13.9.17

Σόιμπλε: O παλιός είν’ αλλιώς...

Την προσεχή Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γιορτάσει τα 75 χρόνια του με μια μικρή στάση από...
την προεκλογική εκστρατεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Φράιμπουργκ. Από τις 24 Αυγούστου, που άρχισε επισήμως η προεκλογική περίοδος ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας βρίσκεται καθημερινά σε περιοδείες στην περιφέρεια της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου εκλέγεται, και κάθε εβδομάδα σε τηλεοπτικές συζητήσεις.

Και κάθε φορά που του απευθύνεται η ερώτηση εάν θα είναι στην ίδια θέση και στην επόμενη κυβέρνηση, επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν τον απασχολεί, αυτό που προέχει είναι να πάρει όσο υψηλότερο ποσοστό μπορεί η Ενωση CDU/CSU. Το ερώτημα, ωστόσο, απασχολεί και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Τα αποτελέσματα της κάλπης μπορεί να κρίνουν ώς ένα βαθμό και τη θέση του Β. Σόιμπλε στην επόμενη κυβέρνηση. Στην περίπτωση που οι Χριστιανοδημοκράτες και οι σταθεροί εταίροι τους, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, πέσουν κάτω από το 40% και βγουν ενισχυμένοι οι Σοσιαλδημοκράτες του Μ. Σουλτς, τότε η θέση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να καταστεί κομβικό ζήτημα στις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πλην όμως, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σταθερά από τις αρχές του καλοκαιριού ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα είναι στο 40% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να υποχωρήσουν και κάτω από το 24% που είχαν πάρει το 2013, ο Β. Σόιμπλε έχει καπαρωμένη τη θέση του και τις τελευταίες ημέρες βγαίνει ανοιχτά υπέρ ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.


Συσπείρωση ψηφοφόρων

Και η προεκλογική στρατηγική που ακολουθεί η καγκελάριος Αν. Μέρκελ κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, κυρίως για να συσπειρώσει μέχρι τις κάλπες τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Είναι μεγάλη η αρνητική προδιάθεση του εκλογικού σώματος για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών που βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και οι πιέσεις από τις πιο συντηρητικές ομάδες στο CDU και το CSU να δοκιμαστεί ένα νέο σχήμα με τα μικρότερα κόμματα που κινούνται στο Κέντρο.

Την περασμένη Κυριακή, σε μία τηλεοπτική συζήτηση στη ZDF με τον συμπρόεδρο των Πρασίνων Τζ. Οζντεμίρ ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ανοιχτά ότι προτιμά τους Πράσινους και υποστήριξε πως το ίδιο ήθελε και το 2013, αλλά την πόρτα έκλεισε από την άλλη πλευρά ο Γ. Τρίτιν. Ρώτησε μάλιστα τον Οζντεμίρ «ποιο υπουργείο θα ήθελε» και πήρε ως απάντηση το υπουργείο Εξωτερικών, που κατά κανόνα παίρνει ο μικρότερος εταίρος στις κυβερνήσεις συνασπισμού.

Ανάλογα ανοίγματα έχει κάνει ο Β. Σόιμπλε και προς την πλευρά των Φιλελεύθερων. Ο πρόεδρος του FDP Κρ. Λίντνερ σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του υπογραμμίζει ότι ήταν λάθος που δεν είχε πάρει το κόμμα του οικονομικά υπουργεία στην κυβέρνηση της Αν. Μέρκελ την περίοδο 2009-13 και το πλήρωσε αποτυγχάνοντας να περάσει το εκλογικό πλαφόν 5% στις προηγούμενες εκλογές. Εντούτοις δεν έχει αναφέρει ποτέ ότι θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών. Περισσότερο ενδιαφέρεται για τους τομείς της Ανάπτυξης, της Ενέργειας και της Ψηφιακής Πολιτικής, που καλύπτονται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες, αντιθέτως, η θέση του υπουργού Οικονομικών έχει αναχθεί σε σημαία του προεκλογικού τους αγώνα. Είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αυτή τη θέση και το 2013, όμως δεν το έκαναν καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η ευρωπαϊκή κρίση. Επέλεξαν ως πρώτο υπουργείο το Εξωτερικών, όπου πήγε ο Φ.-Β. Σταϊνμάγερ, και δεύτερο το Ανάπτυξης όπου πήγε ο Ζ. Γκάμπριελ.


Προαπαιτούμενο του Σουλτς

Ο υπουργός Εξωτερικών προτιμά να διατηρηθεί αυτό το υπουργείο από τους Σοσιαλδημοκράτες, όμως ο Μάρτιν Σουλτς, με τους όρους που έχει προαναγγείλει για να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα, έθεσε ουσιαστικά ως προαπαιτούμενο να πάρει το κόμμα του το υπουργείο Οικονομικών. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει υποβάλει ο Β. Σόιμπλε, μπορεί να αναθεωρηθεί εάν δεν είναι ο ίδιος στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά τις 24 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση όμως που οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης κρατήσουν μήνες, τότε και ο νέος προϋπολογισμός θα έχει τη δική του σφραγίδα.

Ο Β. Σόιμπλε δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει για την οικονομική πολιτική της Ε.Ε., με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τον νέο Οργανισμό για την Ανάπτυξη. Φυσικά δεν ξεχνάει τις διαφορές που έχει με τη διοίκηση Ντράγκι στην ΕΚΤ. Είναι από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι εκφράζει την πιο συντηρητική γραμμή του CDU.

Η καγκελάριος του απονέμει εύσημα για τα οικονομικά αποτελέσματα σε όλες τις προεκλογικές εμφανίσεις της. Και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης όμως φαίνεται πως ο υπουργός στήριξε εντέλει την καγκελάριο, παρότι το 2015 είχε δηλώσει ρητά ότι αυτός θα έκλεινε τα σύνορα.

Στις πιέσεις που είχε δεχτεί πέρυσι να ανακοινώσει υποψηφιότητα στο συνέδριο του CDU για την προεδρία και να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία, καθώς η Αν. Μέρκελ έδειχνε να το σκέφτεται, ο Β. Σόιμπλε συγκράτησε τους πιο συντηρητικούς περιμένοντας τις αποφάσεις της καγκελαρίου. Ανάλογη ήταν η στάση του και έναντι του πρώην προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Ε. Στόιμπερ, που είχε ταχθεί υπέρ του Β. Σόιμπλε σε ανοιχτή κόντρα με την Αν. Μέρκελ...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: