24.9.17

Πώς αντέδρασαν τα ελληνικά κόμματα στις γερμανικές εκλογές...

Με διαφορετικές προσεγγίσεις σχολίασε τα exit polls των γερμανικών εκλογών ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα.

"Δυστυχώς για...
τη Δημοκρατία, κέρδισε η άκρα Δεξιά" είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε αρνητικά σημάδια τον υπερτριπλασιασμό – περίπου – της δύναμης της άκρας Δεξιάς και τη μεγάλη άνοδο των Φιλελευθέρων.

Υπογράμμισε δε, ότι, είναι "μαύρη μέρα όχι μόνο για τη Γερμανία που ξαναμπαίνει η άκρα δεξιά για πρώτη φορά μετά το ‘45 (στη Βουλή) και (είναι) μια μαύρη μέρα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα που έχει υποφέρει πάρα πολλά από τον ναζισμό. Ποντάρισαν στον φόβο και την ανασφάλεια συνδυάζοντας το προσφυγικό - μεταναστευτικό με την τρομοκρατία και κέρδισαν προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ”, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης.

Σημείωσε δε, ότι, οι Σοσιαλδημοκράτες πλήρωσαν το κόστος μιας δεξιόστροφης πολιτικής γι’ αυτό επιλέγουν να μείνουν στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο μεγάλα κόμματα, εισέπραξαν κοινωνική διαμαρτυρία.

Αναφερόμενος στο κόμμα των Πρασίνων τόνισε – μεταξύ άλλων – πως είναι εναντίον της μονομερούς λιτότητας, ενώ οι Φιλελεύθεροι έχουν αρνητικές θέσεις για την Ελλάδα.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η συζήτηση και διαπραγμάτευση για τη συγκρότηση κυβέρνησης θα διαρκέσει αρκετά. "Η Γερμανία θα έχει την προηγούμενη κυβέρνηση ως υπηρεσιακή μέχρις ότου συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση και έχουμε κάθε λόγο (η Ελλάδα) σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς να υλοποιήσουμε τον στόχο που έχει συμφωνηθεί, που είναι να τελειώσουμε και να ολοκληρώσουμε τρίτη αξιολόγηση μέσα στο 2017", τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

«Θυμάμαι τον Αλέξη να δεσμεύεται ότι θα αλλάξει την Ευρώπη, ανοίγοντας τα σύνορα και στέλνοντας τόσους μετανάστες στην Γερμανία την άλλαξε...», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης​.

«Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών οφείλει επιτέλους να προβληματίσει όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, πριν να είναι αργά. Το υψηλό ποσοστό της ακροδεξιάς πλήττει την ίδια την Δημοκρατία. Η δύναμη των ακροδεξιών και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων αυξάνεται σε πολλές χώρες και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει σταματήσουν να είναι αποκομμένες από τις κοινωνίες και να δώσουν άμεσα απαντήσεις στα οξυμμένα προβλήματα. Με στόχο την άρση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Με απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε:

«Το κόμμα της κ. Μέρκελ κερδίζει καταγράφοντας όμως μεγάλες απώλειες. Η πολιτική της στην οικονομία ήταν βαθιά συντηρητική με προώθηση της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη αλλά στο προσφυγικό ήταν ευρωπαϊκή προωθώντας τον στόχο της κοινής διαχείρισης του προσφυγικού. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και όχι η αλλαγή επί το χείρον της πολιτικής στο προσφυγικό. Μία αντίθετη εξέλιξη θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την Ευρώπη. Δεν πρέπει να επιτραπεί στους ακροδεξιούς και στους αντιευρωπαϊστές να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα στο πολιτικό σκηνικό».

«Η ήττα του κ. Σουλτς δείχνει ότι απαιτείται μία νέα προοδευτική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας μακριά από συντηρητικές πολιτικές. Η σοσιαλδημοκρατία πληρώνει και στη Γερμανία τα λάθη της. Έχει, όμως, δώσει το καλύτερο βιοτικό επίπεδο στα επιτυχημένα παραδείγματά της, για αυτό οφείλει να ανασυγκροτηθεί με μία νέα προοδευτική ατζέντα που θα φέρει την ευημερία. Το οφείλει στη νέα γενιά. Με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μία πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης και όχι μονομερούς λιτότητας. Αυτή είναι η πρόκληση όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την χώρα μας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9 FM" έκανε λόγο για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία.

Όπως είπε, "τα δύο μεγάλα κόμματα ή τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα υπέστησαν σημαντικές φθορές. Οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού αλλά με ένα 33% που τους υποχρεώνει σε συνεννοήσεις και συμβιβασμούς, οι Σοσιαλδημοκράτες περνάνε στην αντιπολίτευση, το τρίτο (στοιχείο) είναι ότι η σκληρή και άκρα δεξιά ενισχύει τη θέση της και το τέταρτο (στοιχείο) ότι όλα τα μικρότερα (κόμματα) έχουν ενισχυθεί, επομένως το 'παιχνίδι' γίνεται πιο σύνθετο", δήλωσε ο κ. Κύρτσος.

Οι Φιλελεύθεροι - είπε ο κ. Κύρτσος -"έχουν σκληρές θέσεις στο θέμα της Ελλάδας και θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Προφανώς μπαίνοντας στην κυβέρνηση θα εγκαταλείψουν αυτές τις θέσεις, θα πρέπει και αυτοί να συμβιβαστούν".

Σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο, στη Γερμανία, με το αποτέλεσμα των εκλογών "αμφισβητείται το παραδοσιακό σύστημα από την άνοδο της άκρας δεξιάς και οι πολιτικοί υπολογισμοί γίνονται πιο δύσκολοι".

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για το μέλλον της πολιτικής ενοποίησης που χρειάζεται η Ευρώπη, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9 FM" ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

"Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τα ελληνικά πράγματα, γιατί η κυρίαρχη δύναμη η οποία όλα τα χρόνια της κρίσης έπαιξε έναν ισορροπητικό ρόλο, το SPD έχει ουσιαστικά εκφράσει την άποψη ότι θα πάει στην αντιπολίτευση. Άρα μια κυβέρνηση με το κόμμα της κυρίας Μέρκελ, το κόμμα των Φιλελευθέρων και των Πράσινων καταλαβαίνετε ότι δυσκολεύει τα πράγματα για την Ελλάδα, διότι οι Φιλελεύθεροι εξέφρασαν θέσεις απέναντι σε εμάς", είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε ότι από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα το παρόν θα είναι πιο αδύναμο σε σχέση με τα ελληνικά ζητήματα.

Αναφερόμενος στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως "η ακροδεξιά καλπάζει σε όλη την Ευρώπη".

Ο κ Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα του SPD και του CDU δίνει ένα μήνυμα το οποίο λέει πως "αν και η καλύτερη οικονομία της Ευρώπης που πέρασε την κρίση με μικρές κοινωνικές αντιδράσεις, αν και αυτή κατακρημνίζει τα δύο μεγάλα κόμματα και έχουμε πρωτοφανή άνοδο της ακροδεξιάς, πρέπει η κυρία Μέρκελ, ο κ. Μακρόν και όλοι οι μεγάλοι ηγέτες της Ευρώπης να πάρουν μια απόφαση και να πάμε σε μια μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης".

«Άλλαξε την Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεξιότερα ο τοίχος στην Γερμανία», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής της Δημ. Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος​.

«Θλίψη από επιδόσεις της ακροδεξιάς στις #BTW2017. Σε ασφάλεια και μεταναστευτικό να κυριαρχήσει ο προοδευτικός λόγος, όχι ο εθνολαϊκισμός», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Άνοδος της Ακροδεξιάς στην ισχυρότερη οικονομία με ελάχιστη ανεργία.Ο ανάποδος φόβος(και εδώ): να μη χάσουν αυτά που έχουν!», σχολίασε η Άννα Διαμαντοπούλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: