορισμένα ερωτήματα

-«γιατί δόθηκαν δύο παρατάσεις του αξιόπλοου του συγκεκριμένου πλοίου;».

-«τι έγινε τις κρίσιμες ώρες από τη στιγμή που έγινε γνωστό το ναυάγιο μέχρι την κινητοποίηση όλων των φορέων; Είπατε ότι ήταν πρωτοφανές φαινόμενο. Στις 5 Μαρτίου 2012 στον κόλπο της Ελευσίνας έγινε αντίστοιχο ναυάγιο. Τι έγινε και τότε ελέγχθηκε το πρόβλημα;»

«Αυτό που σας χρεώνω είναι ότι υποτιμήσατε την έκταση του προβλήματος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον υπουργό είπε: «αργήσατε τρεις μέρες. Γιατί αργήσατε τρεις μέρες να γυρίσετε στο Λονδίνο; Τι σημαντικό είχατε να κάνετε εκεί; γιατί καθυστερήσατε τέσσερις μέρες να ζητήσετε τη βοήθεια του πλοίου του EMSA; Ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς». Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε έγγραφο του EMSA που αναφέρει ότι το επίσημο αίτημα υποβλήθηκε στις 13 Σεπτέμβρη.

«Το μητσοτακέικο έχει μάθει να λέει ψέματα», ακούσθηκε να σχολιάζει ο υπουργός. «Ντροπή σας. Τρεις μέρες στο Λονδίνο ήσασταν και δεν γυρίζατε πίσω», απάντησε εκνευρισμένος ο Κ. Μητσοτάκης με τον Π. Κουρουμπλή να λέει: «να ντρέπεστε και γι’ αυτό».

«Κατανοώ απόλυτα τον εκνευρισμό του υπουργού που θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί», επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης ενώ ο Π. Κουρουμπλής του έλεγε: «δεν θα παραιτηθώ ποτέ».

«Οι δήμαρχοι λένε ψέματα ή εσείς που δεν αντιληφθήκατε την έκταση του προβλήματος; Έκανα την Πέμπτη επιθεώρηση και είδα πανικόβλητους δημάρχους που όλοι έλεγαν ότι δεν έχουν ενημέρωση και συντονισμό. Πότε φτιάχτηκε το συντονιστικό;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναφέρθηκε στην διεθνή σύμβαση για την αποζημίωση από την ρύπανση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποζημιωθεί η Ελλάδα.

«Πάλι δεν είστε ενημερωμένος» του είπε ο Π. Κουρουμπλής. «Κυκλοφορείτε με τέτοιο θράσος και μου υψώνετε τη φωνή σας. Υπόλογος είστε. Ψεύδεστε για το πότε ζητήσατε την υποστήριξη του EMSA. Ο EMSA λέει ότι την ζητήσατε στις 13 Σεπτεμβρίου και εφόσον αυτό ισχύει πρέπει να παραιτηθείτε», φώναξε ο Κ. Μητσοτάκης. «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και αύριο θα πάει στο Λονδίνο ο γραμματέας του υπουργείου» τον ενημέρωσε ο υπουργός.

«Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει τους ανθρώπους του να το διερευνήσουν ότι το πλοίο της EMSA ήταν σε αποστολή. Το απόγευμα της Τρίτης έφτασε στον Πειραιά να ξεφορτώσει. Η επίσημη ενημέρωση έγινε Τρίτη βράδυ – Τετάρτη πρωί. Ήταν σε αποστολή», είπε ο Π. Κουρουμπλής παίρνοντας το λόγο.

«Άρα λέει ψέματα ο EMSA. Δεν σας ρώτησα αυτό αλλά πότε ζητήσατε την βοήθεια», φώναξε ο Κ. Μητσοτάκης από το έδρανό του. «Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους του EMSA και όταν τελείωσε την αποστολή στείλαμε επίσημο αίτημα», σχολίασε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Για τον έλεγχο του πλοίου ο Π. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι «ήταν μία συνήθης πρακτική όλα αυτά τα χρόνια. Το υπουργείο το καλοκαίρι έδωσε 3 παρατάσεις και ο Ελληνικός Νηογνώμονας έδωσε 19. Ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να καταργήσουμε τη σχέση ελεγκτή και ελεγχόμενου». «Να έχετε προσωπικό, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό γιατί δεν σας βοηθά. Την ευθύνη του γενικού και των τοπικών σχεδίων δεν την έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Είναι το μόνο υπουργείο που δεν έχει την ευθύνη η ηγεσία του», κατέληξε ο Π. Κουρουμπλής...


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: