23.9.17

Soft exit…

Κι όμως! Μέσα στην μαυρίλα των – πολιτικών – ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η μόνη αισιόδοξη νότα ήταν του Μπάμπη. Παρουσίασε το…
σενάριο (το καλό σενάριο) της ομαλής εξόδου, της χώρας μας, από την κρίση, με κατάληξη τις εκλογές το Νοέμβριο του 2018 ή τον Φεβρουάριο του 2019.

Είχε μάλιστα ντύσει το σχόλιο του με κάρτες, για να μας κάνει πιο εύπεπτη την προοπτική της soft exit.

Αναλυτικά:

Αυτή είναι η ομαλή έξοδος, δεν είναι σίγουρο αν θα πραγματοποιηθεί, γιατί ποτέ τα πράγματα δεν πάνε ομαλά, πάντως αυτό είναι, το soft exit, στο ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει πολλά και θέλει να το δει να πραγματοποιείται.

Η προϋπόθεση όλων ξεκινά τώρα με την Τρίτη αξιολόγηση η οποία πρέπει να είναι πλήρης και στην ώρα της. Ειδικότερα όμως, υπάρχει ένα θέμα με τις ιδιωτικοποιήσεις, έχουν μείνει πολύ πίσω και χρειάζονται επιτάχυνση, γιατί αυτό θα δώσει το θετικό μήνυμα προς τα έξω.

Αν αυτά γίνουν, πάμε στο επόμενο που είναι και το πιο σημαντικό, η αποχώρηση του ΔΝΤ, που θα συνδυαστεί και με μια θετική δήλωση.
Για να γίνει βέβαια αυτό θα χρειαστεί και μία δήλωση από τους Ευρωπαίους ότι θα γίνει μία ρύθμιση του χρέους.

Αγκάθι είναι η εκκρεμότητα των τραπεζών. Υπάρχει όμως μια συμφωνία. Στουρνάρας και Ντράγκι έχουν βρει έναν τρόπο να απαντούν με τον ίδιο τρόπο στο Ταμείο. Θα γίνει ένα σφικτό τεστ από την ΕΚΤ, χωρίς άλλες συνέπειες. Μέχρι τότε βεβαίως θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα κακά δάνεια των νοικοκυριών, και τι θα γίνει με την πώληση των κακών δανείων των τραπεζών.

Η ομαλότητα στην έξοδο, το soft exit δίνει την δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να πάει για εκλογές είτε τον Νοέμβρη του 2018 ή τον Φεβρουάριο του 2019.

Πολύ αισιόδοξα όλα αυτά, μάλλον θα απογοητευτούμε, αλλά δεν χάνουμε τίποτα να ελπίζουμε… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: