14.9.17

Όχι άλλο κάρβουνο!...

«Η κυβέρνηση αγγίζει τον χρυσό και τον μετατρέπει σε κάρβουνο» ανακοίνωσε η Ν.Δ. Το θέμα δεν είναι όμως...
ποιος αγγίζει τον χρυσό αλλά ποιος βάζει και σε ποια μορφή τον χρυσό στην τσέπη του εάν το μετάλλευμα μεταφέρεται για να διαχωριστεί στο εξωτερικό και χάνει το Δημόσιο χρήματα ή μένει εδώ με την αμφίβολη για το περιβάλλον διαδικασία τήξης και κάνει ο χρυσός τελικά «κάρβουνο» το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Δυστυχώς όμως, στο μεταξύ, γέμισαν μαύρο χρυσό και πίσσα οι ακτές και η θάλασσα του Σαρωνικού επειδή το γερασμένο καράβι μιας μικρής εφοπλιστική εταιρείας από τις εκατοντάδες που ξαφνικά προκύπτουν στη χώρα βούλιαξε έτσι στα καλά καθούμενα ενώ ήταν αγκυροβολημένο και γεμάτο πετρέλαιο.

Τώρα, με καινούργιο θέμα από το πρωί, οι τελάληδες του ραδιοφώνου και οι Νεοδημοκράτες που ξαφνικά κατάλαβαν ότι κινδυνεύει ο Σαρωνικός άρχισαν το νέο αφήγημα για την καθυστέρηση και την κυβερνητική αδιαφορία. Κι όλα αυτά με την έπαρση των ειδικών και επί τα πετρελαιοειδή!

«Στη μεγάλη καταστροφή στο Μεξικό έπεσαν από την πρώτη στιγμή εκατοντάδες μέσα και ειδικοί επάνω χωρίς καθυστερήσεις», φωνάζουν οι τελάληδες. Δυστυχώς βέβαια και παρά την κινητοποίηση «ξεχνούν» ότι ο κόλπος του Μεξικού γέμισε πίσσα και πετρέλαιο, όπως και οι ακτές της Ισπανίας στο ναυάγιο του Prestige. Το ίδιο σε μικρότερη έκταση είχε γίνει και στην Ελευσίνα το 2012.

Αντιγράφουμε από το Euronews: «Τότε ο καπετάνιος κατηγορήθηκε για ανυπακοή απέναντι στις ισπανικές αρχές, που έδωσαν εντολή για τη ρυμούλκηση του τάνκερ στην ανοιχτή θάλασσα. Οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τη ναυτιλιακή εταιρεία υποστήριξαν ότι η εντολή των ισπανικών αρχών να απομακρυνθεί το πλοίο από τις ακτές στην ανοικτή θάλασσα, μετέτρεψε μια μικρή πετρελαιοκηλίδα σε μεγάλη οικολογική καταστροφή. Το αποτέλεσμα των διαφωνιών ήταν το Prestige να πλέει επί έξι ημέρες στ' ανοικτά της Γαλικίας, ακολουθώντας πορεία προς τα βορειοδυτικά, με ρήγμα στις δεξαμενές του.

»Στις 19 Νοεμβρίου, το τάνκερ κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε, 135 ναυτικά μίλια μακριά από το ακρωτήρι Φιστέρα, απελευθερώνοντας και τους εναπομείναντες 60.000 τόνους καυσίμου στη θάλασσα. Οι ακτές της Γαλικίας, οι ακτές της βόρειας Πορτογαλίας και οι νοτιοδυτικές ακτές της Γαλλίας καλύφθηκαν από μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα. Οι οικολογικές συνέπειες ήταν ανυπολόγιστες. Η αλιεία σταμάτησε για πολλούς μήνες, οδηγώντας εκατοντάδες οικογένειες στην απόγνωση. Πολλοί έριξαν ευθύνες και στην κυβέρνηση Αθνάρ για λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση, πριν και μετά το ναυάγιο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έγινε ποτέ στην Ισπανία».

Σήμερα οι τελάληδες αλλά και τα στελέχη της Ν.Δ. μιλούν για καθυστέρηση του υπουργού Ναυτιλίας στο να αντιδράσει. Τα ίδια έλεγαν βέβαια και για το τραγικό ναυάγιο του «Σάμινα» επί υπουργίας Παπουτσή.

Ο Π. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι «η κηλίδα είχε περιοριστεί την Κυριακή το πρωί στη Σαλαμίνα. Δεν υπήρχε άλλο σημείο το οποίο να είχε αναφερθεί. Είχαν μπει φράχτες αλλά φαίνεται, αυτό που λένε οι ειδικοί, υπάρχει η δυνατότητα από τα υπόγεια ρεύματα, ένα ποσοστό από εκεί, να μετακινήθηκε λόγω του καιρού».

Όλα αυτά μέλλει να αποδειχτούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επί του παρόντος όμως το κάρβουνο, για την ακρίβεια η πίσσα και το πετρέλαιο, γέμισαν τη θάλασσα, η δραστηριότητα των εφοπλιστικών εταιρειών με τα γερασμένα ή και σάπια καράβια παραμένει στο απυρόβλητο και τα ναυάγια αποδίδονται πάντα σε ανθρώπινο λάθος!

Η φτηνή αντιπολίτευση δυστυχώς δεν μπορεί να μπει αντίβαρο σε όσους θησαυρίζουν χωρίς να νοιάζονται ούτε για το περιβάλλον αλλά ούτε και για τις ανθρώπινες ζωές. Κι αν πράγματι την απασχολεί τη Ν.Δ. η καταστροφή, γιατί δεν ζητάει από τη φιλάνθρωπη Ένωση Εφοπλιστών να συμβάλει με κάθε πρόσφορο μέσο στις προσπάθειες απορρύπανσης, ακόμα και να διαθέσει τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών;

Ειδικά όταν η ίδια η ισχυρή Ένωση κάποτε επέβαλε να μην καταργηθούν στην Ευρώπη τα μονοπύθμενα πλοία που ισοδυναμούν με τοξικές βόμβες και να παραμένουν στις θάλασσες τα γερασμένα και τα «πειραγμένα» με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Σε τελική ανάλυση, σήμερα την καταστροφή προκάλεσε το γερασμένο καράβι ενός μέλους της Ένωσης Εφοπλιστών...


Α.Ψ., efsyn.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: