23.9.17

Ωρα για το «Plan b»...

Κάτι παραπάνω από σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο της αναβολής των εκλογών για τον αρχηγό του...
νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Μια αναβολή που μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες, αλλά δεν αποκλείεται να στείλει τη διεξαγωγή της διαδικασίας στο 2018.

Εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα ισοδυναμεί με πλήγμα για τη δυναμική που επιθυμούν να δώσουν οι πρωταγωνιστές της ίδρυσης της προοδευτικής παράταξης.

Προς το παρόν το μόνο βέβαιο στο γενικότερα θολό και μετέωρο εξαρχής τοπίο είναι η ρευστότητα και τα αχαρτογράφητα νερά, στα οποία καλείται να πλεύσει το έτσι κι αλλιώς δύσκολο εγχείρημα.

Μπορεί λοιπόν οι υποψήφιοι να διασταύρωναν επί ημέρες τα ξίφη τους για το αν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί ή όχι στο θέμα της ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, όμως όπως αποδείχτηκε λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Κι αυτό διότι επρόκειτο όντως για ένα σημαντικό ζήτημα, για ορισμένους πολιτικό και για άλλους καθαρά τεχνικό, ωστόσο πρωθύστερο της συζήτησης για τη δυνατότητα της ίδιας της διενέργειας των εκλογών με άρτιο τρόπο και χωρίς παρατράγουδα, που κανείς δεν θα ήθελε ούτε να σκέφτεται. Και φυσικά στην αρχική ημερομηνία του Νοεμβρίου που έχει συμφωνηθεί από όλους.


Ανατροπές

Τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την περασμένη Πέμπτη σίγουρα δεν περιλαμβάνονταν στα αρχικά σχέδια της Επιτροπής του Νίκου Αλιβιζάτου και των υποψήφιων διεκδικητών της ηγεσίας.

Επειτα όμως από τους ενδοιασμούς της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, την απόρριψη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και το δυσθεώρητο κόστος της προσφοράς (900 χιλιάδες ευρώ), το plan b φαντάζει περίπου αναπόφευκτο.

Οπως μάλιστα σχολίασε αστειευόμενος κομματικός παράγοντας, «το φάντασμα του Γ. Βαρουφάκη κυνηγά και την Κεντροαριστερά», παραλληλίζοντας τη δυσμενή τροπή με το πολυσυζητημένο εναλλακτικό σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, λειτουργώντας με ακαριαία αντανακλαστικά, απηύθυνε αίτημα στους άλλους δύο παρόχους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να αναλάβουν το έργο. Οι απαντήσεις τους αναμένονταν μέχρι αργά χθες βράδυ, πλην όμως το σκηνικό δεν θα ξεκαθαρίσει εύκολα πριν από τα μισά της προσεχούς εβδομάδας.

Τα κόμματα που μετέχουν στις διεργασίες, καθώς και οι μεμονωμένοι επίδοξοι αρχηγοί, δεν έχουν πολλές επιλογές, παρά να ευθυγραμμιστούν με τη νέα κατάσταση που καθορίζεται από τις λοιπές τεχνικές αδυναμίες.

Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που εγκαίρως -και εν τέλει ορθά- είχαν εκτιμήσει ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα διαδικαστικά θα εκτονώνονταν μέσω των οργανωτικών προβλημάτων, αρκεί αυτά να μην εξελιχθούν σε ανυπέρβλητα και το στοίχημα της ανασυγκρότησης καταλήξει σε φιάσκο.

Σε κάθε περίπτωση, η αναμέτρηση παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και απαγορευτική για κάθε είδους προβλέψεις. Ο κόσμος που αυτοπροσδιορίζεται στην Κεντροαριστερά παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις διεργασίες, αλλά η μαζική συμμετοχή του στις κάλπες αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

Παράλληλα αγωνία καταγράφεται και στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., που περιμένουν να δουν «πού θα κάτσει η μπίλια», ώστε να γνωρίζουν τον νέο ηγέτη του κεντροαριστερού χώρου και να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους απέναντί του.

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους, η πολιτική μάχη τώρα ξεκινά, υπό την έννοια ότι τα πολιτικά χαρακτηριστικά και το στίγμα τους για τον υπό ίδρυση φορέα αποκρυσταλλώνονται αυτές τις ημέρες. Εξάλλου μόλις χθες εξέπνευσε η προθεσμία για τις χίλιες μοναδικές υπογραφές στήριξης που θα «ξεκλειδώσουν» την επιθυμία τους να ανακηρυχθούν και επισήμως υποψήφιοι.

Φακέλους με υπογραφές κατέθεσαν και οι δέκα, αλλά εναπόκειται στην Επιτροπή Αλιβιζάτου να ελέγξει αν είναι τυπικώς εντάξει και να προβεί σε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας. Μέχρι τότε όλοι θα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και η διαδικασία -μπορεί και για μεγαλύτερο διάστημα- θα βρίσκεται στον αέρα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: